Σάββατο, 2 Οκτωβρίου 2010

Κυτταρίτιδα: το πρόβλημα, οι αιτίες και οι λύσεις

Πρόκειται για ένα δυσεπίλυτο αισθητικό πρόβλημα και είναι το αποτέλεσμα ενός ολόκληρου συνδυασμού παραγόντων, όπως τα προβλήματα στο κυκλοφορικό και τη λέμφο, η μειωμένη ελαστικότητα των ινών του συνδετικού ιστού, η κατακράτηση υγρών, οι κακές διατροφικές συνήθειες και η καθιστική ζωή.

Επιβαρυντικοί παράγοντες:
Η κυτταρίτιδα πλήττει κυρίως τις γυναίκες από την ηλικία της εφηβείας και μετά, λόγω της επίδρασης των ορμονών στο λιπώδη ιστό και το δέρμα. Ο λόγος μάλιστα που δεν πλήττει τους άντρες είναι, επειδή έχουν πολύ χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων από τις γυναίκες. Ένας ακόμη λόγος εμφάνισής της είναι το γεγονός ότι το χόριο, το στρώμα του δέρματος πάνω από το λιπώδη ιστό είναι λιγότερο ανθεκτικό στις γυναίκες, με αποτέλεσμα να φθείρεται ευκολότερα υπό την επίδραση της ηλικίας και του περιβάλλοντος. Σημαντικό μερίδιο ευθύνης έχει και η κληρονομικότητα.
Στις περιοχές λοιπόν που το χόριο αρχίζει και φθείρεται, χάνει νερό και αποδυναμώνεται. Τελικά καταστρέφεται σε τέτοιο βαθμό, ώστε το λίπος που υπάρχει από κάτω αρχίζει να εισχωρεί ορατά στο χόριο. Αν η επιδερμίδα εξασθενήσει, αφυδατωθεί και λεπτύνει, η κυτταρίτιδα γίνεται τελικά ορατή στην επιφάνεια. Άρα, ακόμα και σε περιοχές με μικρή συγκέντρωση λίπους στις γυναίκες, όταν το υπερκείμενο του λίπους στρώμα (χόριο) δεν είναι ανθεκτικό, το λίπος (συγκεντρωμένο σε σακουλάκια, τα λόβια) προβάλλει με τη χαρακτηριστική αντιαισθητική εμφάνιση στην επιδερμίδα.
Πώς δημιουργείται:
Το δέρμα μας αποτελείται από τρία στρώματα: την επιδερμίδα, το κυρίως δέρμα και το υπόδερμα. Αυτό που ενδιαφέρει στο θέμα της κυτταρίτιδας είναι το υπόδερμα ή αλλιώς λιπώδης ιστός. Πρόκειται για ένα στρώμα προστασίας του δέρματος, πλούσιο σε σφαιρικά κύτταρα, που ονομάζονται λιποκύτταρα που συσσωρεύονται σε λοβίδια, σε αθροίσεις σαν σε σακουλάκια γεμάτα λίπος κάτω από το χόριο. Ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού, τα λιποκύτταρα μπορούν καθημερινά να αποθηκεύουν ή να απελευθερώνουν λίπη.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της αποθήκευσης, τα λίπη μεταφέρονται στα λιποκύτταρα σε μορφή ελεύθερων λιπαρών οξέων και ενώνονται με τη γλυκόζη για να δημιουργήσουν τριγλυκερίδια, που αποθηκεύονται στις αποθήκες του κυττάρου. Όλες αυτές οι λειτουργίες ορίζονται από την ινσουλίνη, ορμόνη η οποία δίνει το μήνυμα αποθήκευσης του λίπους. Η κυτταρίτιδα εγκαθίσταται όταν οι αποθηκευτικοί χώροι του δέρματος γεμίσουν, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να διογκωθούν για να χωρέσει ακόμη περισσότερο λίπος. Λόγω της συσσώρευσης των λιποκυττάρων προκαλείται συμπίεση των αιμοφόρων αγγείων που βρίσκονται πάνω στον συνδετικό ιστό, προξενώντας σημαντική κατακράτηση υγρού και μειωμένη αποβολή τοξικών λιπών με επιπτώσεις στην επιφάνεια του δέρματος, το οποίο παίρνει την όψη φλούδας πορτοκαλιού.
Θεραπεία
Η θεραπεία της κυτταρίτιδας επιτυγχάνεται όταν παράλληλα με τη σωστή διατροφή που εξασφαλίζει τη διατήρηση του ιδανικού για τον καθένα μας βάρους, ακολουθείται και κάποιο πρόγραμμα άσκησης για την ενίσχυση της μικροκυκλοφορίας. 


πηγη iatronet

1 σχόλιο: