Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Tι είναι τα πρόσθετα, γιατί χρησιμοποιούνται στη Βιομηχανία τροφίμων και ποια η επίδραση τους στη υγεία μας?


Τα πρόσθετα είναι ουσίες που προστίθενται σε ένα τρόφιμο για την παρασκευή, τη συντήρηση, τη βελτίωση της γεύσης και της εμφάνισής του. Τα πρόσθετα εμφανίζονται στις συσκευασίες με το γράμμα E και ένα χαρακτηριστικό τριψήφιο αριθμό (π.χ. E200), αλλά μπορεί να φαίνεται και με τη χημική τους ονομασία. H χρήση των πρόσθετων καθορίζεται από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών και τις ισχύουσες διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Oι χρωστικές Tα τρόφιμα στα οποία έχει προστεθεί χρωστική ουσία αναφέρονται ως χρωματισμένα. Η χρήση των χρωστικών γίνονται σύμφωνα με ορισμένους  κανονισμούς, με βάση την επιτρεπόμενη ημερήσια δόση για τον άνθρωπο. Οι επιδράσεις της χρήσης χημικών πρόσθετων στην υγεία των καταναλωτών δεν έχουν μελετηθεί μακροπρόθεσμα, ενώ παράλληλα εμφανίζονται αλλεργικές αντιδράσεις σε κάποια πρόσθετα.
Tα συντηρητικά προστίθενται στα τρόφιμα για να  το διαφυλάξουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Στόχος τους είναι να εμποδίσουν την είσοδο των μικροβίων και των μικροοργανισμών στα συστατικά του συσκευασμένου τροφίμου.
Tα αντιοξειδωτικά προστίθενται στα τρόφιμα για να τα προστατέψουν από αλλοιώσεις λόγω της οξείδωσης.
Oι σταθεροποιητές (γαλακτοματοποιητές, σταθεροποιητές, πυκνωτικά, πηκτικά μέσα). Oι ουσίες αυτές σταθεροποιούν τη σύνθεση των τροφών κρατώντας το νερό στο εσωτερικό των κυττάρων.
 Ανδρέου Ελένη , Κλινικός Διαιτολόγος, RD, LD, PhD Can. 


ΠΗΓΗ http://www.mednutrition.gr/content/view/3983/123/

1 σχόλιο: