Λύσεις και διατροφή για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.
Η διήθηση (στράγγισμα, φιλτράρισμα) του συνδετικού ιστού με λιπαρές ουσίες, οι οποίες έχουν την τάση να σκληραίνουν, δηλαδή να σχηματίζονται σωροί λίπους και νερού σταθεροποιημένοι με υποδόριο ιστό, αποτελεί την κυτταρίτιδα. Ο οργανισμός μας στην καθημερινή ζωή δημιουργεί απορρίμματα ,για την αποβολή των οποίων κύρια υπεύθυνα όργανα είναι τα νεφρά και ιδρωτοποιοί αδένες. Κάθε οργανισμός έχει ένα ανώτατο όριο αποβολής των αχρήστων ουσιών.
Η κακή ή ελλιπής αποβολή των απορριμμάτων αυτών, έχουν ως συνέπεια την εναπόθεση τους, στον κυτταρικό ιστό. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται μια σκλήρυνση ορισμένων στοιχείων του ιστού. Στις περιοχές αυτές που έχει επέλθει η σκλήρυνση έρχεται η λέμφος, η οποία προσπαθεί να διαλύσει τις τοξίνες που έχουν παραμείνει εκεί, προκαλείται έτσι πάχυνση του συνδετικού ιστού, ο οποίος διατείνεται και σαν αποτέλεσμα έχουμε τον σχηματισμό του όζου.
Στα πρώτα της στάδια η κυτταρίτιδα δεν διαφέρει πολύ από το κοινό λίπος. Για την αναγνώριση, αρκεί να πιέσει κανείς τους ιστούς ανάμεσα στις παλάμες των χεριών. Στην περίπτωση που υπάρχει κυτταρίτιδα, το δέρμα αποκτά την όψη του φλοιού του πορτοκαλιού ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζει μια ευαισθησία, η οποία δεν εμφανίζεται στις περιοχές, που δεν έχουν προσβληθεί.
Αιτίες της κυτταρίτιδας μπορεί να είναι παθολογικές: κακή λειτουργία του ήπατος, ενδοκρινολογικές διαταραχές, εσφαλμένες συνήθειες, καθιστική ζωή, κάπνισμα αλλά και η κακή διατροφή.
Ποια είδη κυτταρίτιδας υπάρχουν; Διακρίνεται σε τρεις τύπους:
τη συμπαγή, οιδηματική και χαλαρή. Η συμπαγής είναι σκληρή και κοκκώδης [μπορεί να πονάει στην ψηλάφηση]. Στην οιδηματική πιέζοντας φλεβικά και λεμφατικά εκδηλώνονται οιδήματα που πονούν ξαφνικά ενώ στη χαλαρή τα μαλακά σημεία με κυτταρίτιδα φαίνονται μόνο με την ψηλάφηση και φυσικά αυτό αποτελεί το πρώτο στάδιο εμφάνισής της.
Που εντοπίζεται η κυτταρίτιδα; Η κυτταρίτιδα δεν εμφανίζεται μόνο σε παχύσαρκα άτομα αλλά και σε ισχνά. Έχουμε την γενικευμένη κυτταρίτιδα και την εντοπισμένη κυτταρίτιδα. Η γενικευμένη κυτταρίτιδα συνοδεύεται συνήθως και από παχυσαρκία, παρουσιάζει πόνους κυρίως στον αυχένα και στη μέση. Επιπρόσθετα εμφανίζει μια διαρκή τάση κατακράτησης υγρών στο δέρμα [περισσότερο αισθητή τις παραμονές της εμμήνου ρήσεως]. Η εντοπισμένη κυτταρίτιδα παρουσιάζεται στα κάτω [πιο γνωστή μορφή], άνω άκρα [κυρίως στην εμμηνόπαυση], στο θώρακα [στο άνω μέρος των μαστών συνοδευόμενη από παχυσαρκία], στην κοιλιά, στο πρόσωπο[σπάνια μορφή], στον αυχένα [συχνή μορφή που μπορεί να προκαλέσει επίμονες κεφαλαλγίες και αυχεναλγίες, που δεν παίρνουν αναλγητικό], στην ράχη [επακόλουθο της κυτταρίτιδας τους αυχένα].
Διατροφική αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας Για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας δεν θα χρησιμοποιηθεί η ίδια αγωγή με εκείνη κατά της παχυσαρκίας. Και αυτό γιατί οι υποθερμιδικές δίαιτες διαλύουν το λίπος στα διάφορα μέρη του σώματος, χωρίς την κυτταρίτιδα να υποχωρεί. Η διατροφή μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη της κυτταρίτιδας διότι ανάλογα με το πως και το τι τρώμε ποικίλλει και ο βαθμός της κυτταρίτιδας. Η κακή διατροφή προκαλεί άμεσα κυτταρίτιδα ενώ η σωστή διατροφή μπορεί να την αναστείλει.
Εν τέλει, στην δίαιτα μας πρέπει να αποφεύγεται η κατάχρηση λιπαρών τροφίμων, της καφεΐνης [επειδή αφυδατώνει τον οργανισμό], των οινοπνευματωδών ποτών [για τον ίδιο λόγο με την καφεΐνη], καθώς υπερκατανάλωση ζωικών προϊόντων (κρέατος). Ενώ αντίθετα ενδείκνυται η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών [επειδή αποτελούν πηγή για ιχνοστοιχεία και μέταλλα], καθώς επίσης όσπριων και δημητριακών ολικής αλέσεως [τροφές πλούσιες σε αμινοξέα, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο ,βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυτικές ίνες]. Επιπρόσθετα, ενδείκνυται η υπερκατανάλωση νερού [ενυδάτωση του οργανισμό, υποβοηθώντας την απομάκρυνση των τοξινών] συνδυαζόμενη με άσκηση [τόνωση του μυϊκού συστήματος].
πηγή http://giatroinet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου