Τον Σεπτέμβρη κόβουμε τα σταφύλια και τα απλώνουμε στον ήλιο μέχρι να «σταφιδιάσουν». Κατόπιν τα φέρνουμε στον πάτο (ληνό), τα «πατούμε» και παίρνομε τον μούστο.
Για περισσότερο στύψιμο χρησιμοποιούμε την «καλαμωτή», εργαλείο που είναι φτιαγμένο από ξύλα, ύψους περίπου ενός μέτρου, δεμένα με σκοινί κυκλικά.
Μέσα στην καλαμωτή βάζουμε τα πατημένα σταφύλια και τα «πετρώνουμε» (βάζουμε από πάνω πέτρες), για να στραγγίσει περισσότερος μούστος.
Τ΄ απομεινάρια τα «βρέχουμε» σε πίθους (πιθάρια) για να βγάλουμε το ρακί. Τον μούστο τον βάζουμε σε πίθους ή σε ξύλινα βαρέλια. Δεν σφραγίζουμε τον πίθο, αλλά τον σκεπάζουμε με θυμάρι (αρθίμπα). Το καπάκι του πίθου έχει τρύπα στη μέση. Αφήνουμε τον μούστο για σαράντα ημέρες να «βράσει» και το κρασί μας είναι έτοιμο. Με τον μούστο φτιάχνουμε την μουσταλευριά.
Για περισσότερο στύψιμο χρησιμοποιούμε την «καλαμωτή», εργαλείο που είναι φτιαγμένο από ξύλα, ύψους περίπου ενός μέτρου, δεμένα με σκοινί κυκλικά.
Μέσα στην καλαμωτή βάζουμε τα πατημένα σταφύλια και τα «πετρώνουμε» (βάζουμε από πάνω πέτρες), για να στραγγίσει περισσότερος μούστος.
Τ΄ απομεινάρια τα «βρέχουμε» σε πίθους (πιθάρια) για να βγάλουμε το ρακί. Τον μούστο τον βάζουμε σε πίθους ή σε ξύλινα βαρέλια. Δεν σφραγίζουμε τον πίθο, αλλά τον σκεπάζουμε με θυμάρι (αρθίμπα). Το καπάκι του πίθου έχει τρύπα στη μέση. Αφήνουμε τον μούστο για σαράντα ημέρες να «βράσει» και το κρασί μας είναι έτοιμο. Με τον μούστο φτιάχνουμε την μουσταλευριά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου