Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Τρώτε λαχανικά; Xαμογελάστε!


Αν θέλετε να μάθουν τα παιδιά σας να τρώνε μπρόκολο, θα πρέπει να χαμογελάτε όταν καταναλώνετε λαχανικά, υποδεικνύει νέα μικρή έρευνα.
Γαλλική ερευνητική ομάδα ζήτησε από 120 ενήλικες και παιδιά να κοιτάξουν διάφορες φωτογραφίες ανθρώπων που έτρωγαν. Γενικά, οι ενήλικες δίνουν προσοχή στο βάρος. Ήταν λιγότερο πιθανό να θελήσουν μια τροφή όταν η φωτογραφία έδειχνε κάποιον παχύσαρκο να την καταναλώνει, έναντι ενός ανθρώπου φυσιολογικού βάρους.
Αντίθετα, τα παιδιά είχαν πιο πολύπλοκες αντιδράσεις. Αν η τροφή ήταν της αρεσκείας τους, όπως σοκολάτα, την ήθελαν, άσχετα από το πόσο βαρύς ή αδύνατος ήταν ο άνθρωπος στη φωτογραφία. Αλλά αν δεν επιθυμούσαν τη συγκεκριμένη τροφή η βαθμολογία για αυτήν μειωνόταν ακόμα περισσότερο αν έβλεπαν μια φωτογραφία παχύσαρκου ανθρώπου να την καταναλώνει.
Επιπλέον, τα παιδιά επηρεάζονταν από συναισθήματα.
Φωτογραφίες ανθρώπων με χαρούμενη έκφραση την ώρα του γεύματος τα οδηγούσε να επιθυμούν ακόμα περισσότερο μια τροφή, άσχετα από το αν ο άνθρωπος ήταν αδύνατος ή παχύσαρκος. Αντίθετα, φωτογραφία ανθρώπου που έδειχνε αηδία για την ίδια τροφή αποθάρρυνε τα παιδιά, άσχετα από το σωματικό βάρος του εικονιζόμενου.
Αν κάποιο παιδί απεχθανόταν μια τροφή, η θέα ενός ανθρώπου με χαρούμενη έκφραση στο γέυμα καθιστούσε πιο ανοιχτό το παιδί στην τροφή. Ωστόσο, η χαρούμενη έκφραση ήταν περισσότερο αποτελεσματική όταν ο άνθρωπος ήταν αδύνατος παρά παχύσαρκος.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Obesity’, υποδεικνύουν ότι η διατροφική προτίμηση των ενηλίκων επηρεάζεται από φωτογραφίες σωματικού βάρους.
Αντίθετα, παιδιά προκατέβαλαν τις προτιμήσεις και απέχθειες και συναισθήματα άλλων ανθρώπων.
Η ερευνήτρια, Sylvie Rousset, από το French National Institute for Agricultural Research, δήλωσε ότι οι αντιδράσεις των παιδιών ήταν απρόβλεπτες. Πρόσθεσε ότι κανένα πείραμα δεν έχει δείξει την επίδραση των εκφράσεων χαράς ή αηδίας όσον αφορά την επιθυμία των παιδιών για φαγητό.
Τα παιδιά μεταξύ 5 και 8 ετών μπορεί να έχουν την τάση να μιμούνται τα συναισθήματα των ανθρώπων που βλέπουν, εξηγεί η Rousset. Επομένως, όταν βλέπουν ένα ευχάριστο ή δυσάρεστο δείπνο μπορεί να επηρεάζονται περισσότερο σε σχέση με τους ενήλικες.
Τα παιδιά επηρεάστηκαν σε ορισμένο βαθμό από φωτογραφίες σωματικού βάρους. Αυτό υποδεικνύει ότι γνωρίζουν ορισμένα από τα αρνητικά στερεότυπα που σχετίζονται με την παχυσαρκία αλλά επηρεάζονται λιγότερο σε σχέση με τους ενήλικες.
Ενδεχομένως αξίζει να προσπαθούν οι γονείς να φαίνονται χαρούμενοι σχετικά με την κατανάλωση υγιεινών τροφών.
Οι διατροφικές συνήθειες είναι πολύπλοκες. Σύμφωνα με την Rousset, έρευνες σαν την παρούσα στοχεύουν στην ανακάλυψη των ψυχοκοινωνικών παραγόντων που εμπλέκονται στη συμπεριφορά των παιδιών όσον αφορά την τροφή τους και στις μακροπρόθεσμες διατροφικές συνήθειες.
Δεν είναι σαφές πώς εφαρμόζονται τα ευρήματα στην πραγματική ζωή.
Οι ενήλικες ήταν λιγότερο πιθανό να επιθυμούν μια τροφή όταν έβλεπαν μια φωτογραφία παχύσαρκου ανθρώπου να γευματίζει. Υπάρχουν και έρευνες που υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι τρώνε περισσότερο όταν γευματίζουν με κάποιον φίλο παρά με έναν ξένο, ιδιαίτερα όταν αυτοί και οι φίλοι τους είναι παχύσαρκοι.

Πηγές: ‘Obesity’, 
http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=14310

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου