Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Βρώμη


Το συνηθισμένο φυτό βρώμη (Avena sativa) είναι ένα είδος δημητριακού. Ενώ η βρώμη είναι κατάλληλη για τροφή για ανθρώπους, συνηθίζεται να το χρησιμοποιούν για να ταΐζουν ζώα. Το άλογο τρώει βρώμη, επίσης και οι αγελάδες. Τα χρησιμοποιούν επίσης για να ταΐσουν σκυλιά και κότες.
Καλλιέργεια:
Για την ανάπτυξη της βρώμης δεν απαιτούνται ιδιαίτερα θερμά κλίματα και μεγάλη ηλιοφάνεια και γενικά το φυτό είναι περισσότερο ανθεκτικό σε υγρό περιβάλλον σε σχέση με τα άλλα δημητριακά, το σιτάρι, το κριθάρι και την σίκαλη. Έτσι η καλλιέργεια της είναι ιδιαίτερα σημαντική σε χώρες με σχετικά ψυχρό κλίμα και υψηλή συχνότητα βροχών κατά τους θερινούς μήνες, όπως είναι οι χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Η καλλιέργεια της φτάνει ακόμη μέχρι και στην μακρινή Ισλανδία. Η βρώμη είναι φυτό ετήσιας καλλιέργειας και η σπορά της μπορεί να γίνει είτε το φθινόπωρο, για θερισμό το καλοκαίρι, είτε την άνοιξη, για θερισμό νωρίς το φθινόπωρο.
Χρήση:
Η βρώμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην διατροφή του ανθρώπου με πολλούς τρόπους. Συνήθως διατίθεται ως πλιγούρι, μετά από τεμαχισμό των καρπών, ή σαν αλεύρι βρώμης μετά από άλεση. Η βρώμη τρώγεται κυρίως σε μορφή χυλού. Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί και σαν συστατικό σε πολλές συνταγές όπως για παράδειγμα για γλυκά βρώμης, πλιγούρι βρώμης, μπισκοτάκια και ψωμί βρώμης. Μπορεί επίσης να καταναλωθεί ωμή. Ήδη τα μπισκότα ωμής βρώμης έχουν αρχίσει να γίνονται ιδιαίτερα δημοφιλή. Στην Αγγλία η βρώμη χρησιμοποιείται και για την παρασκευή μπύρας.


Υγεία:
Η βρώμη θεωρείται ιδιαίτερα υγιεινή τροφή. Η ανακάλυψη μετά από κλινικές έρευνες ότι η βρώμη μειώνει τις ποσότητες της "κακής" χοληστερίνης (LDL) στο αίμα την έκανε ιδιαίτερα δημοφιλή τα τελευταία χρόνια.
Κοιλιοκάκη:


Η κοιλιοκάκη ή δυσανεξία γλουτένης είναι μια αρρώστια που συχνά έχει σχέση με την κατανάλωση από σιτάρι, ή πιο συγκεκριμένα μια ομάδα πρωτεϊνών που ονομάζονται προλαμίνες ή πιο συνηθισμένα γλουτένη.
Η βρώμη δεν έχει έλλειψη από πολλά είδη γλουτένης που υπάρχει στο σιτάρι. Όμως η βρώμη περιέχει όμως την ουσία αβενίνη. Η αβενίνη είναι μια ουσία τοξική για τον υποβλεννογόνο του εντέρου και μπορεί να προκαλέσει αντίδραση στους κοιλιακούς μύες, προκαλώντας σπασμούς και πόνους.
Σπορά
Η βρώμη σπέρνεται την άνοιξη ή νωρίς το καλοκαίρι, όσο νωρίς μπορούν να δουλέψουν στο έδαφος. Είναι σημαντικό να αρχίζει κανείς νωρίς, για να πετύχει ο θερισμός επειδή το καλοκαίρι με τη ζέστη κάνει τη βρώμη να μην αποδίδει. Η βρώμη αντέχει στο κρύο και είναι ανεπηρέαστο από αργότερα παγετό ή χιόνι
Θερισμός:
Μοντέρνες τεχνικές θερισμού βασίζονται στον εξοπλισμό, την τοπική παράδοση και τις προτεραιότητες. Η καλύτερη σοδειά γίνεται με τη βοήθεια Τρακτέρ, που κόβει τα φυτά γύρω στα 10 εκατοστά πάνω από το έδαφος και τα τοποθετεί μέσα σε "παράθυρα" με τους κόκκους οργανωμένους σε σειρά. Αυτό το κάνουν όταν ο πυρήνας έχει φτάσει 35% υγρασία ή όταν οι πιο πράσινοι πυρήνες παίρνουν κρεμ χρώμα.
Ιστορικά ο θερισμός γινόταν με το να κόβουν με ένα δρεπάνι και αλωνίζοντας τα κάτω από τα πόδια των βοοειδή. Αργά τον 20ο και 21ο αιώνα ο θερισμός γινόταν μέσω αλωνισμό. Μάζευαν τη βρώμη σε μπουκέτα , και μετά τα μάζευαν για να τα βάλουν σε μια αλωνιστική μηχανή.
Καθαρισμός και διαλογή:
Για τη μεταφορά προς το μύλο ξεχωρίζεται η ήρα, οι πέτρες, άλλοι κόκκοι και άλλα ξένα υλικά αφαιρούνται από τη βρώμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου