Παρασκευή, 9 Ιουλίου 2010

Τι είναι η μικροβιολογική αλλοίωση ;


Αναφέρεται στη ζημιά που προκαλείται στα τρόφιμα από τους μικροοργανισμούς (βακτήρια, μούχλες και ζύμες). Οι μικροοργανισμοί μπορούν να αναπτυχθούν σχεδόν σε όλα τα είδη τροφίμων. Δεδομένου ότι οι μικροοργανισμοί εμφανίζονται παντού γύρω από μας, υπάρχει πάντα ένας κίνδυνος μικροβιακής αλλοίωσης.
Υπάρχουν χιλιάδες είδη μικροοργανισμών, τα περισσότερα από τα οποία μπορούν να αναπτυχθούν σε ποικίλα προϊόντα κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες. Η ανάπτυξη εξαρτάται από το είδους του τροφίμου, τον τύπο του μικροοργανισμού, τη θερμοκρασίας και άλλους παράγοντες.
Τα ξηρά προϊόντα όπως το ψωμί και τα μπισκότα δεν έχουν αρκετή υγρασία για να επιτρέψουν τη βακτηριακή ανάπτυξη. Η αλλοίωση σε αυτά τα προϊόντα προκαλείται συνήθως από τις μούχλες.
Τα ξινά, αλατισμένα ή ζαχαρούχα προϊόντα δεν παρέχουν το κατάλληλο περιβάλλον για τους περισσότερους μικροοργανισμούς. Μπορούν να βλαφθούν από συγκεκριμένη χλωρίδα που έχουν προσαρμοστεί σε αυτά.
Οι περισσότεροι μικροοργανισμοί δεν είναι επικίνδυνοι. Ένα χαλασμένο προϊόν δεν είναι απαραιτήτως επικίνδυνο, αλλά μπορεί να έχει άσχημη γεύση. Για ασφάλεια, είναι καλύτερο να μην φαγωθούν τα χαλασμένα προϊόντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου