Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η Καθαρά Δευτέρα προμηνύει την έναρξη της Σαρακοστιανής νηστείας. Κατά την περίοδο αυτή, δεν πρέπει να καταναλωθεί οτιδήποτε σχετίζεται με κρέας, αυγό, ψάρι, γάλα, βούτυρο κλπ, μέχρι και… το Μεγάλο Σάββατο!!!


Πώς όμως μπορούμε να μιλάμε για μία ισορροπημένη διατροφή από τη στιγμή που απέχουμε από τρόφιμα ζωικής προέλευσης;

Η αποχή από την κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά, αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για να υιοθετήσουμε μια πιο υγιεινή διατροφή. Το σαρακοστιανό τραπέζι δεν υστερεί καθόλου σε σχέση με τη βασισμένη στο κρέας και τα προϊόντα του διατροφή. Αντιθέτως, περιλαμβάνει τροφές ιδιαίτερα πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, οι οποίες συνδυαζόμενες κατάλληλα μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως τη θρεπτική αξία των τροφίμων ζωικής προέλευσης.
Εντούτοις, η παρουσία πληθώρας εδεσμάτων στο γιορτινό τραπέζι μπορεί να οδηγήσει και σε διατροφικές παρεκτροπές.
Στο Σαρακοστιανό τραπέζι τα θαλασσινά έχουν σημαντική παρουσία. Τα καλαμάρια, οι γαρίδες και το χταπόδι αποτελούν πηγές πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας για τον οργανισμό μας. Περιέχουν ελάχιστο λίπος και είναι καλές πηγές βιταμίνης Β12, απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του νευρικού ιστού. Ενδεικτικά 100 γρ. τηγανητά καλαμαράκια αποδίδουν περίπου 230 θερμίδες, οι οποίες μειώνονται σε λιγότερο από τις μισές αν γίνουν ψητά ή ακόμα καλύτερα βραστά. Το ίδιο συμβαίνει με το χταπόδι και τις γαρίδες.
Πέρα από τα θαλασσινά, μία καλή επιλογή για την ημέρα είναι και τα όσπρια. Αποτελούν μία πολύ θρεπτική τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β συμβάλλοντας στην μείωση της χοληστερόλης αλλά και τη διατήρηση του σακχάρου αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα.
Θερμιδική αξία: 1 φλ φασόλια μάς παρέχουν περίπου 200 θερμίδες
Η λαγάνα είναι το παραδοσιακό ψωμί της Καθαράς Δευτέρας. Και σε αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όσον αφορά την ποσότητα και να μην καταναλώσουμε περισσότερο από 1-2 φέτες.
Θερμιδική αξία: Η κάθε φέτα (30 γρ) μας παρέχει γύρω στις 80 θερμίδες.
Όσον αφορά την ταραμοσαλάτα λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας της σε αλάτι και λίπος θα πρέπει να περιοριστεί. 2 κουταλιές είναι αρκετές για όσους δεν έχουν πρόβλημα υπέρτασης ενώ τα άτομα με αυξημένη πίεση καλό είναι να καταναλώνουν ακόμα λιγότερο.
Θερμιδική αξία: 100 γρ. ταραμά μάς παρέχουν 407 θερμίδες.
Το κρασί, απαραίτητο συνοδευτικό του γεύματος, συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς αυξάνοντας την αγγειοδιασταλτικότητα και μειώνοντας την πίεση.
Θερμιδική αξία: Ένα ποτηράκι κρασί περιέχει γύρω στις 70 θερμίδες.
Τέλος, το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας δεν κλείνει ποτέ χωρίς το ιδιαίτερο γλυκό του, τον χαλβά. Μία μερίδα γλυκού μπορεί να καταναλωθεί χωρίς τύψεις ακόμα και αν ακολουθείτε κάποιο πρόγραμμα απώλειας βάρους.
Θερμιδική αξία: 1 κομμάτι χαλβά (60 γρ) μας παρέχει περίπου 300 θερμίδες.
Συμπερασματικά, η νηστεία όταν γίνεται σωστά και ελεγχόμενα, αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να τονωθεί ο οργανισμός μας τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Ας φροντίσουμε λοιπόν, την ημέρα αυτή το μόνο που θα ανέβει ψηλά να είναι ο χαρταετός μας!!!
Καλή σαρακοστή και καλά κούλουμα
Γράφει ο Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Χρήστος Λεων. Βλάχος

ΠΗΓΗ http://messolonghi-press.blogspot.com/2011/03/blog-post_8746.html

1 σχόλιο: