Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2010

Μοσχοφίλερο


Η ποικιλία Μοσχοφίλερο είναι μία από τις πιο διαδεδομένες ποικιλίες στην αμπελοκαλλιέργεια. Η ποικιλία αυτή έχει υποστεί την επίδραση πολλών μεταλλαξιογόνων παραγόντων, ώστε να παρουσιάζει σήμερα μεγάλη γενετική παραλλακτικότητα σε πολλά μορφολογικά και τεχνολογικά χαρακτηριστικά, όπως το χρώμα των ραγών, ο χρόνος ωρίμανσης, η αρωματική γεύση, η περιεκτικότητα σε διάφορα συστατικά κ.α. Γνωστοί κλώνοι που καλλιεργούνται σήμερα είναι το Μαυροφίλερο, το Ξανθοφίλερο, το Ασπροφίλερο και το Κοκκινοφίλερο.
Περιοχές καλλιέργειας
Ηλεία, Αρκαδία, Μεσσηνία, Λακωνία καθώς και άλλες περιοχές της Πελοποννήσου και των Ιονίων νήσων.
Αμπελογραφικά χαρακτηριστικά
Είναι μια ποικιλία ζωηρή και παραγωγική. Η διαμόρφωση γίνεται σε κυπελλοειδή σχήματα και σε γραμμοειδή σχήματα. Παρουσιάζει αξιοσημείωτη αντοχή στον περονόσπορο, αλλά είναι ευαίσθητη στον βοτρύτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου