Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Οι σαλάτες και το κρυμμένο μυστικό υγείας!


Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο ασχολούμαστε με την ποιότητα του πιάτου μας. Δεν μας νοιάζει μόνο αν αυτό που τρώμε είναι αρκετά γαργαλιστικό για τον ουρανίσκο μας, αλλά σχεδόν ισότιμα ασχολούμαστε και με το αν είναι ωφέλιμο ή επιζήμιο για την υγεία μας.


Με άλλα λόγια, όταν βρισκόμαστε μπροστά σε ένα λαχταριστό κομμάτι πίτσας μάς περνά από το μυαλό και η άποψη κάποιου ειδικού που έχουμε ακούσει για το πόσο επικίνδυνα για την υγεία της καρδιάς είναι τα κορεσμένα λιπαρά της πίτσας.


Πράγματι, ο καταναλωτής, υποχωρώντας στον ανελέητο βομβαρδισμό επιστημονικών μηνυμάτων για το πόσο οι τροφές βλάπτουν την υγεία του, τα τελευταία χρόνια αρχίζει να νοιάζεται για το τι τρώει. Ετσι λοιπόν μπορεί η βιομηχανία τροφίμων να τον δελεάζει με υπερθερμιδικά burgers και να τον πνίγει στα λιπαρά των κρουασάν και των τσιπς, όμως η φύση τού πετά το σωσίβιο. Αυτό δεν είναι άλλο από τα λαχανικά, που αποτελούν την ουσιαστική φυσική ασπίδα του σύγχρονου ανθρώπου κατά των διαφόρων παθήσεων.


Και το μεγαλείο της φύσης αναδεικνύεται και από ένα ακόμα γεγονός: μπορεί να είναι γνωστό ότι τα λαχανικά (σπανάκι, φασολάκια, αρακάς, καρότο και τόσα άλλα), είτε βρασμένα είτε ωμά, προστατεύουν τον άνθρωπο από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο, αυτό όμως που δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα είναι ποιο συγκεκριμένο συστατικό σε αυτά δρα ευεργετικά. Δεν είναι η β-καροτίνη ή τα καροτενοειδή από μόνα τους, ούτε η βιταμίνη C, ούτε η Ε, ούτε ακόμα και τα περίφημα φλαβονοειδή (συστατικά στα οποία τα λαχανικά οφείλουν τις οργανοληπτικές τους ιδιότητες).


Η επιστημονική κοινότητα έχει καταλήξει ότι το σύνολο όλων αυτών συνεργιστικά με ένα πλήθος μη γνωστών ακόμα συστατικών συνθέτουν την αμυντική ασπίδα του σύγχρονου ανθρώπου.


Μην ξεχνάτε, λοιπόν, το πιάτο με τη σαλάτα κάθε φορά που κάθεστε στο τραπέζι. Συνδυάστε τη ρόκα, το μαρούλι, το σπανάκι και το καρότο με ελαιόλαδο, φέτα και ντομάτα και να είστε βέβαιοι ότι βρίσκεστε στο σωστό δρόμο αναζήτησης του κρυμμένου μυστικού της μακροζωίας.


Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου