Πέμπτη, 8 Ιουλίου 2010

Aλλαντικά


Με τον όρο "αλλαντικά" περιγράφουμε όλα εκείνα τα προϊόντα κρέατος (συνήθως από χοιρινό αλλά και από μοσχαρίσιο κρέας, κοτόπουλο ή γαλοπούλα) που έχουν συντηρηθεί με το αλάτισμα, το μαγείρεμα, τη γήρανση, το κάπνισμα, την καρύκευση, την ξήρανση. Οι κονσέρβες δεν ανήκουν στα αλλαντικά. Στα αλλαντικά ανήκει το σαλάμι, το ζαμπόν, τα λουκάνικα, η πάριζα, η μορταδέλα και άλλα πολλά. Τα αλλαντικά είναι τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες. 50 γρ ζαμπόν περιέχουν την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης με 100 γρ μπούτι κοτόπουλο. Μεταλλικά στοιχεία όπως κάλιο, νάτριο, ασβέστιο και σίδηρος επίσης συναντώνται σε σημαντικές ποσότητες στα αλλαντικά. Τέλος πολλά αλλαντικά αποτελούν πηγές νιασίνης και θειαμίνης καθώς και άλλων βιταμινών της ομάδας Β. Διατηρούνται για μεγάλο διάστημα στο ψυγείο και πολλά από αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε ωμά είτε μαγειρεμένα, χωρίς να χάσουν τα θρεπτικά τους συστατικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου