Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

ΑΝΑΠΑΣΤΕΡΙΩΣΗ ΓΑΛΑΚΤΟΣ


images
Ξέρετε ότι αν το γάλα στο χάρτινο η στο μπουκάλι δεν πουληθεί στην καθορισμένη χρονική διάρκεια επιστρέφει στη βιομηχανία για να αναπαστεριωθεί και να ξαναγυρίσει στο σουπερμάρκετ;

Απίστευτο; 
Ο νόμος επιτρέπει τις μεγάλες βιομηχανίες να επαναλάβουν τη διαδικασία έως 5 φορές, κάτι που αφήνει το γάλα χωρίς γεύση και τελικά χωρίς ποιότητα και διατροφική αξία.
Όταν το γάλα φτάνει …στο σουπερμάρκετ για την πώληση, φέρνει έναν αριθμό η ένα γράμμα στο κάτω μέρος η ακόμη και στο πάνω μέρος της συσκευασίας του. Αυτό το νούμερο είναι από το 1 έως το 5 και το γράμμα από το Α εως το Ε στα λατινικά.
Αρκεί να αγοράζετε γάλα που φέρει έως τον αριθμό 3 η C, δηλαδή γάλα που έχει ανά-παστεριωθεί 3 φορές. Σας συμβουλεύουμε να μην αγοράζετε γάλα με αριθμό 4 ή 5 και σε γράμμα D η E γιατί η ποιότητά του έχει καταστραφεί.
Αν αγοράζετε κασόνι με μπουκάλια γάλα, ο ίδιος αριθμός αναγράφεται στο κάτω μέρος του, 1 – 5 η D -E. Αν έχει τον αριθμό 1 – A σημαίνει ότι βγαίνει από το εργοστάσιο για πρώτη φορά, αλλά αν έχει τον αριθμό 4 – D σημαίνει ότι έχει ήδη γυρίσει πίσω στη βιομηχανία 3 φορές.
Την επόμενη φορά που θα αγοράσετε γάλα, κοιτάξτε στον πάτο του μπουκαλιού η στο πάνω μέρος του.
Μην αγοράσετε γάλατα με αριθμό 4 ή 5 η D -E, ούτε ακόμα και με 3 – C, αν είστε λεπτομερείς στις αγορές σας.
Σκεφτείτε ότι το MILKO που όλοι γνωρίζουμε ότι φτιαχνόταν από γάλατα που είχαν λήξει και είχαν επιστρέψει πίσω στο εργοστάσιο τα οποία πρέπει να είχαν αναπαστεριωθεί από 5 φορές και πάνω !!!!!
Δηλαδή….ΦΡΕΣΚΟΤΑΤΟ !!!!
Με τιμή.
Κριαράς Νικόλαος.
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

3 σχόλια:

  1. Πολυ χρησιμες οι πληροφοριες σου Γεωργια μου,να σαι καλα που μας ενημερωνεις..καλη σου μερα και καλο Σ/Κ να εχεις,φιλακια πολλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν το είχα ξανακούσει Γεωργία και έχω μείνει έκπληκτη!! Και υποτίθεται ότι αγοράζουμε φρέσκο γάλα με διάρκεια 3 ημερών!!! Ευχαριστούμε για την πληροφόρηση. Κάνεις πολύ καλή δουλειά. Νάχεις καλό Σ/Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτή τη πληροφορία την είχα πάρει με μέιλ πριν από χρόνια. Το έψαξα και μοιάζει για ψευδής. Είχε κάνει η VIVARTIA μια απάντηση για το θέμα της αναπαστερίωσης του γάλακτος που έλεγε ότι ο αριθμός που αναγράφεται στο κάτω μέρος της συσκευασίας των προϊόντων γάλακτος είναι ο αριθμός του γεμιστικού της μηχανής που εμφιαλώθηκε η συγκεκριμένη συσκευασία. Ο αριθμός αυτός είναι απαραίτητο να αναγράφεται στα πλαίσια του συστήματος ιχνηλασιμότητας που πρέπει να εφαρμόζεται από όλες τις εταιρείες. http://www.vivartia.com/tetra/

    Για σκεφτείτε το! Δεν είναι λογικό να αναπαστεριώνεται το γάλα (δεν ξέρω καν αν γίνεται) και να μετράνε φανερά τις φορές....

    ΑπάντησηΔιαγραφή