Κυριακή, 27 Μαρτίου 2011

Hot dog με σπιτικό λουκάνικο κοτόπουλου

Υλικά για 8 hot dogs

• 500 γραμ. κιμάς από φιλέτο κοτόπουλου
• 4 φέτες ψωμί του τοστ τριμμένο
• 1 ασπράδι ελαφρά χτυπημένο
• 1 κουτ. του γλυκού βασιλικός
• λίγο μοσχοκάρυδο
• ελαιόλαδο
• αλάτι, πιπέρι

για να τα σερβίρετε
• 8 ψωμάκια για hot-dogs
• 8 κουτ. της σούπας κέτσαπ
• 2 κουτ. της σούπας μαγιονέζα με χαμηλά λιπαρά
• 4 κουτ. της σούπας μουστάρδα
 
Προετοιμασία
1. Ανακατέψτε σε ένα μπολ τον κιμά, τα ψίχουλα του ψωμιού, το ασπράδι, τον βασιλικό και το μοσχοκάρυδο.
2. Ρίξτε λίγο αλάτι και πιπέρι και ζυμώστε το μείγμα.

3.
Χωρίστε το σε 8 μέρη. 

4. Πάρτε ένα κομμάτι διαφανούς μεμβράνης για τρόφιμα και βάλτε το ένα μέρος από το μείγμα του κιμά, σχηματίζοντας ένα λουκάνικο.

5. Τυλίξτε το και διπλώστε τις άκρες για να το στερεώσετε. 

6. Κάντε το ίδιο με το υπόλοιπο μείγμα.
7. Βάλτε σε μία κατσαρόλα 2 λίτρα νερό και λίγο αλάτι.

8. Όταν βράσει το νερό, ρίξτε τα λουκάνικα όπως είναι τυλιγμένα με την μεμβράνη.

9. Βράστε τα για 10 – 12 λεπτά, βγάλτε τα από την κατσαρόλα, αφήστε τα να κρυώσουν και ξετυλίξτε τα. 

10. Βάλτε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε τα λουκάνικα για λίγα λεπτά σε δυνατή φωτιά. 

11. Χαράξτε τα ψωμάκια κατά μήκος χωρίς να τα χωρίσετε.

12. Αλείψτε τα με λίγη μαγιονέζα, βάλτε από ένα λουκάνικο και συνοδέψτε τα με κέτσαπ και μουστάρδα.
 

  
Ανάλυση του διαιτολόγου

Παρασκευάς Παπαχρήστος
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Msc

Η  συγκεκριμένη συνταγή αποτελεί πολύ καλή πηγή ενέργειας και πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, την οποία βρίσκουμε στον κιμά. Επιπλέον, δεν περιέχει μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών καθώς το κρέας που επιλέξαμε είναι σχετικά ισχνό και χωρίς κρυμμένο λίπος στη σάρκα του. Αποτελεί, δε, πολύ καλή πηγή βιταμίνης Β12, βιταμίνης Β6, φυλλικού οξέος και μαγγανίου.

Για αυξήσουμε ακόμη περισσότερο τη θρεπτική της αξία, θα μπορούσαμε να επιλέξουμε ψωμί για τόστ ολικής άλεσης και τη μαγιονέζα με τα χαμηλότερα λιπαρά που θα βρούμε στην αγορά.

Μπορούμε δίπλα στα hot dogs να έχουμε μπολ με τριμμένο καρότο και κρεμμύδι, όπως διαθέτουν και στις καντίνες, ώστε τα παιδιά εάν θέλουν να προσθέσουν τα λαχανικά στο ψωμάκι τους.


Προτείνει ο Βαγγέλης Δρίσκας, Chef, Food writer
ΠΗΓΗ: http://www.mednutrition.gr/content/view/5401/234/

Θρεπτική Σύσταση

Μερίδες στη συνταγή: 8 

Ποσότητες ανά μερίδα
 


GDA
Θερμίδες: 492
25%
Ολικά λιπαρά: 22 g 31%
Κορεσμένα Λιπαρά: 3,5 g 18%
Υδατάνθρακες: 39,4 g 17%
Σάκχαρα: 3,5 g 4%
Πρωτεΐνες: 27 g 60%
Διαιτητικές ίνες: 2,2 g 9%
Νάτριο: 1 g 42%
Αλάτι: 2,52 g 42%
 

 Τι είναι η Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη - GDAs;
Ανάλυση με το HorizonΔΙΑΙΤΗΤΙΚΟ2006

2 σχόλια:

  1. Ti κριμα να νηστεύωωωω!
    Φιλάκιααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΕΥΑ ΜΟΥ,
    ΚΑΙ ΕΓΩ ΝΗΣΤΕΥΩ...ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗ ΝΗΣΤΕΙΑ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ!!
    ΜΕ ΤΟΣΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΔΕΙ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ BLOGS ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΔΕ ΞΕΡΩ ΤΙ ΝΑ ΠΡΩΤΟ ΦΤΙΑΞΩ ΜΕΤΑ ΤΗ ΝΗΣΤΕΙΑ.
    ΦΙΛΑΚΙΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή