Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Τα προβιοτικά ασπίδα στις λοιμώξεις





Τι δείχνει έρευνα πανεπιστημίου της Ρώμης


Η πρόσληψη προβιοτικών με τη διατροφή έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά να υποφέρουν λιγότερο από λοιμώξεις και κάνουν λιγότερες απουσίες στο σχολείο, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που παρουσιάστηκε στο 20ό ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας.
Σε παιδιά ηλικίας 3-7 ετών, στα οποία χορηγήθηκαν συμβιωτικά (συνδυασμός προβιοτικών και πρεβιοτικών) κατά τη διάρκεια του χειμώνα, παρατηρήθηκε μείωση κατά 25% του κινδύνου των λοιμώξεων.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά το χειμώνα του 2006-2007 για ένα τρίμηνο σε ένα δείγμα 137 παιδιών σχολικής ηλικίας τα οποία κατά τον προηγούμενο χειμώνα υπέφεραν τουλάχιστον από τρία επεισόδια ωτορινολαρυγγικής, βρογχοπνευμονικής ή γαστρικής δυσλειτουργίας.
Στο 50% των παιδιών στα οποία χορηγήθηκαν προβιοτικά δεν παρατηρήθηκε κανένα τέτοιο περιστατικό ενώ μόνο το 25,8% των παιδιών στα οποία χορηγήθηκαν συμβιωτικά απουσίασε τουλάχιστον μία ημέρα από το σχολείο
Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί (μη παθογόνα βακτήρια) που συμβάλλουν στην ισορροπία της εντερικής χλωρίδας και την ενίσχυση της αντίστασης του οργανισμού σε επιβλαβή μικρόβια. Επιπλέον προβιοτικά όπως ο γαλακτοβάκκιλος έχουν ευεργετική δράστη στη ανοσοποιητική λειτουργία. Τα πρεβιοτικά είναι συστατικά που παρέχουν το υπόστρωμα ουσιών για την ανάπτυξη των προβιοτικών. Τα συμβιωτικά συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα και των προβιοτικών και πρεβιοτικών ενώ παράλληλα εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι τα πρεβιοτικά αποτελούν θρεπτικό υπόστρωμα για συγκεκριμένα προβιοτικά.
Ο συνδυασμός συμβιωτικών θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πιθανός προφυλακτικός παράγων για τη μείωση δυσμενών συνεπειών των νόσων, τόνισε ο καθηγητής που ήταν επικεφαλής της έρευνας. Διευκρίνισε ωστόσο ότι θα ήταν απλοϊκό να υποτεθεί ότι ένα απλό συμπλήρωμα διατροφής θα αρκούσε για να αντιμετωπιστεί πληθώρα αλλεργικών παθήσεων και σημείωσε πως θα πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί κατά πόσο είναι χρήσιμα τα συμβιωτικά στην πρόληψη και θεραπεία αλλεργικών παθήσεων.


newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου