Παρασκευή, 9 Ιουλίου 2010

Γραβιέρα Μυτιλήνης



Παρασκευάζεται κατά κύριο λόγο από πρόβειο γάλα.
Στις λίγες περιπτώσεις που χρησιμοποιούνται μίγματά του με γίδινο, η αναλογία του τελευταίου δεν ξεπερνά το 20%.
Είναι τυρί προπιονικής ζύμωσης με ελαφρώς υπόγλυκη γεύση και ευχάριστες οργανοληπτικές ιδιότητες, ιδιαίτερα πλούσιο σε λίπος και καζεΐνες, συστατικά που μεταφέρονται σχεδόν στο σύνολο τους κατά την τυροκόμηση στο τυρί, με συνέπεια να λαμβάνονται υψηλές αποδόσεις.
Το γάλα της τυροκόμησης παράγεται από ζώα που βόσκουν ελεύθερα σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Αντισας και Αγρας Λέσβου, όπου δεν χρησιμοποιούνται λιπάσματα, εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα ή άλλοι ρυπαντές, και κατά συνέπεια αυτό και τα προϊόντα του μπορούν να χαρακτηριστούν βιολογικά.
Θεωρείται τυρί υψηλής ποιότητας και καταναλώνεται ως επιτραπέζιο τυρί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου