Ετικέτες
Τρίτη 13 Ιουλίου 2010
Κράνμπερυ( CRANBERRY)
Ιστορικά οι υγιεινές ιδιότητες των κράνμπερυ έχουν βασιστεί στις παραδοσιακές θεραπείες, οι οποίες έχουν υπάρξει για αιώνες. Οι υγιεινές ιδιότητες αυτών των φρούτων αναγνωρίστηκαν αρχικά από τους ιθαγενείς ινδιάνους. Αργότερα οι πρώτοι ναυτικοί της Νέας Αγγλίας έτρωγαν τα άγρια κράνμπερυ διότι ήταν πλούσια σε βιταμίνες και ήθελαν να προλάβουν το σκορβούτο. Οι πρόσφατες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι τα κράνμπερυ και τα προϊόντα τους είναι ευεργετικά στην υγεία.
Τα κράνμπερυς περιέχουν βακτηρίδια που μπλοκάρουν ενώσεις οι οποίες εμποδίζουν τις μολύνσεις της ουροδόχου οδού και οι επιστήμονες σκέφτονται τώρα ότι αυτή η ίδια λειτουργία μπορεί να είναι χρήσιμη ώστε να εμποδιστούν βακτήρια υπεύθυνα για έλκη και ορισμένα στοματικά βακτηρίδια. Η πρώτη αναφερόμενη χρήση τους από τους ιατρούς ήταν το 1923 όπου προτάθηκε ότι τα κράνμπερυ σκοτώνουν τα βακτηρίδια στα ούρα. Μια μελέτη του 1994 που πραγματοποιήθηκε στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ καθόρισε ότι η κατανάλωση χυμού μείωσε το ποσό βακτηριδίων στα ούρα των ηλικιωμένων γυναικών. Το 1998 ερευνητές από το πανεπιστήμιο Rutgers προσδιόρισαν τα συγκεκριμένα συστατικά στα κράνμπερυ που λειτουργούν και συμβάλλουν σε αυτό το αποτέλεσμα.
Τα κράνμπερυ περιέχουν επίσης τα phytochemicals που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας διότι ενεργούν ως αντιοξειδωτικές ενώσεις και βοηθούν να εξουδετερωθούν επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες στο σώμα. Αυτοί οι αντιοξειδωτικοί παράγοντες μειώνουν την ζημιά στα κύτταρα, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε καρκίνο, καρδιακές παθήσεις ή άλλες εκφυλιστικές ασθένειες. Παραδείγματος χάριν, οι ανθοκυάνες, οι ενώσεις που δίνουν στα βακκίνια το κόκκινο χρώμα τους, είναι ισχυροί αντιοξειδωτικοί παράγοντες, ισχυρότεροι από τη βιταμίνη Ε. Επιπλέον οι εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι το εκχύλισμα των κράνμπερυ μειώνει την οξείδωση της LDL-χοληστερόλης (αποκαλούμενη "κακή" χοληστερόλη), μια επίδραση που η έρευνα δείχνει μπορεί να είναι σημαντική στη διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς.
Τα κράνμπερυ θεωρούνται πολύ υγιεινά φρούτα. Δεν περιέχουν χοληστερόλη, καθόλου λίπος και περιέχουν χαμηλά επίπεδα νατρίου. Περίπου 70% των συγκομιδών κράνμπερυ κάθε χρόνο γίνονται χυμός, μίγματα χυμού ή συμπυκνώσεις χυμού. Το χυμό των κράνμπερυ μπορείτε να τον απολαύσετε σκέτο ή μπορεί να αναμιχθεί ακολουθώντας μια συναρπαστική σειρά συνταγών υγιεινών χυμών. Η προσθήκη χυμού κράνμπερυ σε τρόφιμα μπορεί να οδηγήσει σε μια ουσιαστική θρεπτική συμβολή.
Το κράνμπερυ και οι ιδιότητες του.
Τα κράνμπερυς περιέχουν proanthocyanidins (PACs) και μπορούν να εμποδίζουν την ανάπτυξη συγκεκριμένων βακτηρίων, περιλαμβανομένων των E coli, που συνδέονται με τις μολύνσεις της ουρικής οδού. Οι μελέτες για το κράνμπερυ έχουν δείξει, ότι εμποδίζει και τα βακτήρια που σχετίζονται με τα στομαχικά έλκη.
Τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι τα κράνμπερυς και τα προϊόντα του, που περιέχουν σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών και άλλων φυτοθρεπτικών συστατικών, μπορούν να βοηθήσουν ενάντια στις καρδιοπάθειες, τον καρκίνο και άλλες ασθένειες. ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.
Πηγή φλαβονοειδών, βιταμινών B και C:
Tρώγοντας αυτούς τους καρπούς, φροντίζουμε την υγεία μας και με έναν επιπλέον τρόπο: Eμπλουτίζουμε τη δίαιτά μας με περισσότερα φλαβονοειδή. Πρόκειται για τις φυτικές χρωστικές ουσίες που ευθύνονται για το κόκκινο και κίτρινο χρώμα των φρούτων και των λαχανικών και έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Συγκεκριμένα, αποτρέπουν τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, δηλαδή επιβλαβή μόρια οξυγόνου που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και άλλα σοβαρά προβλήματα. Tα κράνμπερι περιέχουν επίσης βιταμίνες C, D, κάλιο και σίδηρο, ενώ είναι πολύ φτωχά σε θερμίδες, επομένως μπορούμε άνετα να τα συμπεριλάβουμε σε ένα διαιτητικό μενού.
ΜΕΤΑΛΛΑ/ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ, ΛΙΠΗ ,ΒΑΣΙΚΑ/ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΜΙΝΟΞΕΑ
Ανά 100gr
K, Κάλιο 85,00 mg
P, Φώσφορος 13,00 mg
Ca, Ασβέστιο 8,00 mg
Mg, Μαγνήσιο 6,00 mg
Na, Νάτριο 2,00 mg
Mn, Μαγγάνιο 0,36 mg
Fe, Σίδηρος 0,25 mg
Zn, Ψευδάργυρος 0,10 mg
Cu, Χαλκός 0,06 mg
Se, Σελήνιο 0,10 mcg
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου