Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

ΤΑΡΤΑ ΦΡΑΟΥΛΑ

 

ΤΑΡΤΑ ΦΡΑΟΥΛΑ
Το μπισκότο τραγανό, η κρέμα γλυκιά και βελούδινη και η υπόξινη γεύση της φράουλας απογειώνει ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά μικρών και μεγάλων. Η ιστορία της τάρταςγενικότερα είναι πάρα πολύ παλιά. Χάνεται στα χρόνια του μεσαίωνα, αγαπιέται ιδιαίτερα από βασιλείς, είναι γλυκιά ή αλμυρή και κατέχει περίοπτη θέση στις Σαιξπηρικές γιορτές. Έκτοτε εξελίχθηκε, η βασική ιδέα όμως παρέμεινε η ίδια: μια ανοικτή ζύμη και μέσα της γέμιση γλυκιά ή αλμυρή.


ΥΛΙΚΑ
1 1/2 φλυτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού βούτυρο
1/4 φλυτζάνι του τσαγιού κρυσταλλική ζάχαρη
1 μεγάλο αυγό ελαφρώς χτυπημένο με το χέρι
ελάχιστο αλάτι


Κρέμα ζαχαροπλαστικής:
1 1/4 φλυτζάνια του τσαγιού πλήρες γάλα
1 κλωναράκι βανίλιας σχισμένο κατά μήκος
3 μεγάλοι κρόκοι αυγών
1/4 φλυτζάνι του τσαγιού κρυσταλλική ζάχαρη
1/8 φλυτζάνι του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές τη σούπας κορν φλάουερ
500γρ. φρέσκιες φράουλες



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αναμείξτε το αλάτι και το αλεύρι. Χτυπήστε στο μίξερ το βούτυρο μέχρι να μαλακώσει και στη συνέχεια προσθέστε τη ζάχαρη. Συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να αφρατέψει το μίγμα. Προσθέστε και το χτυπημένο αυγό. Μην παραχτυπήσετε το μίγμα γιατί θα «ξεχωρίσει» το βούτυρο. Προσθέστε όλο το αλεύρι με μιας και αναμείξτε μέχρι να σχηματίσετε μια μπάλα. Μη δουλέψετε πολύ τη ζύμη, αλλιώς η βάση της τάρτας θα γίνει σκληρή όταν ψηθεί.
Δώστε σχήμα «δίσκου» στη ζύμη, καλύψτε την με μεμβράνη και αφήστε την στο ψυγείο να σταθεί για 20 λεπτά.
Αλευρώστε ελαφριά την επιφάνεια εργασίας σας και ανοίξτε με πλάστη τη ζύμη σε κύκλο διαμέτρου περίπου 30 εκατοστών και πάχους περίπου 3 χιλιοστών. Θα πρέπει δηλαδή να περισσεύει 2 εκατοστά έξω από τη φόρμα ψησίματος (διαμέτρου 20- 23 εκατοστών). Τυλίξτε τη ζύμη γύρω από τον πλάστη και ξεδιπλώστε την πολύ ευγενικά πάνω από τη φόρμα. Πολύ μαλακά πιέστε τη ζύμη στον πάτο και τα τοιχώματα της φόρμας. Με ένα μαχαίρι αφαιρέστε τυχόν ζύμη που περισσεύει έξω από τη φόρμα. Τυλίξτε πάλι με μεμβράνη τη φόρμα και βάλτε την στο ψυγείο για άλλα 20 λεπτά να παγώσει το βούτυρο και να ξεκουραστεί η ζύμη.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 170οC. Βγάλτε τη φόρμα από το ψυγείο, καλύψτε το εσωτερικό της με μεμβράνη κατάλληλη για φούρνο μικροκυμάτων και γεμίστε με ρύζι ή φασόλια μέχρι επάνω τα τοιχώματα. Ψήστε για 15 λεπτά, αφαιρέστε τη μεμβράνη και ό, τι όσπριο έχετε χρησιμοποιήσει και ψήστε για άλλα 15 περίπου λεπτά μέχρι να αποκτήσει ένα ελαφρύ χρυσό- καφέ χρώμα. Βγάλτε την βάση της τάρτας από το φούρνο και αφήστε την να κρυώσει.
Κρέμα: Σε ένα μεταλλικό μπωλ αναμείξτε τη ζάχαρη με τα αυγά και με ένα σύρμα χτυπήστε τα. Κοσκινίστε μαζί το αλεύρι και το κόρν φλάουερ και ενσωματώστε το στο μίγμα των αυγών. Ανακατέψτε καλά μέχρι να γίνει μια μαλακή «πάστα».
Εντωμεταξύ σε μία κατσαρόλα βάλτε το γάλα και το κλωναράκι βανίλιας σχισμένο κατά μήκος. Φέρτε το γάλα σε βρασμό, προσεκτικά γιατί θα φουσκώσει και μπορεί να σας χυθεί. Μόλις βράσει απομακρύνετέ το από τη φωτιά και πολύ σιγά προσθέστε το στο μίγμα των αυγών, ανακατεύοντας συνεχώς. Αφαιρέστε το κλωναράκι της βανίλιας.
Βάλτε το μίγμα των αυγών σε μια νέα κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά φέρτε το μίγμα μέχρι σημείο βρασμού, ανακατεύοντας συνεχώς! Μόλις φθάσει στο σημείο βρασμού ανακατέψτε για μισό περίπου λεπτό ακόμη μέχρι να «δέσει» καλά(να γίνει αρκετά σφικτή). Κατεβάστε την αμέσως από τη φωτιά, μεταφέρετέ την σε ένα καθαρό μπωλ και σκεπάστε την με μεμβράνη, για την αποφυγή σχηματισμού κρούστας και αφήστε την να κρυώσει. Προτού την απλώσετε στη βάση, χτυπήστε την για λίγο με το σύρμα να μαλακώσει.
Γεμίστε τη βάση της τάρτας με την κρέμα και από πάνω βάλτε τις φράουλες.


Tip: - Πάνω από τις φράουλες μου αρέσει προτού σερβίρω την τάρτα να πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη.
-Την κρέμα ζαχαροπλαστικής μπορείτε να τη φυλάξετε στο ψυγείο έως 3 μέρες μέχρι να τη χρησιμοποιήσετε.
-Καλύτερα να χρησιμοποιήσετε φόρμα με αποσπώμενο πάτο. Έτσι θα είναι πιο εύκολο το ξεφορμάρισμα.
-Το κλωναράκι της βανίλιας μπορείτε αντί να το πετάξετε να το αφήσετε να στεγνώσει και να το βάλετε στο βάζο με τη ζάχαρη. Αυτή θα αποκτήσει ένα υπέροχο άρωμα βανίλιας.
-Αν καθώς αναμιγνύετε το γάλα με τα αυγά δημιουργηθούν μερικά στέρεα κομμάτια, απομακρύνετέ τα με μια τρυπητή κουτάλα.
-Μπορείτε να βάλετε αν επιθυμείτε και λίγο λικέρ(το Grand Marnier του πάει πολύ) στην κρέμα, το οποίο θα προσθέσετε μόλις την απομακρύνετε από τη φωτιά και προτού την καλύψετε με μεμβράνη.


Αλίκη Μάρα
Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου