Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

ΨΗΤΗ ΠΑΤΑΤΑ με τρεις ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΣΑΛΤΣΕΣ

 

ψητή πατάτα



Η τέλεια ψητή πατάτα οφείλει: 1) να είναι τραγανή εξωτερικά και 2) άσπρη και μαλακή εσωτερικά. Συνοδεύει ψητά κρέατα και ψαριά, ενώ αποτελεί υποχρεωτικό έδεσμα στα barbeques.


Ψητή πατάτα


ΥΛΙΚΑ
1 πατάτα ανά άτομο



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

προθερμένετε το φούρνο στους 180 βαθμούς
Πλύνετε και απομακρύνετε τα χώματα από την πατάτα. Στεγνώστε την πάρα πολύ καλά. Τρυπήστε την με ένα πιρούνι, τυλίξτε την με αλουμινόχαρτο και ψήστε την για 1 ώρα περίπου ή έως ότου μαλακώσει. Ξετυλίξτε, κόψτε την στα τέσσερα και περιχύστε με μια από τις παρακάτω σάλτσες.
Tips:-Αν η πατάτα έχει υγρασία θα μαλακώσει η φλούδα και όταν την ανοίξετε θα είναι υγρή.
-Με τη βοήθεια μιας βούρτσας ή ακόμα και με μια μπαλίτσα αλουμινόχαρτου μπορείτε να απομακρύνετε τα χώματα.
-Πρώτα τρυπάμε την πατάτα και μετά την τυλίγουμε. Αν πράξετε ανάποδα, καθώς θα τρυπάτε με το πιρούνι το αλουμινόχαρτο, κομματάκια θα εισέλθουν στην πατάτα, τα οποία στη συνέχεια θα ανακαλύψετε τρώγοντας!



Σάλτσες:


*Μαλακό τυρί και πέστο



Για 8 μερίδες

ΥΛΙΚΑ
2/3 φλιτζανιού μαλακό άσπρο τυρί, τύπου Φιλαδέλφεια
1/3 φλιτζανιού σάλτσα πέστο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μαλακώστε ακόμη περισσότερο το τυρί με τη βοήθεια ενός πιρουνιού. Σε ένα μικρό μπωλ αναμείξτε πολύ καλά όλα τα υλικά, δοκιμάστε και προσθέστε αλατοπίπερο. Φυλάξτε το μίγμα στο ψυγείο μέχρι να το χρειαστείτε.
Tips:-Μην μπείτε στον πειρασμό και χρησιμοποιήσετε έτοιμο πέστο. Είναι πραγματικά πανεύκολο να το ετοιμάσετε μόνοι σας και γευστικά ασυναγώνιστο με οποιοδήποτε έτοιμο . Θα χρειαστείτε 2 φλυτζάνια φύλλα φρέσκου πλατύφυλλου βασιλικού, 1/3 φλυτζανιού κουκουνάρια καβουρντισμένα, 2 σκελίδες σκόρδο, ½ φλυτζάνι παρμεζάνα τριμμένη, ½ φλυτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
-Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη μισή ποσότητα τυριού με γιαούρτι. Θα γίνει πιο ελαφρύ και δροσερό.



*Γιαούρτι με λάιμ και τσίλι

Για 8 μερίδες


ΥΛΙΚΑ
2/3 φλιτζανιού γιαούρτι
2 μικρές κόκκινες πιπεριές τσίλι (καυτερές), χωρίς σπόρους και ψιλοκομμένες
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα από λάιμ
2 κουταλιές της σούπας χονδροκομμένο φρέσκο κορίανδρο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μικρό μπωλ αναμείξτε πολύ καλά όλα τα υλικά, δοκιμάστε και προσθέστε αλατοπίπερο. Φυλάξτε το μίγμα στο ψυγείο μέχρι να το χρειαστείτε.
Tips:-Ο κορίανδρος πρέπει να είναι φρέσκος. Η ιδιαίτερη και μοναδική του γεύση δίνει έναν ξεχωριστό τόνο στη σάλτσα που ο αποξηραμένος αδυνατεί να προσδώσει.
-Χρησιμοποιήστε όποιο τύπο γιαουρτιού προτιμάτε. Απλώς με το τύπου σακούλας θα γίνει η σάλτσα πιο «δεμένη».
-Ανάλογα με τις προτιμήσεις σας το φτιάχνετε περισσότερο ή λιγότερο καυτερό.
-Οι σπόροι από τις πιπεριές πρέπει οπωσδήποτε να αφαιρεθούν με τη βοήθεια ενός κουταλιού και όχι με τα χέρια, γιατί είναι υπερβολικά καυτεροί και δημιουργούν έγκαυμα.


*Βούτυρο με μουστάδα και καρύδια

Για 8 μερίδες

ΥΛΙΚΑ
60γρ. μαλακό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 γενναίο κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα με ολόκληρους σπόρους σιναπιού
2 κουταλιές της σούπας καβουρντισμένη και αλεσμένη καρυδόψιχα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μικρό μπωλ αναμείξτε πολύ καλά όλα τα υλικά μέχρι να γίνουν μια ομοιόμορφη πάστα. Φυλάξτε το μίγμα στο ψυγείο για να στερεοποιηθεί μέχρι να το χρησιμοποιήσετε.
Tips:-Αν βιάζεστε, βάλτε το μπωλ για λίγο στην κατάψυξη. Σε λίγα λεπτά θα έχει στερεοποιηθεί.
-Εγώ προτιμώ την εκδοχή της Dijon μουστάρδας με ολόκληρους σπόρους. Είναι πιο πικάντικη.
-Αν δεν βρείτε καβουρντισμένη καρυδόψιχα, βάλτε την απλή σε ένα ταψί και καβουρντίστε την στο φούρνο στο γκριλ για λίγα λεπτά. Αφού κρυώσει βάλτε την στο μπλέντερ.


Αλίκη Μάρα


Οινολογία- Γευσιγνωσία

πηγή www.yumm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου