Ο παστελάς χρησιμοποιούσε σισάμι και ζάχαρη και γλυκόζι. Έβαζε τη ζάχαρη και το γλυκόζι σ΄ένα καζάνι κι έβραζαν. Πρόσθετε το σισάμι και ανακάτευε το μείγμα με μια ξύλινη κουτάλα. Όταν ψηνόταν τ΄άπλωνε σ΄ένα πάγκο. Με τον πλάστη, ένα μακρύ, κυλινδρικό ξύλο, το ισοπέδωνε και στη συνέχεια το΄κοβε σε κομμάτια.
Το παστέλι το΄βαζε σε τενεκέδες με καπάκι, για να μην παίρνει αέρα και το πουλούσε με το κομμάτι στα πανηγύρια.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjS2iM-ldYi9arDP8YyUi5anMpWa4rs9bBpB2riAYQKZ82Plyg90kPqCzB6ozVNtmmPp1tiUCvsOYLmSF52vgOn72xUPpLeHs2aER1x3bUFscPpGwWTRQ3A8t_idj0w3RhRF2mmVa9J8vdX/s320/n.jpg)
Οι Καλλιμασιώτες παστελάδες γινόταν και «προξενητές». Ο νέος πλήρωνε το παστέλι και με τον παστελά το ΄στελλε στην κοπελιά που «λαχταρούσε η καρδιά του». Αν αυτή το δεχόταν, εσήμαινε πως δεχόταν και τον έρωτά του.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh6PDp0SQpNP_6sqKemaHHgjCdcHEOXNwsMnXxPUJT1gLag-4fJcH7BC09SRnCoEtgIsXJ9_L2Y9mWP-76xDWiFd7XD-iiILg1xan4DykIvEnhBZngqOYgSDM_q4nAGSYON0YwJ9j3HhVRu/s320/%CE%A0%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%AC%CF%82+-+%CE%9E%CE%B7%CF%81%CE%BF%CE%AF+%CE%BA%CE%B1%CF%81%CF%80%CE%BF%CE%AF.jpg)
Οι παστελάδες ταυτόχρονα έψηναν και φυστίκια και σπόρους (πασατέμπο) και τα πουλούσαν σε ματαλλικά ειδικά δοχεία με φουφουρίκο (καπνοδόχο), στα οποία μέσα διατηρούσαν και αναμμένα κάρβουνα, για να΄ναι το «εμπόρευμα» ζεστό.
Το παστέλι το΄βαζε σε τενεκέδες με καπάκι, για να μην παίρνει αέρα και το πουλούσε με το κομμάτι στα πανηγύρια.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjS2iM-ldYi9arDP8YyUi5anMpWa4rs9bBpB2riAYQKZ82Plyg90kPqCzB6ozVNtmmPp1tiUCvsOYLmSF52vgOn72xUPpLeHs2aER1x3bUFscPpGwWTRQ3A8t_idj0w3RhRF2mmVa9J8vdX/s320/n.jpg)
Οι Καλλιμασιώτες παστελάδες γινόταν και «προξενητές». Ο νέος πλήρωνε το παστέλι και με τον παστελά το ΄στελλε στην κοπελιά που «λαχταρούσε η καρδιά του». Αν αυτή το δεχόταν, εσήμαινε πως δεχόταν και τον έρωτά του.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh6PDp0SQpNP_6sqKemaHHgjCdcHEOXNwsMnXxPUJT1gLag-4fJcH7BC09SRnCoEtgIsXJ9_L2Y9mWP-76xDWiFd7XD-iiILg1xan4DykIvEnhBZngqOYgSDM_q4nAGSYON0YwJ9j3HhVRu/s320/%CE%A0%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%AC%CF%82+-+%CE%9E%CE%B7%CF%81%CE%BF%CE%AF+%CE%BA%CE%B1%CF%81%CF%80%CE%BF%CE%AF.jpg)
Οι παστελάδες ταυτόχρονα έψηναν και φυστίκια και σπόρους (πασατέμπο) και τα πουλούσαν σε ματαλλικά ειδικά δοχεία με φουφουρίκο (καπνοδόχο), στα οποία μέσα διατηρούσαν και αναμμένα κάρβουνα, για να΄ναι το «εμπόρευμα» ζεστό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου