Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

10 λόγοι για τους οποίους κάποιος θα έπρεπε να δεί έναν  κλινικό διαιτολόγο

 


Από την Κάλλια   ΓιαννιτσοπούλουΚλινική διαιτολόγο – διατροφολόγο, MSc, MBA, SRD
Yπεύθυνη του Επιστημονικού Διαιτολογικού Κέντρου ‘Σώμα Υγιές’
www.somaygies.gr
To επάγγελμα του κλινικού διαιτολόγου αποτελεί μια σύγχρονη απασχόληση και μόλις την τελευταία 15ετία έχει αρχίσει να παρουσιάζεται στην χώρα μας.
Δύο δεκαετίες πριν, τα μέσα μαζικής επικοινωνίας δεν ασχολούνταν τόσο με θέματα διατροφής και οι δίαιτα ήταν μια διαδικασία που προτείνονταν από γιατρούς, γυμναστές και αισθητικούς, δηλαδή άτομα μη εξειδικευμένα στον τομέα της διατροφής.
Ευτυχώς η έντονη ανάγκη για βελτίωση της ποιότητας της διατροφής μας σε συνδιασμό με τα ολοένα αυξανόμενα στοιχεία που σχετίζουν την παρουσία ασθενειών με την ακατάλληλη διατροφή και την παχυσαρκία κατέστησαν απαραίτητο το επάγγελμα του διαιτολόγου.
Ο διαιτολόγος σήμερα κάνει ανώτατες σπουδές για να αποκτήσει γνώσεις γύρω από τη διατροφή και είναι ο πλέον κατάλληλος να δόσει συμβουλές σε σχέση με το πως πρέπει να σιτιζόμαστε.
Πότε κάποιος θα πρέπει να έρθει σε επαφή με κάποιον διαιτολόγο? Ποιές συμβουλές μπορεί να δόσει ως ειδικός της διατροφής και που μπορεί να φανεί χρήσιμος?
Παρακάτω παραθέτουμε του δέκα σημαντικότερους λόγους για τους οποίους θα έπρεπε να επισκευθείτε κάποιον κλινικό διαιτολόγο:
1) Αν είστε διαβητικός, πάσχετε από κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα ή έχετε υπέρταση. Σε αυτήν την περίπτωση ο διαιτολόγος θα δόσει διατροφικές κατευθύνσεις για την βελτίωση των συμπτωμάτων της ασθένειας και καθοδήγηση για μελλοντική βελτίωση της υγείας.
2) Θέλετε να βελτιώσετε την αθλητική σας επίδοση είτε σε ερασιτεχνικό είτε σε επαγγελματικό επίπεδο.  Ο διαιτολόγος θα σχεδιάσει το κατάλληλο πρόγραμμα για τις ανάγκες σας για να βελτιωθεί η απόδοση σας και να μεγιστοποιήσετε την αντοχή σας. Επιπροσθέτως θα σας βοηθήσει να ανεβάσετε τα ποσοστά μυικής μάζας και να μειώσετε το λίπος σας.

3) Έχετε κάνει κάποια επέμβαση στο έντερο ή στο στομάχι. Ο διαιτολόγος θα σας καθοδηγίσει σχετικά με τις τροφές που θα πρέπει να αποφεύγετε ή να τρώτε με περιορισμό για να μην έχετε προβλήματα δυσπεψίας.
4) Θέλετε να εκπαιδευτείτε διατροφικά. Σας ενδιαφέρει να μάθετε κάποιες πληροφορίες σχετικά με την σύσταση των τροφών, πως μπορείτε να μαγειρεύετε πιο υγειινά και να διαβάζετε διατροφικές επιγραφές στο σουπερμάρκετ.
5) Έχετε υπό την προστασία σας κάποιον υπερήλικα γονέα. Ένας κλινικός διαιτολόγος μπορεί να σας ενημερώσει σχετικά με το πως πρέπει να τρέφεται το ηλικιωμένο άτομο και πως να χειριστείτε δύσκολες καταστάσεις όπως ο υποσιτισμός και η αφυδάτωση.
6) Είστε έγκυος ή προσπαθείτε να μείνετε έγκυος. Ο κλινικός διαιτολόγος μπορεί να σας καθοδηγήσει σχετικά με την ποιότητα της διατροφής σας πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
7) Έχετε προβλήματα δυσπεψίας. Ο διαιτολόγος μαζί με τον θεράποντα ιατρό σας είναι το άτομο που μπορεί να σας βοηθήσει στην καταπολέμηση της δυσπεψίας εντοπίζοντας τις τροφές εκείνες που την προκαλούν και αποκλείοντας αυτές από  το διαιτολόγιο σας.
8) Το παιδί σας δεν τρέφεται σωστά και υποψιάζεστε πως πάσχει από κάποια διαταραχή λήψης τροφής. Ένας κλινικός διαιτολόγος μπορεί να εντοπίσει συμπτώματα διαταραχής λήψης τροφής (ανορεξία ή βουλιμία) και να συντελέσει στην καταπολέμηση της, βελτιώνοντας την κατάσταση σίτισης του ατόμου.
9) Χρειάζεστε συμβουλές σχετικά με τον θηλασμό. Το καταλληλότερο άτομο για να σας συμβουλέψει σχετικά με την ποιότητα της διατροφής σας κατά τη διάρκεια του θηλασμού είναι ένας κλινικός διαιτολόγος.
10) Θέλετε να χάσετε ή να πάρετε βάρος. Aποτελεί την πιο συνηθισμένη αιτία για την οποία κάποιος επισκέπτεται έναν κλινικό διαιτολόγο. Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το αδυνάτισμα δεν θα πρέπει να αποτελεί τον σημαντικότερο λόγο για τον οποίο θα πρέπει να απευθύνεστε σε κάποιον κλινικό διαιτολόγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου