Υγιεινός τρόπος διατροφής δεν είναι μόνο τα τρόφιμα που επιλέγεις, αλλά και πώς τα μαγειρεύεις! Μάθε με ποιον τρόπο θα μειώσεις τις θερμίδες και θα αποφύγεις τα λίπη χωρίς να χάσεις σε γεύση!
Ο τρόπος λοιπόν που θα προετοιμάσεις αλλά και θα ψήσεις ένα φαγητό, θα σε βοηθήσει να μειώσεις την χοληστερίνη, το λίπος, το αλάτι και φυσικά τις θερμίδες. Αυτό δεν σημαίνει ότι το γεύμα σου θα είναι άγευστο... Το αντίθετο. Η διατολόγος διατροφολόγος Τίνα Αντωνίου σου δίνει τις απαραίτητες συμβουλές:
1. Αφαιρέστε όλο το ορατό λίπος από τα κρεατικά και τα πουλερικά.
Ο τρόπος λοιπόν που θα προετοιμάσεις αλλά και θα ψήσεις ένα φαγητό, θα σε βοηθήσει να μειώσεις την χοληστερίνη, το λίπος, το αλάτι και φυσικά τις θερμίδες. Αυτό δεν σημαίνει ότι το γεύμα σου θα είναι άγευστο... Το αντίθετο. Η διατολόγος διατροφολόγος Τίνα Αντωνίου σου δίνει τις απαραίτητες συμβουλές:
1. Αφαιρέστε όλο το ορατό λίπος από τα κρεατικά και τα πουλερικά.
2. Μια σειρά από κρύα πιάτα θα σε βοηθήσουν να αφαιρέσεις το λίπος από το κρέας και το κοτόπολο. Βάλε το Το ψημένο κρέας στο ψυγείο και μόλις παγώσει αφαίρεσε το λίπος.
3. Όχι στον έτοιμο κιμά. Διάλεξε μόνη σου ένα άπαχο κομμάτι κρέας και δώστο στον κρεοπώλη να στο κόψει κιμά.
4. Αν θες να υπολογίσεις το βάρος της μερίδας σου, καλό είναι να γνωρίζεις ότι το κρέας χάνει με το μαγείρεμα, το 25% του βάρους του.
6. Ο χρόνος μαγειρέματος των ψαριών είναι 10 λεπτά για κάθε 2,5 εκατοστά πάχους. Αυτό για να μην το παραψήνεις, αλλά και να είσαι σίγουρος ότι πως έχει ψηθεί.
Mini Tip: Το ψάρι είναι έτοιμο όταν τα μέρη του χωρίζονται εύκολα.
Mini Tip: Το ψάρι είναι έτοιμο όταν τα μέρη του χωρίζονται εύκολα.
7. Φτιάξε ομελέτα, μειώνοντας τους κρόκους αυγών. Βάλε έναν κρόκο και δύο ασπράδια μαζί με τα αγαπημένα σου λαχανικά. Έτσι είναι και χορταστική και θα έχει λιγότερη χοληστερίνη.
8. Αν χρησιμοποιείς κονσέρβα αφαίρεσε το νερό και το αλάτι της συσκευασίας στραγγίζοντάς τες καλά. Κατόπιν ξέπλυνε την τροφή με νερί και στράγγιξε ξανά.
9. Μαγείρεψε τα λαχανικά μέχρι να γίνουν τρυφερά, χωρίς να λιώσουν και να χάσουν το χρώμα και τις θρεπτικές ουσίες τους.
10. Όταν παρασκευάζεις κοτόσουπα ή κρεατόσουπα, για να μειώσεις την χοληστερίνη, βάλε περισσότερα λαχανικά και λιγότερη ποσότητα λευκού και κόκκινου κρέατος.
11. Αντί για κρέμα γάλακτος πλούσια σε λιπαρά, χρησιμοποίεισαι άπαχο γιαούρτι ή αντικατάστησε με αντίστοιχη κρέμα χαμηλή σε λιπαρά. Με αυτό τον τρόπο, μειώνονται και τα συνολικά λιπαρά, αλλά η γεύση παραμένει απολαυστική.
12. Το γιαούρτι με φρούτα είναι ιδανικό σνακ. Απόφυγε όμως τα έτοιμα γιαούρτια με φρούτα. Επίλεξε άπαχο γιαούρτι στο οποίο μπορείς να προσθέσεις φρέσκα φρούτα ή πολτό από φρέσκα φρούτα.
13. ΟΧΙ στο τηγάνισμα. Αλλά ακόμα και όταν τηγανίζεις, φρόντισε η θερμοκρασία να μη ξεπερνά τους 220 βαθμούς κελσίου και να μην ξεπερνά τα 30 λεπτά. Κατά προτίμηση τα τρόφιμα που τηγανίζονται να είναι στεγνά , για να απορροφούν λιγότερο λάδι, ενώ καλό είναι να αποφύγεος το αλάτι. Τέλος, προτίμησε μια άλλη μέθοδο ψησίματος εκτός τηγανίσματος π.χ βράσιμο αντί να αφήνετε να μαγειρεύεται το τρόφιμο μέσα στο λάδι.Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τίνα Αντωνίου μας εξηγεί επίσης ποιος τρόπος μαγειρέματος είναι ο πιο κατάλληλος, για να είσαι σίγουρη πως το πιάτο σου δεν "υποσκάπτει" την σιλουέτα σου.
- Μαγείρεμα στον ατμό. Είναι ένας τρόπος μαγειρέματος που δεν αφήνει τα τρόφιμα να καούν ή να στεγνώσουν, επιτρέποντάς τους να διατηρήσουν το φυσικό τους χρώμα και όλες τις θρεπτικές ουσίες που περιέχουν.
Mini tip: Αν δεν έχεις όρεξη να αγοράζεις πανάκριβα μηχανήματα για ψήσιμο στο ατμό, χρησιμοποίησε ένα διάτρητο πανέρι. Βάλε λίγο νερό στον πάτο της καταρόλας και στερέωσε το πανέρι με ένα πηρούνι ώστε να μην βυθίζεται στο νερό.
- Ψήσιμο στο κάρβουνα! Τα ψητά θα αποβάλλουν το λίπος που λιώνει και απομακρύνεται είτε το φαγητό είναι κρέας ή κοτόπουλο ή ψάρι.
- Ψήσιμο στο φούρνο, η μέθοδος αυτή είναι ασφαλής. Τα δε τρόφιμα είναι σκεπασμένα από το καπάκι του σκεύους που τοποθετούνται μέσα , ενώ προσθέτεται και λίγο νερό το οποίο είναι απαραίτητο για το καλό μαγείρεμα του τρόφιμου.
- Ψητό στην κατσαρόλα! Επειδή το λίπος δεν φεύγει καλό είναι να προσθέσεις μια μικρή σχάρα στο πάτο της κατσαρόλας και ειδικά όταν πρόκειται για κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι έτσι ώστε να μη μαγειρεύονται στο λίπος τους. Η ιδανική θερμοκρασία είναι γύρω στους 75 βαθμούς κελσίου έτσι ώστε να μη χάνεται η θρεπτική αξία και να μην εγκλωβίζεται το λίπος στις καμένες ίνες.
- Μαγείρεμα στον ατμό. Είναι ένας τρόπος μαγειρέματος που δεν αφήνει τα τρόφιμα να καούν ή να στεγνώσουν, επιτρέποντάς τους να διατηρήσουν το φυσικό τους χρώμα και όλες τις θρεπτικές ουσίες που περιέχουν.
Mini tip: Αν δεν έχεις όρεξη να αγοράζεις πανάκριβα μηχανήματα για ψήσιμο στο ατμό, χρησιμοποίησε ένα διάτρητο πανέρι. Βάλε λίγο νερό στον πάτο της καταρόλας και στερέωσε το πανέρι με ένα πηρούνι ώστε να μην βυθίζεται στο νερό.
πηγη tlife
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου