Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου 2010

Παέγια


Η παέγια είναι ένα φαγητό από την Ισπανία που δημιουργήθηκε ρίχνοντας στο τηγάνι ότι είχαν μπροστά τους οι Σπανιόλοι της εποχής. Έτσι το πιάτο αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ακριβά και φτηνά υλικά μαζί ή και ξεχωριστά. Η βάση πάντως είναι το κοτόπουλο και το ρύζι.
Για μια βασιλική παέγια θα συνδυάσετε φιλέτο κοτόπουλο από στήθος, καραβίδες ή μεγάλες γαρίδες. Για μια πιο ταπεινή εκδοχή, μικρά γαριδάκια και κατεψυγμένα μύδια, ή άλλα θαλασσινά (χταπόδι, καλαμάρι σε φέτες κ.α.) 
Υλικά για 4-6 μερίδες
1 κουτάλι ελαιόλαδο
4 φιλέτα από μπούτι κοτόπουλου, κομμένα στα τέσσερα
1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε κύβους
1 κουτάλι μαϊντανό
425 γρ. ανάμεικτα θαλασσινά
2 φλιτζάνια μακρύκοκκο ρύζι
1 κουτάλι ελαιόλαδο, έξτρα
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο ροδέλες
1/2 κουταλάκι τριμμένο κούρκουμα
1 λίτρο (4 φλιτζάνια) ζωμό κότας
1 φλιτζάνι καταψυγμένο αρακά
1 λεμόνι, κομμένο στα έξι 

Τρόπος παρασκευής
  1. Κάψτε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέστε την πιπεριά, το μαϊντανό και τα ανάμεικτα θαλασσινά. Τσιγαρίστε τα σε μέτρια-δυνατή φωτιά για 2-3  λεπτά. Βγάλτε το μείγμα και φυλάξτε το.
  2. Μουσκέψτε το ρύζι σε κρύο νερό για 10 λεπτά, στραγγιστέ το, ξεπλύντε το με κρύο νερό και στραγγιστέ το ξανά.
  3. Κάψτε το έξτρα λάδι σε μια κατσαρόλα, προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τσιγαρίστε σε μέτρια φωτιά για 1 λεπτό ή ώσπου να ροδίσουν. Προσθέστε το ρύζι και ανακατέψτε καλά. Ρίξτε το κούρκουμα και το ζωμό και σκεπάστε καλά την κατσαρόλα.
  4. Αφήστε το μείγμα ζωμού και ρυζιού να πάρει αργά βράση, ανακατεύοντας μια φορά. Χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε, με κλειστή κατσαρόλα, για 8-10 λεπτά. Βάλτε το κοτόπουλο πάνω από το ρύζι, κλείστε την κατσαρόλα και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά για άλλα 10 λεπτά.
  5. Προσθέστε την πιπεριά και τα ανάμεικτα θαλασσινά, τον αρακά. Κλείστε την κατσαρόλα και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά για 8-10 λεπτά ή ώσπου να απορροφηθεί όλο σχεδόν το υγρό.
  6. Βγάλτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε την, κλειστή, για 5 λεπτά της ώρας, ή ώσπου να απορροφηθεί όλο το υγρό και να γίνει το ρύζι. Χωρίστε τα σπυριά του ρυζιού με ένα πιρούνι λίγο πριν σερβίρετε σε μια μεγάλη πιατέλα, με γαρνιτούρα φέτες λεμονιού.    ΠΗΓΗ: http://toblogtonkirion.gr    

6 σχόλια:

  1. Μμμμμ δεν θα έλεγα όχι για μια μεριδούλα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γειά σου αστέρι!!
    Χαίρομαι που σου αρέσει, μπορείς να πάρεις όσες μεριδούλες θέλεις.
    φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αχ Γεωργία μου, πάλι πρόβλημα είχα χθες, δεν μπορούσα να αφήσω σχόλιο.
    Σήμερα όμως βλέπω ότι μου κάνει την χάρη να με αφήσει.
    Ωραία συνταγή μας έχεις σήμερα!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ποτέ δεν έχω δοκιμάσει... φάινεται ομως λαχταριστη!
    Καλημερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΕΛΕΝΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΝΙΚΗ!!!
    ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ Η ΣΥΝΤΑΓΗ!
    ΦΙΛΑΚΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα...
    Τη συνταγή σου έψαχνα πολύ καιρό να την βρώ.
    Σ' ευχαριστώ. Θα την δοκιμάσω και θα σου γράψω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή