Ετικέτες
Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010
Μαγειρέψτε υγιεινά
1. Ψήσιμο
Το μαγείρεμα στο φούρνο είναι ιδιαίτερα υγιεινό, ειδικά αν δεν χρησιμοποιείτε μαγειρικό λίπος. Αντί γι' αυτό μπορείτε να προσθέσετε λίγο νερό. Στο φούρνο μπορείτε να ψήσετε κρέας, πουλερικά, ψάρι και φαγητά που μαγειρεύονται σε ταψί. Τέλος το ψήσιμο στη σχάρα είναι υγιεινό, αφού το λίπος λιώνει και απομακρύνεται. Μπορείτε να ψήσετε το κρέας, το κοτόπουλο ή το ψάρι αφού τα τυλίξετε σε αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα.
2. Βράσιμο
Καλό είναι όταν βράζετε κρέας να έχετε αφαιρέσει το λίπος. Όσον αφορά στα λαχανικά, πρέπει να τα βράζετε σε όσο το δυνατό λιγότερο νερό, με την κατσαρόλα σκεπασμένη. Προσέχετε επίσης η θερμοκρασία του νερού να μην είναι υψηλή και να μην κόβετε τα λαχανικά σε πολύ μεγάλα κομμάτια ώστε να μην χρειάζονται πολλή ώρα για να βράσουν. Με αυτό τον τρόπο οι απώλειες σε θρεπτικά συστατικά θα μειωθούν στο ελάχιστο.
3. Χύτρα ταχύτητας
Στη χύτρα ταχύτητας οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται είναι αρκετά χαμηλές (περίπου 1090C για τα λαχανικά και 1160C για τα κρεατικά και τα όσπρια), γεγονός που βοηθά στη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών των τροφίμων. Επίσης, επειδή ο χρόνος μαγειρέματος μειώνεται σημαντικά, χάνονται λιγότερες βιταμίνες από ό,τι με το βράσιμο στην απλή κατσαρόλα.
4. Στον ατμό
Για να μαγειρέψετε στον ατμό πρέπει να έχετε ειδική συσκευή (ατμομάγειρας), όπου το φαγητό μαγειρεύεται σε καλαθάκι πάνω από νερό που βράζει. Με το μαγείρεμα στον ατμό τα λαχανικά γίνονται πιο τραγανά και τα κρεατικά πιο τρυφερά, ενώ οι βιταμίνες διατηρούνται καλύτερα από ό,τι στο βράσιμο σε νερό. Στον ατμό μπορείτε να μαγειρέψετε και στις περισσότερες χύτρες.
5. Φούρνος μικροκυμάτων
Στο φούρνο μικροκυμάτων τα τρόφιμα ουσιαστικά «βράζουν» σε θερμοκρασία μέχρι 1000C. Έτσι κρατούν μεγάλο ποσοστό από τα θρεπτικά τους συστατικά. Πρέπει όμως να τα κόβετε σε ίσα κομμάτια και να τα τοποθετείτε ομοιόμορφα στο κατάλληλο σκεύος, καθώς σκεύη που δεν ενδείκνυνται για χρήση σε φούρνο μικροκυμάτων μπορούν να αποβούν επικίνδυνα για την υγεία σας.
Για νοστιμιά και υγεία
• Μην χρησιμοποιείτε υπερβολική ποσότητα αλατιού.
• Χρησιμοποιήστε μπαχαρικά για να δώσετε γεύση (είναι προτιμότερο να τα προσθέτετε στο τέλος και όχι στην αρχή του μαγειρέματος).
• Αν μαγειρεύετε στον ατμό, μπορείτε να ρίξετε στο νερό έναν κύβο μαγειρικής, ο οποίος θα δώσει περισσότερη νοστιμιά.
• Αφαιρείτε το ορατό λίπος από το κρέας και την πέτσα από το κοτόπουλο πριν τα μαγειρέψετε.
• Χρησιμοποιείτε λιγότερους κρόκους και περισσότερα ασπράδια στην ομελέτα.
• Προτιμάτε σάλτσες με ντομάτα αντί για κρέμα γάλακτος.
• Προτιμήστε το σοτάρισμα αντί για το τηγάνισμα, καθώς απαιτεί λιγότερο μαγειρικό λίπος ή νερό αντί για λίπος.
• Ένας ακόμα υγιεινός τρόπος μαγειρέματος είναι το ποσέ. Απλώς αφήνετε τα υλικά να σιγοβράσουν σε νερό, ζωμό κρέατος, ξίδι ή χυμό.
• Καλό είναι να μην μαγειρεύετε ή ψήνετε σε θερμοκρασίες άνω των 1800C γιατί οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες ενοχοποιούνται για τη δημιουργία καρκινογόνων ουσιών.
Της Φλώρας Κασσαβέτη
Με τη συνεργασία της Ελένης Παπαγιαννίδου, διαιτολόγου
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Πολύ ενδιαφέρον άρθρο και χρήσιμο, είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις το σωστό και υγιεινό τρόπο μαγειρέματος, βρήκα επίσης και ένα σχετικό άρθρο με το σωστό τρόπο μαγειρέματος, ρίξτε αν θέλετε μια ματιά
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.mednutrition.gr/odigos-swstoy-mageirematos