Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Διατροφικά «κόλπα» κόντρα στο junk food



Πρακτικές και πρωτοβουλίες είναι αυτές που πρέπει να ακολουθήσουν τα σχολεία προκειµένου η διατροφή των παιδιών να βελτιωθεί.
Αυτό τονίζουν στα «ΝΕΑ» ειδικοί στα θέµατα διατροφής. Οπως προσθέτουν, πολλές ευρωπαϊκές χώρες προσφέρουν στους µαθητές καθηµερινά µερίδες µαγειρευτού φαγητού. Κάτι τέτοιο δεν συµβαίνει στα ελληνικά σχολεία.
Και επειδή στη συγκεκριµένη χρονική συγκυρία είναι δύσκολο να υλοποιηθεί ένα οργανωµένο πρόγραµµα για µαγειρευτό φαγητό, εκπαιδευτικοί, γονείς, µαθητές πρέπει να ακολουθήσουν «έξυπνα» διατροφικά κόλπα.

Καλάθια µε φρούτα
«Μία λύση είναι να υπάρχουν καλάθια µε φρούτα (fruit baskets) ακόµα και µέσα στις τάξεις έτσι ώστε τα παιδιά να έχουν καθηµερινή επαφή µε αυτά και να ωθούνται έτσι να τα καταναλώνουν», λέει στα «ΝΕΑ» ο διαιτολόγος - διατροφολόγος στη Μονάδα Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου κ. Γρηγόρης Ρίσβας.
Οπως προσθέτει, από τη στιγµή που δεν υπάρχει µία κεντρική κίνηση από το υπουργείο για παρασκευή φαγητού στα σχολεία, µπορεί να υπάρξει µία άλλου είδους ενίσχυση για να κατευθυνθούν οι σχολικές µονάδες προς τα εκεί. «Δεν είναι απαραίτητο να είναι οικονοµική. Μπορεί να δηµιουργηθεί ένας µικρός χώρος για παρασκευή φαγητού. Για παράδειγµα, θα µπορούσαν να δηµιουργηθούν στους χώρους των χηµείων».
Ο διατροφολόγος προτείνει επίσης τα σχολεία να εκµεταλλευτούν τους τοπικούς φορείς και παραγωγούς ώστε να διαθέτουν φρέσκα προϊόντα. Πρακτική, λέει, που θα είχε µεγαλύτερη επιτυχία στις περιφέρειες.
Μια άλλη ιδέα που προτείνει ο δρ Μιχάλης Χουρδάκης, ιατρός - υγιεινολόγος, κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος, επιστηµονικός συνεργάτης ιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης, είναι να υπάρχει ένας άνθρωπος στο σχολείο ο οποίος θα ετοιµάζει φρέσκες σαλάτες ή φρούτα.
Οπως λέει, προκειµένου τα παιδιά να τρέφονται µε ποιοτικό µαγειρευτό φαγητό θα µπορούσε «µία µητέρα να αναλαµβάνει µία φορά τον µήνα το µαγείρεµα για µία τάξη. Είναι κάτι που γίνεται πιλοτικά σε σχολεία του εξωτερικού».

Εκπαίδευση και στους γονείς
Σηµαντικό ρόλο στις διατροφικές επιλογές των παιδιών παίζει και η οικογένεια. Για να αλλάξουν λοιπόν οι συνήθειες των παιδιών, λένε, οι ειδικοί, θα πρέπει να εκπαιδεύονται και οι γονείς. «Καλό είναι στην ενηµέρωση και στα προγράµµατα διατροφής που υπάρχουν στα σχολεία να συµµετέχουν και οι γονείς. Με σεµινάρια αλλά και µε κοινές δράσεις - µαζί µε τους µαθητές. Για παράδειγµα, µπορούν να έρχονται στο σχολείο να µαγειρέψουν» αναφέρει ο κ. Χουρδάκης.
Πολλές έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι µεγάλη µερίδα των µαθητών δεν τρώνε καθόλου πρωινό ή τρώνε ένα ανεπαρκές πρωινό. «Καλή ιδέα λοιπόν θα ήταν να τρώνε όλα µαζί τα παιδιά πρωινό στο σχολείο» προτείνει ο κ. Ρίσβας.

Αναδημοσίευση απο ΤΑ ΝΕΑ

2 σχόλια:

  1. Γεωργία μου πάντα πολύ χρήσιμες οι αναρτήσεις σου!
    Καλό βράδυ!
    Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΕΥΑ ΜΟΥ, ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ, ΣΟΥ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΧΡΗΣΙΜΕΣ!
    ΦΙΛΑΚΙΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή