Λαχανικά επιμολυσμένα με μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων βαρέων μετάλλων που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν και το 1.000% πάνω από τα λογικά όρια, φτάνουν καθημερινά στα πιάτα μας, αναφέρει πρόσφατη μελέτη. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η επιμόλυνση αυτή οφείλεται στη ρύπανση του Ασωπού και του υπόγειου υδροφορέα της ευρύτερης περιοχής.
Η μελετητική ομάδα του Εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Αθήνας αγόρασε και συνέκρινε τρόφιμα-βολβούς από τη Θήβα και τα Οινόφυτα με άλλα που έχουν παραχθεί σε περιοχές με μικρή ή καθόλου βιομηχανική δραστηριότητα.
Τα λαχανικά αυτά αγοράστηκαν από 13 σουπερμάρκετ της Αθήνας και το κάθε ένα από αυτά αναλύθηκε 3 φορές και συγκρίθηκε με 2 δείγματα από «καθαρές» περιοχές, κάθε ένα από τα οποία αναλύθηκε επίσης 3 φορές.
Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η ερευνητική ομάδα είναι ότι καρότα, πατάτες και κρεμμύδια που έχουν παραχθεί σε χώμα μολυσμένο από τη βιομηχανική ρύπανση των δυο αυτών περιοχών, είναι κατά υπερβολικό βαθμό επιβαρημένα με πολύ επικίνδυνα βαρέα μέταλλα και κυρίως με νικέλιο, χρώμιο και κάδμιο.
Αν, μάλιστα, λάβει κανείς υπόψη ότι η ανεκτή ημερήσια πρόσληψη νικελίου για παιδιά είναι 300 mg την ημέρα, προκύπτει ότι αρκούν λίγα μόλις γραμμάρια καρότου, κρεμμυδιού και πατάτας Θήβας για να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία τους. Επιπλέον, υπενθυμίζουν οι ερευνητές, θα πρέπει να υπολογίσει κανείς και το νικέλιο που προσλαμβάνει ο ανθρώπινος οργανισμός από το νερό κι άλλες τροφές, ακόμα και μέσω της αφής με τα επινικελωμένα μαχαιροπίρουνα.
Η ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών προτείνει την άμεση διενέργεια τοξικολογικής μελέτης και την οριοθέτηση νικελίου και χρωμίου στα τρόφιμα, κάτι που σήμερα δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία. Ακόμη, ζητούν επαναξιολόγηση της χρήσης της αγροτικής γης, με δεδομένο ότι, όπως αναφέρουν στην έκθεση, τα τρόφιμα βολβοί απορροφούν εκτενώς βαρέα μέταλλα.
Μεγάλη ευθύνη φέρει, τέλος, η πολιτεία, καθώς ενώ γνώριζε το πρόβλημα, μόλις πριν λίγους μήνες ανακοινώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος η λήψη μέτρων για τη συμμόρφωση των βιομηχανιών στον Ασωπό. Άλλα αρμόδια υπουργεία δεν έχουν κάνει καμία σχετική ενέργεια. Σημειώνεται, επίσης, ότι η εκπόνηση της μελέτης αυτής έγινε με κρατικά χρήματα (500.000 ευρώ μέσω του ΚΕΛΠΝΟ) άλλα όχι υπό κρατική αιγίδα, με αποτέλεσμα να μην έχει νομική αξία για τους κατοίκους της περιοχής.
Η μελετητική ομάδα αποτελείται από τους Χ. Κιρκίλλη, Γ. Πασσιά, Σ. Μηνιάδου-Μειμάρογλου, Ν. Θωμαΐδη και Γ. Ζαμπετάκη και παρουσίασε την επίμαχη μελέτη στο 7ο Διεθνές Συνέδριο «Ημέρες Αναλυτικής Χημείας» στη Μυτιλήνη.
www.tvxs.gr
Πλέον δεν έχει μείνει κάποιο τρόφιμο που να μην ακούστηκε ότι κάνει κακό στην υγεία. Μα καλά πως φτάνουν αυτά τα βαρέα μέταλλα από τα εργοστάσια στο χώμα. Δεν υπάρχει κάποια πρόληψη; Αν είναι από το νερό τότε μου φαίνεται ότι οι βιολογικοί καθαρισμοί των εργοστασίων δεν επαρκούν. Τελικά μου φαίνεται ότι το καλοκαίρι θα φτιάξω κήπο στο χωριό να φυτέψω τις δικές μου πατατούλες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή