Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Διαβήτης και λοιμώξεις

Οι λοιμώξεις στον διαβητικό πρέπει να προλαμβάνονται και να θεραπεύονται εγκαίρως, διότι κάθε λοίμωξη μπορεί να απορυθμίσει το σάκχαρο και να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές.
Ο διαβητικός μπορεί να προσβληθεί από μία ποικιλία συνδρόμων που μπορεί να αφορούν διάφορα όργανα, όπως τα δόντια, τον φάρυγγα, τις αμυγδαλές, τον πνεύμονα, τα ούρα, τα μαλακά μόρια, τα οστά.
Είναι επιρρεπής σε μολύνσεις οι οποίες δεν έχουν μερικές φορές τη θορυβώδη κλινική συμπτωματολογία που παρατηρείται σε μη διαβητικά άτομα, με συνέπεια στις περιπτώσεις αυτές ο διαβητικός να αναζητεί καθυστερημένα ιατρική βοήθεια, με σοβαρές συνέπειες για την υγεία του.
Έτσι στον διαβητικό επιβάλλεται η πρώιμη ιατρική αξιολόγηση, ανεξαρτήτως είδους και εντάσεως συμπτωμάτων. Eιδικώς οι μολύνσεις στα κάτω άκρα πολλές φορές παρουσιάζουν καθυστερημένη συμπτωματολογία στον διαβητικό, ενώ μπορεί να είναι πολύ σοβαρές: Συνιστάται καθημερινή επισκόπηση ποδιών, για τυχόν εμφάνιση κάποιας ατέλειας και έγκαιρη ενημέρωση του γιατρού.
Ο διαβητικός, επίσης, πρέπει να υποβάλλεται περιοδικώς σε οδοντιατρικούς ελέγχους και ελέγχους ούρων για ασυμπτωματικές φλεγμονές, χωρίς πυρετό.

Χρήσιμες συμβουλές
Η Ιατρική Επιστήμη έχει αποδείξει σήμερα, ότι τα μικρόβια και οι ιοί που καιροφυλακτούν δύνανται να γίνουν πιο επιθετικοί και επικίνδυνοι, λόγω της κακής χρήσης αντιβιοτικών. Καταναλώνοντας από μόνοι σας ανώφελα αντιβιοτικά ή καταναλώνοντας σωστά αντιβιοτικά αλλά με ακατάλληλη διάρκεια θεραπείας, δεν επιβαρύνετε μόνο το μεταβολικό σύστημα του οργανισμού σας. Όταν ακατάλληλα αντιβιοτικά επιδράσουν στα μικρόβια, τα μικρόβια συμπεριφέρονται με ανάλογο τρόπο που συμπεριφέρεται ο ανθρώπινος οργανισμός στα εμβόλια.
Ουσίες τοξικές, αλλά ανεπαρκείς για να τα σκοτώσουν, τα κάνουν πιο ανθεκτικά, τα δυναμώνουν, λόγω πολλαπλών επιδράσεων στο αμυντικό τους σύστημα.
Κατά την επίθεση ενός μικροβίου στον οργανισμό κινητοποιούνται μηχανισμοί άμυνας, που περιλαμβάνουν, στοιχεία του αίματος, όπως τα λευκά αιμοσφαίρια, τα αντισώματα, το συμπλήρωμα και τον σπλήνα.
Πρέπει να λάβετε όλα τα μέτρα, που θα βοηθήσουν τον οργανισμό να διατηρείται σε άριστη φυσική κατάσταση και άριστη άμυνα, για να εξουδετερώσετε τους λοιμογόνους παράγοντες χωρίς κατάλοιπα.
Φροντίσετε τον εαυτό σας, με υγιεινή διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, όσπρια, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, αποφύγετε την κατάχρηση κρέατος, καταργείστε το κάπνισμα και ενταχτείτε σε προγράμματα άσκησης, τα οποία δεν είναι απαραίτητο να είναι οργανωμένα, αλλά να περιλαμβάνουν συστηματικό γρήγορο περπάτημα.
Η διακοπή του ενεργητικού και του παθητικού καπνίσματος και η διατήρηση φυσιολογικού σακχάρου αίματος, είναι τα σημαντικότερα μέτρα, που θα βοηθήσουν την άμυνα του οργανισμού σας.
Διατηρείτε φυσιολογικό βάρος και επαρκή ύπνο και αποφύγετε ψυχολογικές επιβαρύνσεις.
Οι κλειστοί χώροι πρέπει να αερίζονται επαρκώς και τα χέρια σας να πλένονται συχνά.
Εάν συμβιώνετε με αρρώστους από λοιμώδη νοσήματα, προστατεύστε τον οργανισμό σας με μία μάσκα και αποφύγετε τον συγχρωτισμό μαζί τους.
Πρέπει να αντιμετωπίζονται εγκαίρως νόσοι, οι οποίες στα αρχικά στάδια ενδέχεται να μην έχουν συμπτώματα, αλλά να αλλοιώνουν τη σωστή άμυνα, όπως χρόνιες παραρρινοκολπίτιδες, αγγειακές παθήσεις, που διαταράσσουν την ομαλή αιμάτωση του οργανισμού κλπ.
Εάν δεν υπάρχουν απαγορευτικές αλλεργίες, πρέπει να κάνετε οπωσδήποτε προληπτικώς το εμβόλιο της γρίπης κάθε Φθινόπωρο. Επίσης, πρέπει να εμβολιαστείτε με το εμβόλιο της πνευμονίας και το εμβόλιο του τετάνου-διφθερίτιδας τύπου ενήλικος. 

ΠΗΓΗ http://www.iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου