Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Προώθηση λαχανικών σαν …junk food

Τι μπορείς να κάνεις αν η νέα γενιά αρνείται, παρά τις επίμονες προτροπές, να εφαρμόσει τον χρυσό κανόνα των πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα?
Να βαφτίσεις τα λαχανικάbaby carrot «junk food» και να τα πλασάρεις με το ανάλογο περιτύλιγμα. Αυτό σκέφτηκαν οι παραγωγοί των καρότων της ποικιλίας baby carrot στις ΗΠΑ και ξεκίνησαν μια καμπάνια 25 εκατομμυρίων δολαρίων για να προωθήσουν το προϊόν τους σα να ήταν πρόχειρο σανκ ή ανθυγιεινή τροφή, μέσα από αυτόματα μηχανήματα πώλησης, ροκ μουσική, εφαρμογές έξυπνων τηλεφώνων και κόλπα εμπνευσμένα από ηλεκτρονικά παιχνίδια. Τα αυτόματα μηχανήματα πώλησης καρότων τοποθετήθηκαν σε δύο σχολεία σε ένα πειραματικό πρόγραμμα δύο μηνών και η ανταπόκριση φαίνεται ήδη να είναι σημαντική. Στο σχολείο του νοτιοδυτικού Οχάιο Mason High School, για παράδειγμα, οι καθηγητές παρατήρησαν ότι το προϊόν – με κόστος αγοράς 50 σεντς το σακουλάκι των 85 γραμ. – εξαντλήθηκε σε λιγότερο από μια ώρα. 
Γενικότερα, η βιομηχανία τροφίμων προσπαθεί να κάνει την κατανάλωση λαχανικών ευκολότερη, κυκλοφορώντας κατάλληλες συσκευασίες, όπως το πακέτο με το κομμένο μπρόκολο που μαγειρεύεται σε χρόνο ρεκόρ στο φούρνο μικροκυμάτων και έχει ήδη καταφέρει αξιοσημείωτες πωλήσεις. Οι κομμένες, πλυμένες και έτοιμες για κατανάλωση συσκευασμένες σαλάτες, από την άλλη, έχουν ετήσιο τζίρο της τάξης των 3 δις δολαρίων, σύμφωνα όμως με τους αναλυτές αυτό δεν σημαίνει μεγαλύτερη κατανάλωση λαχανικών, αλλά απλώς αγορά έτοιμης σαλάτας από τους ίδιους καταναλωτές που πριν αγόραζαν άκοπα τα λαχανικά τους. Αν και οι αρμόδιες δημόσιες αρχές καταβάλουν φιλότιμες προσπάθειες εδώ και δύο δεκαετίες, η αμερικάνικη διατροφή παραμένει φτωχή σε λαχανικά. Πριν λίγες εβδομάδες τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) δημοσίευσαν μια περιεκτική έρευνα για την εθνική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που έδειχνε ότι μόνο το 26% ενηλίκων καταναλώνουν λαχανικά τρεις ή περισσότερες φορές την ημέρα. Η πραγματικότητα απέχει πολύ από το στόχο που τέθηκε το έτος 2000 και με ορίζοντα μιας δεκαετίας, αφού οι Αμερικανοί το 2010 καταναλώνουν λιγότερη από τη μισή ποσότητα από εκείνη που ήλπιζαν οι επίσημες αρχές.
Πηγή : Τ&Π Εβδομάδα

1 σχόλιο: