Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Κάρβουνα ή τηγάνι;

Οι περισσότερες δίαιτες συστείνουν να προτιμούμε τα ψητά φαγητά , από τα τηγανιτά. Και μάλιστα τα ψητά στα κάρβουνα.

Είναι όμως πιο υγιεινό το ψήσιμο στα κάρβουνα από το τηγάνισμα. Η αλήθεια ως συνήθως βρίσκεται κάπου στη μέση.
Ψήσιμο στα κάρβουνα
Με το ψήσιμο  χάνεται το περισσότερο λίπος µε αποτέλεσµα να µειώνονται οι θερµίδες κατά 25%. Παράλληλα όµως ,δηµιουργούνται διάφορες καρκινογόνες ουσίες, όπως οι ετεροκυκλικές αµίνες. Μάλιστα ο αυξηµένος χρόνος ψησίµατος ενισχύει τη δηµιουργία τους, η οποία έχει συνδεθεί µε διάφορους τύπους καρκίνου.
Καλό θα ήταν να μαρινάρετε το κρέας πριν από το ψήσιµο με ελαιόλαδο, λεμόνι ή μυρωδικά . Επίσης προτιμήστε να κόβετε το κρέας σε λεπτές φέτες, ενώ βάλτε λεμόνι αμέσως μετά το ψήσιμο. Το λεμόνι είναι  πλούσιο σε αντιοξειδωτική βιταµίνη C, η οποία απενεργοποιεί τις ετεροκυκλικές αµίνες.
Ειδικά για τα ψάρια, πριν τα βάλετε στη φωτιά χαράξτε τα διαγώνια σε 2-3 µεριές έτσι ώστε να ψηθούν πιο γρήγορα.
Τηγάνισμα
Αν γίνεται µε µεγάλη ποσότητα λιπαρών ουσιών, συµβάλλει στην αύξηση των θερµίδων και κατά συνέπεια του σωµατικού βάρους. Οι υψηλές θερµοκρασίες, η κακή ποιότητα ελαίων και ο παρατεταµένος χρόνος τηγανίσµατος έχουν συνδεθεί µε αρκετές ασθένειες όπως καρδιαγγειακά νοσήµατα, καθώς και διάφορες µορφές καρκίνου.
Καλό θα ήταν να μην τηγανίζετε σε θερµοκρασία µεγαλύτερη των 170°C, και παράλληλα µειώστε όσο µπορείτε το χρόνο µαγειρέµατος και χρησιµοποιείτε πάντα ελαιόλαδο. Επίσης προτιμήστε τα αντικολλητικά τηγάνια, ώστε να μπορείτε να τηγανίζετε με ελάχιστον ή ακόμη και χωρίς καθόλου λάδι. Για παράδειγµα, θα τηγανίζετε πατάτες µε µία κουταλιά λάδι προσλαµβάνοντας µόνο 3% λίπος αντί για 8% που θα προσλαµβάνατε µε την κοινή φριτέζα.

Πηγή: myworld.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου