Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Βιταμίνες


Οι βιταμίνες είναι οργανικές ουσίες, αναγκαίες σε ελάχιστες ποσότητες και είναι απαραίτητες  για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Προσλαμβάνονται κυρίως με τις τροφές και διακρίνονται σε 2 κατηγορίες, τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες (C και βιταμίνες συμπλέγματος Β) και τις λιποδιαλυτές (Α, D, Ε, Κ), που η απορρόφησή τους γίνεται μέσω των λιπών της διατροφής.

Υδατοδιαλυτές Βιταμίνες

Έχουν την ιδιότητα να διαλύονται στο νερό. Δεν αποθηκεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα στο ανθρώπινο οργανισμό, γι ‘αυτό και δεν είναι τοξικές. Αυτό βέβαια καθιστά απαραίτητη η καθημερινή πρόσληψή τους. Αναλυτικότερα:

Βιταμίνη C: Είναι αντιοξειδωτική και δρα εξουδετερώνοντας τις επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες. Είναι απαραίτητη για την καλή υγεία του δέρματος καθώς συμμετέχει στο σχηματισμό κολλαγόνου. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου. Η έλλειψή της, προκαλεί σκορβούτο. Κύριες πηγές της βιταμίνης είναι τα εσπεροειδή, οι ντομάτες, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, οι πιπεριές, τα ακτινίδια και οι φράουλες.

Βιταμίνη Β1 (θειαμίνη): Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και αποτελεί συνένζυμο στον μεταβολισμό των υδατανθράκων.  Η έλλειψή της προκαλεί συχνά ανορεξία, απώλεια βάρους ενώ μπορεί να προκαλέσει διαταραχή του νευρικού συστήματος και τη νόσο beri- beri. Τη συναντάμε στα δημητριακά, στους ξηρούς καρπούς και στο χοιρινό κρέας.

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Διατροφή για τη καταπολέμηση της αναιμίας

Η σιδηροπενική αναιμία αποτελεί μία από τις πιο κοινές παθήσεις στις γυναίκες. Ως έναν βαθμό έχει να κάνει με παθολογικές καταστάσεις, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις είναι και διατροφικό θέμα. Στην πρόληψη της αναιμίας αλλά και στην αντιμετώπισή της παίζουν σοβαρό ρόλο οιδιατροφικές επιλογές.
Από τα βασικά σημεία που πρέπει να γνωρίζει ο καθένας είναι ότι υπάρχουν τρόφιμα στα οποία ο σίδηρος είναι άμεσα απορροφήσιμος, ενώ υπάρχουν κάποια άλλα στα οποία ο σίδηρος δεν απορροφάται εύκολα, και εκεί χρειάζεται σχετική βοήθεια από τη βιταμίνη C. Επίσης, το ασβέστιο ανταγωνίζεται τον σίδηρο, με αποτέλεσμα όταν συνδυάζεται πηγή σιδήρου με πηγή ασβεστίου, απορροφάται κυρίως το ασβέστιο. Αντίθετα, η βιταμίνη C βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου. 
Πριν γίνει περιγραφή των διάφορων σνακ, καλό είναι να αναφερθούν οι βασικές πηγές σιδήρου. 

Ο  πίνακας 1 περιέχει τρόφιμα με αιμικό σίδηρο, τον άμεσα δηλαδή απορροφήσιμο σίδηρο, ενώ οπίνακας 2 τον μη αιμικό σίδηρο.


Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Ντόνατ

Συστατικά


1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 - 2/3 του φλιτζανιού γάλα
2/3 του φλιτζανιού νερό
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
1 κοφτή κ.σ αλάτι
1 αβγό
1/3 του φλιτζανιού ζάχαρη
1/3 του φλιτζανιού βούτυρο
Φυτικό λάδι για το τηγάνι


Γλάσο σοκολάτας, τρούφα χρωματιστή, ζάχαρη για το στόλισμα




Τρόπος μαγειρέματος
Ανακάτεψε το αλεύρι με την ξηρή μαγιά σε ένα μπολ
Σε ένα κατσαρολάκι ζέστανε το γάλα μαζί με το νερό. Βάλε σε ένα μπολ και συμπλήρωσε σιγά σιγά το αλεύρι με τη μαγιά ώστε να απορροφηθεί πλήρως
Πρόσθεσε τη ζάχαρη, το βούτυρο, το αυγό ακι το αλάτι και ανακάτεψε μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική. Αν εξακολουθεί να κολλάει πρόσθεσε λίγο αλεύρι
Σκέπασε τη ζύμη και άφησέ τη για μισή ώρα να διπλασιάσει τον όγκο της
Φτιάξε μικρά κουλουράκια (στοργγυλά με τη ζύμη).
Ένα άλλος τρόπος είναι να απλώσεις τη ζύμη απλά σε μια λεία επιφάνεια και να κόψεις με ένα στρογγυλό μπολάκι σε στρογγυλά κομμάτια.
Κάνε και μια μικρή τρύπα στη μέση κάθε ντόνατ και τα ντόνατ είναι έτοιμα
Βάλε σε μια κατσαρόλα μπόλικο λάδι να κάψει και ψήσε τους λουκουμάδες σου
Μπορείς να βουτήξεις τους λουκουμάδες αφού κρυώσουν ελαφρά σε γλάσο σοκολάτα και να στολίσεις με χρωματιστή τρούφα. Μπορείς να πασπαλίσεις και με ζάχαρη


πηγή tlife

H διατροφική αξία του αβοκάντο


To αβοκάντο είναι ένα φρούτο σε σχήμα ωοειδές που προέρχεται από την κεντρική Αμερική και το Μεξικό. Καλλιεργείται εδώ και χιλάδες χρόνια και χρησιμοποιείται όχι μόνο για κατανάλωση αλλά και για καταπολέμηση προβλημάτων υγείας και δερματοπαθειών.
Ποσότητα αβοκάντου ίση με 150γρ αποδίδει 235 θερμίδες και περιέχει 29mg βιταμίνης Κ (το 36% της προτεινόμενης ημερήσιας κατανάλωσης), 7,3γρ φυτικών ινών, 90mg φυλλικού οξέος και 12mg βιταμίνης C. Επίσης είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία μειώνουν την κακή χοληστερίνη (LDL) και βελτιώνουν την καλή (ΗDL). 

Πιο συγκεκριμένα περιέχει ολεικό οξύ, ένα μονοακόρεστο λιπαρό οξύ το οποίο προσφέρει προστασία για την εκδήλωση καρκίνου του μαστού. Το αβοκάντο επιπρόσθετα περιέχει λουτείνη, ένα καροτενοειδές που συμβάλλει κατά της φθοράς του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού και του καταρράκτη. Επίσης περιέχει τοκοφερόλες που σύμφωνα με κλινικές μελέτες παρεμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων του προστάτη.
Με την καλή περιεκτικότητα του σε κάλιο συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Λόγω του φολλικού οξέος που περιέχει, προστατεύει κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων. Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερο φολλικό οξύ είχαν 55% λιγότερο κίνδυνο να πάθουν κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα.
Μελέτες έχουν δείξει ότι το αβοκάντο έχει προστατευτική δράση για το δέρμα. Αν απλωθεί σε ξηρό ή ερυθρό δέρμα συμβάλει στην επαναφορά της κανονικής υφής και του χρώματος του.

Πιθανοί τρόποι κατανάλωσης του αβοκάντο που μπορείτε εύκολα και γρήγορα να δοκιμάσετε παρουσιάζονται παρακάτω: 

Προσθέστε αβοκάντο σε μια σάλτσα με βάση την ντομάτα, το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο και περιχύστε με αυτήν κοτόπουλο ή ζυμαρικά.  
Αλέστε το αβοκάντο έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια ομοιόμορφη κρέμα και αλείψτε με αυτήν φρυγανιές ή ψωμί για να αποτελέσει ένα γευστικό ενδιάμεσο σνακ.  

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Αραβική πίτα με κοτόπουλο κυμινάτο

Συστατικά

* 3 φλιτζάνια στήθος κοτόπουλο ψητό
* 1 φλιτζάνι αγγούρι καθαρισμένο και κομμένο κυβάκια
* 1/3 του φλιτζανιού χυμό λεμονιού
* 2 κ.σ ελαιόλαδο
* 2 κ.σ ολόκληρους σπόρους κύμινο
* 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
* 1 πιπεριά κομμένη σε ροδέλες
* 6 αραβικές πίτες
* Αλάτι

Τρόπος μαγειρέματος

Προθέρμανε το φούρνο σου στους 280°C
Ανακάτεψε το κοτόπουλο, το αγγούρι, το χυμό λεμονιού σε ένα μεγάλο μπολ και αλάτισε
Σε ένα μικρό τηγανάκι ζέστανε το λάδι. Πρόσθεσε τα μυρωδικά σου, το σκόρδο και το κύμινο και σόταρε ελαφρά να αρωματίσεις το λάδι σου
Σόταρε ελαφρά και τις πιπεριές να δώσουν γεύση στο τηγάνι
Ρίξε το λάδι αυτό επάνω από το κοτόπουλο και ανακάτεψε καλά
Ψήσε τις πίτες σου στο φούρνο για 10 λεπτά (ίσα, ίσα να ζεσταθούν) και γέμισέ τες με το μείγμα από κοτόπουλο. Τύλιξέ τες και σέρβιρε

                                                                        

ΠΗΓΗ TLIFE

                                                                     

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Γαλλική Κουζίνα: Χοιρινό με μήλα

Η γαλλική κουζίνα φημίζεται για την φινέτσα και τις ιδιαίτερες γεύσεις της. Χαρακτηριστικό της γνώρισμα είναι φυσικά η χρήση κρέμας γάλακτος σε χιλιάδες συνταγές της, αλλά και η μαγειρική με διάφορα φρούτα. Δοκίμασε αυτή την συνταγή χοιρινού με μήλα, από την βορειοδυτική περιοχή της Γαλλίας.



Συστατικά
450 γρ. φιλέτο χοιρινό
40 γρ. βούτυρο
1 μεγάλο κρεμμύδι σε ροδέλες
1 μήλο καθαρισμένο και κομμένο σε φέτες
2 κουτ. της σούπας brandy
240 ml ζωμό κρέατος (ή νερό αν δεν θες να γίνει πιο βαρύ)
60 ml κρέμα γάλακτος


Τρόπος μαγειρέματος


Λίωσε το μισό περίπου βούτυρο σε ένα τηγάνι και σόταρε το φιλέτο από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσει.
Λιώσε το υπόλοιπο βούτυρο, σε βαθύ σκεύος και πρόσθεσε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει, περίπου δέκα λεπτά
Πρόσθεσε το μήλο και σόταρε μέχρι να πάρει χρυσοκίτρινο χρώμα. Στην συνέχεια βάλε το κρέας με το brandy μαζί με τα μήλα και τα κρεμμύδια
Συμπλήρωσε με τον ζωμό και άφησέ το φαγητό να ψηθεί για 30 με 40 λεπτά
Αφαίρεσε το κρέας και διατήρησέ το σε ζεστό μέρος
Πρόσθεσε στα μήλα την κρέμα γάλακτος και ανακάτεψε ελαφρά
Σέρβιρε περιχύνοντας με την σάλτσα και τα κομμάτια μήλου


πηγή tlife

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Διατροφικές ελλείψεις στα παιδιά

Τα συνήθη απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στα οποία παρουσιάζουν ελλέιψεις τα σημερινά παιδιά, σύμφωνα με αμερικανικές μελέτες, είναι: βιταμίνη D, αβέστιο, φυτικές ίνες και κάλιο.

Βιταμίνη D. Μειωμένη πρόσληψη βιταμίνης D συνδέεται με καταστάσεις, όπως η οστεοπόρωση, ο καρκίνος του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη, η καρδιακή νόσος και η κατάθλιψη.

 Η βιταμίνη D χρειάζεται για την απορρόφηση του ασβεστίου και την μεγιστοποίηση της οστικής ανάπτυξης. Παιδιά που προσλαμβάνουν ελάχιστη βιταμίνη D ενδέχεται να αναπτύξουν μια πάθηση γνωστή ώς ραχιτισμό (σε πρώιμο ηλικιακό στάδιο) καθώς και οστεοπόρωση στη μετέπειτα ζωή τους. 

Το 2008 η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία διπλασίασε την σύστασή για το κατώτατο όριο βιταμίνης D που πρέπει να λαμβάνουν βρέφη, παιδιά και έφηβοι. Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία συστήνεται πρόσληψη τουλάχιστον 400 Διεθνών Μονάδων ημερησίως.

Αυτό ισοδυναμεί με το διπλάσιο από ό,τι συστήνει το Ιατρικό Ινστιτούτο, το οποίο διερευνά τις κατευθηντήριες γραμμές και αναμένεται να αναθεωρήσει τις συστάσεις  έως το τέλος του 2010.

Αυξάνοντας την βιταμίνη D:
 Το σώμα παράγει βιταμίνη D, όταν εκτεθεί στην ηλιακή ακτινοβολία και την αποθηκεύει για μελλοντική χρήση. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D είναι το γάλα, τα εμπλουτισμένα τρόφιμα (π.χ. μερικές ποικιλίες δημητριακών, χυμός πορτοκάλι), το γιαούρτι και τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και  ο φρέσκος τόνος.

Τα συμπληρώματα αποτελούν άλλη μια πηγή βιταμίνης D. Όπως συστήνεται από την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, παιδιά που δεν καταναλώνουν τουλάχιστον ¼ γάλακτος ημερησίως πρέπει να προσλαμβάνουν βιταμίνη D ως συμπλήρωμα.

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Σταφίδα: Μαύρη ή ξανθή;

Βασικό στοιχείο της διατροφής των προγόνων μας, που πίστευαν ότι είχε μαγικές και ιδιαίτερα ευεργετικές ιδιότητες. Την ώρα που ο Κάρολος Ντίκενς αποθέωνε στις "Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες" του τη σταφίδα ως απαραίτητη στο τραπέζι των λονδρέζικων οικογενειών, πλοία γεμάτα σταφίδα έφευγαν από το Κατάκολο και τα άλλα λιμάνια της Πελοποννήσου με προορισμό τις μεγάλες αγορές του εξωτερικού. Στην Κρήτη η σταφίδα και ο μούστος αποτελούν μαζί με το μέλι τις πιο σημαντικές παραδοσιακές γλυκαντικές ύλες.
Η παρασκευή της δείχνει την ευρηματικότητα του ανθρώπου να διατηρήσει σε σχεδόν αφυδατωμένη (αποξηραμένη) μορφή το σταφύλι, ένα προϊόν που η φύση μάς χαρίζει μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες, αλλά με βάση το χρώμα και τη γεύση τους διακρίνονται σε μαύρες και ξανθές. Οι μαύρες σταφίδες έχουν σκούρο χρώμα και πυκνή γεύση, ενώ οι ξανθές έχουν ανοιχτό χρυσαφένιο χρώμα και πιο στυφή γεύση.
Διατροφική αξία

Σήμερα η σταφίδα θεωρείται ως μία από τις πλέον θρεπτικές φυτικές τροφές με ιδιαίτερα ωφέλιμα για την υγεία συστατικά. Όπως: υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνη Β2, βιταμίνη C, κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, χαλκό, φώσφορο.

5 απαντήσεις στις πιο καυτές ερωτήσεις για το αδυνάτισμα

Θα φτάσω ποτέ σε ένα υγιές βάρος; Υπάρχει κάποια 'μαγική' μέθοδος; Πόσο γρήγορα μπορώ να χάσω τα παραπανίσια κιλά μου; Μπορεί να μου εξασφαλίσει κάποιος πως δεν θα ξαναπάρω τα χαμένα κιλά; Υπάρχει τελικά ελπίδα; Μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις που απασχολούν τον περισσότερο κόσμο που έχει πολλά παραπάνω κιλά και οι απαντήσεις τους.


Πόσες πιθανότητες έχω τελικά να φτάσω σε ένα υγιές βάρος;
Μπορείτε να είστε σίγουροι πως η προσπάθειά σας δεν είναι ανώφελη μόνο, αν είστε σε θέση να καταγράψετε και να απαριθμήσετε τους λόγους για τους οποίους θέλετε να χάσετε βάρος. Η μισή μάχη έχει ήδη κερδηθεί από τη στιγμή που έχετε δεσμευθεί προσωπικά απέναντι στον εαυτό σας και τα θέλω σας. Αυτοί οι λόγοι είναι που θα σας συντροφεύουν και θα σας δίνουν δύναμη για να συνεχίσετε την προσπάθεια. Επομένως, είναι σημαντικό να αφορούν αποκλειστικά εσάς, δηλαδή 'θέλω να αδυνατίσω για να μπορώ να απολαύσω μια υγιή ζωή' και όχι τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά σας, π.χ. 'θέλω να αδυνατίσω για να αρέσω στις φίλες μου'.


Υπάρχει κάποια 'μαγική' μέθοδος;
Ο επιτυχημένος τρόπος για να χάσετε βάρος σίγουρα δεν είναι μοναδικός και δεν κρύβεται σε μαγικά τεχνάσματα. Αντίθετα, είναι διαφορετικός για τον καθένα μας και εξαρτάται από τον τρόπο που συνηθίζουμε να τρώμε και να συμπεριφερόμαστε απέναντι στο φαγητό και το σώμα μας. Υπάρχουν άνθρωποι που συνηθίζουν να τρώνε μεγάλες ποσότητες φαγητού μπροστά στην τηλεόραση και άλλοι μόνο όταν θυμώνουν, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που συνηθίζουν να αποφεύγουν τη φυσική δραστηριότητα όχι επειδή δεν τους αρέσει αλλά γιατί ντρέπονται για το σώμα τους.
Με άλλα λόγια, ο ιδανικός τρόπος για να χάσετε βάρος δεν είναι απλά ακλουθώντας ένα διατροφικό πλάνο ή κάνοντας άσκηση, αλλά ανιχνεύοντας ποιες συνήθειες της καθημερινότητάς σας, σας 'παχαίνουν' και προσπαθώντας να τις αλλάξετε.


Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Διατροφικά ‘ηρεμιστικά’ στο συρτάρι σας

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα λόγω της οικονομικής κρίσης, οι αυξημένες επαγγελματικές απαιτήσεις δημιουργούν καθημερινά στρες και ένα αίσθημα ανασφάλειας.
Εστιάζοντας στο πεδίο της διατροφής μπορούμε να πούμε ότι κι αυτή, στο βαθμό που της αναλογεί, μπορεί να παίξει ρόλο στη μείωση του άγχους. Υπάρχουν κάποιες τροφές που μπορείτε να τις έχετε στο συρτάρι του γραφείου σας και να τις καταναλώνετε σαν ένα υγιεινό και ‘αγχολυτικό’ σνακ.

Ξεφλουδίστε ένα πορτοκάλι. Όλα τα εσπεριδοειδή, όπως για παράδειγμα τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, το γκρέιπφρουτ, είναι καλές πηγές σε βιταμίνη C, η οποία φαίνεται να βοηθάει στη μείωση του στρες. Επίσης η βιταμίνη C επειδή συμμετέχει στη διαδικασία παραγωγής του κολλαγόνου, βοηθάει στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος με αποτέλεσμα να ‘κρύβονται’ οι επιπτώσεις του στρες στο πρόσωπό σας.

Φυλάξτε ανάλατους ξηρούς καρπούς στο συρτάρι σας. Οι ξηροί καρποί μπορούν να μειώσουν το αίσθημα της πείνας, η οποία από μόνη της μπορεί να σας ‘τσιτώσει’ ακόμη περισσότερο. Επιπλέον, οι ξηροί καρποί (καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια κ.α.) περιέχουν μεγάλες ποσότητες του συμπλέγματος της βιταμίνης Β και μαγνησίου, δηλαδή ουσιών που βοηθούν στην παραγωγή σεροτονίνης. Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που συνδέεται με την καλή διάθεση και την ευφορία. Όσον αφορά τους ξηρούς καρπούς προσέξτε να μην παρασυρθείτε στην υπερκατανάλωσή τους, γιατί μπορεί να έχουν μικρό όγκο αλλά δεν στερούνται θερμίδων.

Κριτσίνια ολικής άλεσης, μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης, ακόμη και σπιτικά ποπ κορν. Τα προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες μπορούν να βοηθήσουν στην παραγωγή σεροτονίνης και να συμβάλλουν στη μείωση του στρες. Επιπρόσθετα, οι φυτικές ίνες που υπάρχουν σε αυτές τις τροφές μειώνουν το αίσθημα της πείνας.

Έχετε μαζί σας μια μπανάνα. Η μπανάνα είναι ένα φρούτο πλούσιο σε μαγνήσιο και κάλιο, συστατικά τα οποία συντελούν στη χαλάρωση των μυϊκών συσπάσεων. Επίσης, η μπανάνα περιέχει σημαντικές ποσότητες τρυπτοφάνης. Η τρυπτοφάνη αποτελεί πρόδρομο ουσία της ουσίας της ‘χαράς’, της σεροτονίνης.

‘Φακελώστε’ το χαμομήλι. Όταν είστε σε κατάσταση έντονου στρες, είναι καλό να αποφύγετε ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη, όπως ο καφές, γιατί θα σας κάνουν ακόμη πιο νευρικούς. Αποθηκεύστε φακελάκια χαμομηλιού στο συρτάρι, καθώς έρευνες δείχνουν πως τα ροφήματα χαμομηλιού έχουν ηρεμιστική και καταπραϋντική δράση.

πηγη http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=13789

Πορτοκάλι: Πολλά παραπάνω από πηγή βιταμίνης C


Το πορτοκάλι και ο χυμός του, έχουν εδώ και χρόνια ταυτιστεί με τη βιταμίνη C και με τις όποιες ευεργετικές επιδράσεις, συνεπάγεται η κατανάλωση αυτής της βιταμίνης. Παρόλο λοιπόν που ένα μεγάλο ποτήρι χυμός πορτοκαλιού (250 ml) μπορεί να μας δώσει έως και διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C από την ημερήσια συνιστώμενη, η εν λόγω ταύτιση αδικεί το πορτοκάλι, μιας και αυτό περιέχει δεκάδες άλλες πολύτιμες ουσίες για τον οργανισμό, που αξίζουν παιρετέρω διερεύνηση.
Ξεκινώντας λοιπόν από τα υπόλοιπα αντιοξειδωτικά στοιχεία του πορτοκαλιού, βλέπουμε πως στο αγαπημένο μας φρούτο, υπάρχουν πάνω από 170 ουσίες με εξέχουσες αντιοξειδωτικές επιδράσεις, προσφέροντας μέγιστη προστασία έναντι της υπέρμετρης παραγωγής των ελευθέρων ριζών, μορίων με ιδιαίτερα βλαπτική επίδραση στο κύτταρο. Οι ουσίες αυτές ανήκουν σε τρείς μεγάλες κατηγορίες: Τα φλαβονοειδή, τα λιμονοειδή και τα καροτενοειδή.

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Η χοληστερίνη στα παιδιά

Η χοληστερίνη, αυτό το βασικό συστατικό της ζωής και της καλής λειτουργίας του οργανισμού, μετατρέπεται σε καταστροφικό δηλητήριο του οργανισμού όταν η τιμή της στο αίμα είναι υψηλή. Χρειάζονται μόλις 30-50mg% κακής χοληστερίνης (LDL) για να λειτουργήσουν σωστά όλα τα συστήματα και τα κύτταρα του οργανισμού.
Σήμερα γίνεται από όλους αποδεκτό ότι τιμές κακής χοληστερίνης πάνω από 70mg% αρχίζουν να γίνονται παθολογικές, ιδιαίτερα για αυτούς που πάσχουν από στεφανιαία νόσο και γενικότερα αρτηριοπάθειες. Όμως εξακολουθεί να παραμένει το ερώτημα πόσο πρέπει να είναι η ανώτερη φυσιολογική τιμή χοληστερίνης στα παιδιά που να μην τους δημιουργεί βλάβες στις αρτηρίες τους. Στο μέσο άνθρωπο οι ορατές βλάβες στις αρτηρίες αρχίζουν να εμφανίζονται από την εφηβική ηλικία υπό μορφή γραμμώσεων που εξελίσσονται σε αθηρωματικές πλάκες.
Οι πλάκες αυτές μπορεί ανά πάσα στιγμή να σπάσουν και να δημιουργήσουν συνθήκες για έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό αγγειακό επεισόδιο, ακόμα και σε ηλικίες κάτω των 40 ετών. Μια πρόσφατη μελέτη από την Αυστραλία δημοσιευμένη στο ‘Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine’, μας δίνει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την παιδική χοληστερίνη.
Στη μελέτη αυτή θεωρούν παθολογική χοληστερίνη για τα παιδιά την τιμή των 240mg% για την ολική χοληστερίνη.

10 τρόποι για να πιείτε νερό

Θέλετε να χάσετε βάρος; Πιείτε νερό.
Θέλετε να έχετε καλύτερο δέρμα; Πιείτε νερό.
Θέλετε να αυξήσετε τον μεταβολισμό σας, 
θέλετε να προστατεύσετε τις αρθρώσεις, 
θέλετε να βοηθήσετε στη μείωση και την αποβολή των τοξινών, 
τη χαλάρωση του δέρματος και της δυσκοιλιότητας; Πιείτε νερό. 


Περισσότερο από το μισό του σώματός μας αποτελείται από νερό, και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε καθώς καταστέλλει την όρεξη και βοηθά το σώμα να μεταβολίσει το λίπος. Ρυθμίζει επίσης τη θερμοκρασία του σώματος και απομακρύνει από το σώμα μας τις τοξίνες. Πάνω από όλα όμως, το νερό λειτουργεί και ως μεταφορέας θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου για την απορρόφηση και τη χρησιμοποίηση των βιταμινών και των μετάλλων.
Ενώ ήδη γνωρίζετε ότι το πόσιμο νερό είναι καλό για την υγεία, ωστόσο ορισμένες φορές ίσως αναζητούμε πιο γευστικές επιλογές. Δυστυχώς, δεν υπάρχει άλλο 'ποτό' που να μπορεί να πάρει τη θέση του νερού, όσον αφορά τα φυσικά οφέλη του, όμως υπάρχουν και άλλες λύσεις. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βελτιώσετε τη γεύση του νερού, όπως για παράδειγμα προσθέτοντας λίγο περισσότερη όξινη γεύση στο νερό σας βάζοντας μια φέτα λεμόνι.
Επίσης μπορείτε να προσλαμβάνετε τις καθημερινές σας ανάγκες για νερό, χωρίς να χρειάζεται να πιείτε αποκλειστικά νερό. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός από φρούτα, λαχανικά και διάφορα ροφήματα όπως χυμοί, αναψυκτικά (χωρίς ζάχαρη), καφέ και τσάι που μπορείτε να προσλαμβάνετε επαρκή ποσότητα νερού.

Παρακάτω ακολουθούν μερικές οδηγίες που μπορείτε να ακολουθήσετε για να ξεδιψάσετε το σώμα σας:
  • Όταν ξυπνάτε, ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα ποτήρι νερό.
  • Κρατήστε ένα μπουκάλι παγωμένο νερό στο ψυγείο.
  • Έχετε μαζί σας ένα μπουκάλι φρέσκο νερό μαζί σας.
  • Αποφύγετε να πίνετε πολλά καφεϊνούχα ποτά.
  • Πιείτε μερικές γουλιές από μια τρεχούμενη πηγή που μπορεί να συναντήσετε.
  • Πιείτε ένα ποτήρι νερό με κάθε γεύμα, ακόμη και αν πίνετε άλλο ποτό.
  • Αν πεινάτε, πιείτε ένα ποτήρι νερό προτού καταναλώσετε το σνακ σας.
  • Αυξήστε τα φρούτα σας και την πρόσληψη λαχανικών.
  • Παραγγείλτε σούπα πριν από το γεύμα σας.
  • Προγραμματίστε το νερό που πρέπει να πίνετε και βάλτε καθημερινούς στόχους. 
ΠΗΓΗ http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=13726

Λιποκύτταρα : Η βιολογική δράση και επίδραση στη συσσώρευση λίπους στο σώμα μας

Στο ανθρώπινο σώμα η περίσσεια της ενέργειας που προμηθευόμαστε από τις τροφές, αποθηκεύεται με τη μορφή λίπους. Μία ικανότητα του σώματός μας, που παλαιότερα ήταν πολύτιμη λόγω του τρόπου ζωής του ανθρώπου που ήταν διαφορετικός, ενώ τώρα αυτή η ίδια ικανότητα έχει μετατραπεί σε πρόβλημα, λόγω της ‘κακής’ χρήσης της.
Όλοι έχουμε παρατηρήσει πως το λάδι ξεχωρίζει από το νερό, έτσι και τα λιπίδια μέσα στο σώμα αποτελούν μία ξεχωριστή φάση από την υδάτινη είτε βρίσκονται στο αίμα είτε στο εσωτερικό των κυττάρων μας. Για το λόγο αυτό ο έλεγχος της κυκλοφορίας και της αποθήκευσής τους απαιτεί εξειδικευμένους μηχανισμούς και σχηματισμούς.
Όσον αφορά τη μεταφορά τους στο αίμα γίνεται με ειδικές πρωτείνες της κατηγορίας των λιποπρωτεινών, ενώ η αποθήκευσή γίνεται στα λιποκύτταρα που έχουν την ικανότητα να συνθέτουν και να αποθηκεύουν ποσότητες λιπιδίων.
Εκτός όμως από τη χρησιμότητά τους ως ‘δεξαμενές’ ενεργειακών αποθεμάτων, τα λιποκύτταρα βοηθούν στη διατήρηση της θερμότητας του σώματος μας, ενώ παράλληλα έχουν και μηχανικό ρόλο με τις ελαστικές τους ικανότητες και τη θέση τους ανάμεσα σε διάφορα όργανα. Ο χώρος σε ένα λιποκύτταρο στην ώριμη φάση του καταλαμβάνεται περίπου εξ΄ ολοκλήρου από ένα κυστίδιο λίπους και το 95% του όγκου του ωρίμου λιποκυττάρου αποτελείται από λίπος.
Το καύσιμο που αποθηκεύεται (ενεργειακό απόθεμα) έχει τη μορφή τριγλυκεριδίων (όταν δηλαδή ένα μόριο γλυκερόλης ενώνεται με τρία μόρια λιπαρών οξέων). Κάθε μια αλυσίδα λιπαρού οξέος ενώνεται με ένα από τα υδροξύλια της γλυκερόλης και έτσι το τελικό μόριο που σχηματίζεται είναι ουδέτερο σε φορτίο με αποτέλεσμα να μπορεί να αποθηκευτεί σε μεγάλες ποσότητες.
Η διαφορά ανάμεσα στα τριγλυκερίδια από τα λιπίδια των μεμβρανών είναι βιοχημική και έχει ως αποτέλεσμα οι διπλές μεμβράνες να έχουν ένα υδρόφοβο εσωτερικό αλλά μία υδρόφιλη επιφάνεια. Συγκεκριμένα, σε ένα από τα οργανίδια του κυττάρου, το Ενδοπλασματικό δίκτυο, στο υδρόφοβο εσωτερικό του γίνεται η έναρξη της συσσώρευσης τριγλυκεριδίων. Όταν η συσσώρευση μάζας γίνει αρκετά μεγάλη, τότε αποσπώνται αυτόνομα κυστίδια που έχουν σαν περίβλημα μία στοιβάδα φωσφολιπιδίων και κάποιες πρωτείνες ελέγχου των μεταβολισμών των λιπιδίων (π.χ περιλιπίνη).

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Σούπες: Το απόλυτο πιάτο του χειμώνα... με ελάχιστες θερμίδες!

Φωτό: © Fotolia
    Σούπα λοιπόν! Η καλύτερη επιλογή για το χειμώνα, αλλά και για τη σιλουέτα σου.
    ΣΟΥΠΕΣ ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ
    Είναι η Nο 1 επιλογή των διαιτολόγων για εσένα που θέλεις να προσέξεις τη γραμμή σου. Αν δεν το παρακάνεις με την κρέμα γάλακτος ή το κρέας που θα χρησιμοποιήσεις, πρόκειται για ελαφρύ φαγητό. Μια ελαφριά πρόταση που δεν θα επιβαρύνει το στομάχι σου και θα το βοηθήσει να απορροφήσει πιο εύκολα όλες τις θρεπτικές ουσίες του φαγητού σου.
    - Χαμηλές σε θερμίδες: Οι σούπες είναι από μόνες τους χαμηλές σε θερμίδες. Αν σκεφτείς πως όλα τα συστατικά είναι αραιωμένα σε νερό, τότε καταλαβαίνεις πως τρως μικρότερη ποσότητα, άρα παίρνεις και λιγότερες θερμίδες


    - Σούπες οι υγιεινές: Δεν χρειάζονται τσιγάρισμα. Δεν είναι ανάγκη να περάσεις τα υλικά τους από το τηγάνι. Με απλά λόγια; Είναι από τους πιο υγιεινούς τρόπους μαγειρέματος. Σε μια σούπα θα βρεις όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός σου, μαγειρεμένα με τον πιο healthy τρόπο.

    Συνταγές για gourmet ουρανίσκους

    Λατρεύεις τις παραδοσιακές σούπες της μαμάς. Γιουβαρλάκια, κοτόσουπα, ψαρόσουπα και όλες εκείνες οι ζεστές λιχουδιές που έτρωγες από τότε που ήσουν παιδί. Είναι όμως φορές που θέλεις να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό. Συγκεντρώσαμε τις πιο ελαφριές και λαχταριστές σούπες για να μην βαρεθείς ποτέ το ζεστό αχνιστό μπολάκι, όσο κάνει ακόμη κρύο!


    Κάνε "κλικ" επάνω στην κάρτα και δες πως θα τις ετοιμάσεις. Μπορείς ακόμη να τις εκτυπώσεις και να τις έχεις μαζί σου στην κουζίνα, όσο ετοιμάζεις τη νόστιμη σουπίτσα σου.




    Smart Tip:
     Όπου η συνταγή για σούπα σου προτείνει κρέμα γάλακτος, δοκίμασε να την αντικαταστήσεις με γιαούρτι. Το δροσερό στραγγιστό γιαούρτι θα σου δώσει όλη τη γεύση, με πολύ λιγότερα λιπαρά.





    Diet Tip
    : Πολλές είναι οι συνταγές για σούπα με τραγανό κρουτόν. Γιατί να βάλεις έτοιμα κρουτόν που έχουν περαστεί από το τηγάνι; Φτιάξε τα δικά σου κρουτόν, φρυγανισμένα στο φούρνο με λίγο σκορδάκι, λαδάκι και μυρωδικά. Ελαφριά, υγιεινά και πιο νόστιμα!

    Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

    Σοκολατίνα

    Συστατικά

    * Για το παντεσπάνι:1 1/2 κ.γ. κονιάκ
    * 3/4 κ.γ. στιγμιαίος καφές
    * 2/3 του φλιτζανιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
    * 3 κ.σ. κακάο σε σκόνη
    * 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
    * 3 μεγάλα αυγά
    * 3/4 του φλιτζανιού ζάχαρη
    * 1 κ.γ. χυμό λεμονιού
    * 1/4 κ.γ. αλάτι


     Για την κρέμα και την επικάλυψη: 
     4 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος
    * 1/4 του φλιτζανιού φρέσκο βούτυρο
    * 1/4 του φλιτζανιού ζάχαρη
    * 600 γρ. κουβερτούρα
    * 1/3 του φλιτζανιού κονιάκ
    * 2 κ.γ. άρωμα βανίλιας

    * Για το σιρόπι:

    1/2 φλιτζάνι νερό
    * 4 κ.σ. ζάχαρη
    * 4 κ.σ. κονιάκ

    Τρόπος μαγειρέματος

    Χτύπα τα υλικά για το παντεσπάνι και ρίξε στο ταψί την κρέμα αφού προσθέσεις μια λαδωμένη λαδόκολλα απο κάτω.
    Ψήσε στους 180 για 30-40 λεπτά και δοκίμασε να το χωρίσεις στα δύο όσο είναι ακόμη ζεστό, χρησιμοποιώντας μια κλωστή
    Χτύπα τα υλικά της κρέμας και άφησε την κρέμα να σταθεί
    Βάλε τα υλικά για το σιρόπι να πάρουν μια βράση
    Στρώσε μια στρώση παντεσπάνι ράντισε με το σιρόπι και συμπλήρωσε με την κρέμα
    Επανάλαβε την ίδια διαδικασία και στη συνέχεια κάλυψε την πάστα σου με την κρέμα.

    πηγή tlife

    Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

    Kοτόπουλο σοτέ με σπαράγγια

    O Γιάννης Λουκάκος chef του εστιατορίου Ψωμί & Αλάτι παρουσιάζει μία από τις δεκάδες συνταγές του.

    Συστατικά

    * 2 μπούτια κοτόπουλο με πέτσα
    * 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
    * Αλάτι, πιπέρι
    * 2 ολόκληρα στήθη κοτόπουλου με την πέτσα

    * Για το συνοδευτικό
    * 250 γρ. σπαράγγια καθαρισμένα
    * 400 γρ. πατάτες μικρές
    * για φούρνο, κατά προτίμηση βιολογικές, με τη φλούδα, καλά πλυμένες
    * 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
    * Αλάτι
    * 2 κουτ. σούπας ξερό δεντρολίβανο
    * 2 κουτ. σούπας ξερό θυμάρι (δεμένα σε τουλουπάνι)

    * Για τη σάλτσα
    * 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
    * 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
    * 400 ml ζωμός κοτόπουλου ή νερό
    * χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό
    * 2 κουτ. σούπας κάππαρη
    * 4 κουτ. σούπας λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
    * 1 κουτ. σούπας θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
    * ή 1/2 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο
    * 2 κουτ. σούπας βούτυρο

    Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

    Χοιρινό μπούτι ρολό με δαμάσκηνα


    Συστατικά
    1,5 κιλό χοιρινό μπούτι ξεκοκκαλισμένο
    2 πράσα
    25 δαμάσκηνα ξερά
    5 κλωναράκια σέλινο
    1 ποτήρι κονιάκ
    10 αμπελόφυλλα ζεματισμένα
    6 κ.σ βούτυρο
    Αλάτι, πιπέρι
    Λίγο σπάγγο


    Τρόπος μαγειρέματος


    Βάλε τα δαμάσκηνα στο κονιάκ να μουσκέψουν από βραδύς
    Άνοιξε το χοιρινό μπούτι και αλατοπιπέρωσε το
    Ψιλόκοψε το πράσο και το σέλινο. Σε ένα τηγανάκι λιώσε 3 κ.σ. Βούτυρο και σόταρέ τα. Όταν μαραθούν καλά στρώσε τα πάνω στο κρέας
    Βγάλε τα δαμάσκηνα από το κονιάκ και στρώσε τα πάνω από τα πράσα με το σέλινο. Κράτησε το κονιάκ
    Χρησιμοποίησε τα αμπελόφυλλα σαν στρώμα για να πατήσει επάνω το κρέας
    Τύλιξε όλες τις στρώσεις αυτές, μαζί με τα αμπελόφυλλα σε ένα σφιχτό ρολό
    Δέσε το ρολό σου με το σπάγκο ώστε να μην ανοίξει στο ψήσιμο
    Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα που να χωρά όλο το ρολό, σόταρε όλο το ρολό στο υπόλοιπο βούτυρο και στη συνέχεια πρόσθεσε το κονιάκ
    Άφησε το ρολό να σιγοβράζει σε χαμηλή φωτιά για μιάμιση ώρα περίπου
    Παρακολούθησε το ρολό και αν δεν έχει πολλά υγρά πρόσθεσε λίγο χλιαρό νεράκι
    Συνόδευσέ το με πουρέ πατάτας ή ρύζι


    ΠΗΓΗ TLIFE

    Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

    Οχυρωθείτε από επικίνδυνα...λαχανικά


    Τα λαχανικά αποτελούν μια δροσερή και ωφέλιμη για την υγεία και το δέρμα μας απόλαυση που οφείλουμε να έχουμε καθημερινά στο τραπέζι μας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Η ασφαλής χρήση και επεξεργασία των λαχανικών, ωστόσο, μπορεί να μας προστατέψει από ανεπιθύμητος κινδύνους που 'εγκυμονούν'. Πώς; Ακολουθώντας απλούς και βασικούς κανόνες

    Στο super market και τη λαϊκή
    Δώστε μεγάλη έμφαση στον τρόπο που επιλέγετε τα λαχανικά. Αποφεύγουμε τα:
    • Χτυπημένα. Τα χτυπήματα είναι οι 'πόρτες' από όπου εισέρχονται οι μικροοργανισμοί
    • Αλλοιωμένα χρώματα και υφές, μπορεί ήδη να έχουν προσβληθεί ή να είναι τα σημεία που θα εισέλθουν πιο εύκολα οι μικροοργανισμοί.


    Στο σπίτι
    Θέλετε να φτιάξετε μια δροσερή και απολαυστική σαλάτα. Θυμηθείτε:
    Κανόνας 1ος: Πλένουμε σε τρεχούμενο νερό και όχι με σαπούνι. Αντίθετα από ότι πιστεύεται, τα απορρυπαντικά δεν μας προφυλάσσουν από τους μικροοργανισμούς.
    Κανόνας 2ος: Το καλό πλύσιμο και το τρίψιμο με το χέρι ή με μαλακή βούρτσα θεωρείται πιο αποτελεσματικό.
    Κανόνας 3ος: Το βύθισμα των λαχανικών σε λεκάνη με νερό, επίσης, δεν τα προστατεύει από τα μικρόβια, απλά τα εξαπλώνει και τα μεταφέρει παντού στην 'πισίνα' νερού.

    Brownies

    Συστατικά

    300 γρ. μαύρη σοκολάτα (κουβερτούρα)
    100 γρ. σοκολάτα γάλακτος
    300 γρ. βούτυρο
    300 γρ. ζάχαρη
    6 μέτρια αυγά
    40 γρ. κακάο σε σκόνη
    100 γρ. αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
    125 γρ. λευκή σοκολάτα (σε κομμάτια)

    Τρόπος μαγειρέματος

    Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180 C. Λιώστε τη μαύρη σοκολάτα και τη σοκολάτα γάλακτος μαζί με το βούτυρο σε Μπεν Μαρί, ανακατεύετε μέχρι να λιώσουν και αφήνετε να κρυώσει το μείγμα.
    Σ’ ένα άλλο μπολ, ανακατεύετε τη ζάχαρη και τα αυγά, αρκετά καλά, μέχρι το μείγμα σας να γίνει αφράτο.
    Προσθέστε σιγά σιγά το μείγμα με τις σοκολάτες, στο μείγμα με τη ζάχαρη και τα αυγά, ανακατεύοντας συνέχεια. Τέλος προσθέστε στο τελικό σας μείγμα το αλεύρι και το κακάο, χρησιμοποιώντας ένα σουρωτήρι για να ρίξετε στο μείγμα σας. Ανακατεύετε διπλώνοντας τα στο μείγμα σας με μια σπάτουλα.
    Βουτυρώστε ελαφρώς ένα ταψί μεσαίου μεγέθους και ρίξτε μέσα το μείγμα σας. Τοποθετείστε τα κομμάτια λευκής σοκολάτας, και πιέστε έτσι ώστε να πάνε στον πάτο του ταψιού, και βάλτε τα στο φούρνο για 25 λεπτά. Αφήστε να κρυώσουν λίγο, και σερβίρετε τα ζεστά με λίγο παγωτό βανίλια, ή και μόνα τους.
    Επιβεβαιωμένες φήμες λένε, πως την επόμενη μέρα είναι ακόμα καλύτερα!

    πηγη tlife

    Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

    ΒΡΑΒΕΙΟ



    ΜΟΛΙΣ ΤΩΡΑ ΕΙΔΑ ΟΤΙ Η ΦΙΛΗ ΜΟΥ ΜΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ MARI PLATEAU 

    http://mariplateau.blogspot.com/

    ΜΟΥ ΧΑΡΙΣΕ ΕΝΑ ΒΡΑΒΕΙΟ!!!

    ΜΑΡΑΚΙ ΜΟΥ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!!!

    ΤΩΡΑ ΛΟΙΠΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΜΟΥ ΝΑ ΤΟ ΔΩΣΩ ΣΕ 10 ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ!!!

    ΛΟΙΠΟΝ ΞΕΚΙΝΑΩ...

    1) ΣΤΗΝ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΑΠΟ ΤΟ http://glykesistories.blogspot.com/

    2) ΣΤΗΝ ΕΛΠΙΝΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟ http://elpinikicook.blogspot.com/

    3) ΣΤΗ ΝΑΤΑΣΑ ΑΠΟ ΤΟ http://taxidistisgeuseis.blogspot.com/

    4) ΣΤΟΝ  SΚΡΟΥΤΖΑΚΟ  ΑΠΟ ΤΟ  http://scroodgejkok.blogspot.com/

    5) ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ  http://syntageskardias.blogspot.com/

    6) ΣΤΗΝ ΕΥΑ ΑΠΟ ΤΟ http://myfunkycook.blogspot.com/

    7) ΣΤΗΝ painter ΑΠΟ ΤΟ http://kouzinotherapy.blogspot.com/

    8) ΣΤΗΝ PANSOFIX http://pansofix.blogspot.com/

    9) ΣΤΗΝ mia maria ΑΠΟ ΤΟ http://cookandfeed.blogspot.com/

    10) ΣΤΗΝ ΜΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ http://asteratikouzina.blogspot.com/












    Τηγανιά μανιταριών

    Είναι μια νόστιμη συνταγή από λαχταριστά μανιτάρια. Αντί να κάνεις την γνωστή σε όλους τηγανιά με χοιρινό, δοκίμασε να την ετοιμάσεις με μανιτάρια


    Συστατικά
    Πράσα κομμένα σε ροδέλες
    Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    Μανιτάρια Πλευρώτους και Αγκάρικους κομμένα
    Πιπεριά κέρατο κομμένο
    Λάδι για τηγάνισμα
    Το χυμό ενός λεμονιού
    Αλάτι, πιπέρι




    Τρόπος μαγειρέματος


    Βάλε σε ένα βαθύ τηγάνι λάγι να κάψει
    Σόταρε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και στη συνέχεια πρόσθεσε τα μανιτάρια
    Συμπλήρωσε και την πιπεριά και συνέχισε μέχρι να μαραθούν όλα τα υλικά μαζί
    Χαμήλωσε τη φωτιά και σβήσε με το χυμό λεμονιού
    Αλατοπιπέρωσε και σέρβιρε


    ΠΗΓΗ TLIFE

    Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

    25 τρόποι να κόψετε 500 θερμίδες από το διαιτολόγιό σας!


    Τσιμπολόγημα από εδώ…τσιμπολόγημα από εκεί


    Η αρχή για να χάσει κανείς κιλά γίνεται με τη μείωση των θερμίδων από τα γεύματα μέσα στην ημέρα. Πως, όμως, μπορεί κάποιος να αφαιρέσει θερμίδες από το διατροφολόγιό του, χωρίς να πεινάσει; Εύκολα! Σας παραθέτουμε 25 εύκολους τρόπους να καταλώνετε 500 θερμίδες λιγότερο την ημέρα, χωρίς αίσθημα πείνας και με αποτέλεσμα μέσα σε μόλις πέντε εβδομάδες να χάσετε δέκα ολόκληρα κιλά και να αποκτήσετε το καλλίγραμμο σώμα που πάντα θέλατε.

    1. Λοιπόν, ξεκινάμε με το να…κουνήσετε τα πόδια σας. Δηλαδή, παράλληλα με μια δραστηριότητα, όπως το να μιλάτε στο κινητό σας τηλέφωνο, μην κάθεστε στον καναπέ, αλλά αρχίστε τις…διαδρομές μέσα στο σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να κάψετε μέχρι και 350 θερμίδες, χωρίς να το καταλάβετε. Πανεύκολο, σωστά;

    2. Μακριά από ξηρούς καρπούς και ειδικά, όταν αυτοί βρίσκονται λαχταριστοί μέσα σε μπολ και μας προκαλούν να τους γευτούμε. Κανείς δε μπορεί να φάει μόνο...

    έναν! Μάλιστα, σύμφωνα με μια έρευνα του Πανεπιστημίου Cornell, όσο μεγαλύτερο το μπολ, τόσο πιο πολύ τρώμε. Τρεις χουφτίτσες από ξηροκάρπια έχουν 25 θερμίδες. Κόψτε τους και γλιτώστε από αυτές μια και καλή!

    3. Μήπως έχετε την κακή συνήθεια να τρώτε μπροστά από τον τηλεοπτικό δέκτη; Σταματήστε το! Θα λάβετε πάνω από 288 θερμίδες, όπως υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης. Αντίθετα, εάν γευματίζετε στο τραπέζι και ανταλλάξετε μια ώρα στην τηλεόραση με ένα χαλαρό περίπατο, θα κερδίσετε το κάψιμο 527 θερμίδων απλά και διασκεδαστικά.

    Τι να διαλέξω: μαρμελάδα ή μέλι;

    Ποιο να προτιμήσουμε, όταν πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε επιλογή, και γιατί;

    Μαρμελάδα
    • Μέση περιεκτικότητα σε φρούτα: 55%. 
    • Περιέχει επιπρόσθετα απλά σάκχαρα, ζάχαρη ή γλυκαντικές ύλες.
    • Εμπλουτίζεται με πηκτίνη ή άλλες φυτικές ίνες. 
    • Φτωχή περιεκτικότητα σε μικροθρεπτικά συστατικά, όπως π.χ. βιταμίνες.
    • Μέτριος γλυκαιμικός δείκτης (GI). 
    • Μπορεί να περιέχει χρωστικές ή/και συντηρητικά.

    Μέλι
    • Μέση σύσταση: 78% σάκχαρα (κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη), 16% νερό, 6% λοιπά στοιχεία.
    • Υψηλός γλυκαιμικός δείκτης.
    • Πλούσιο σε οργανικό οξέα, ένζυμα και αντιοξειδωτικά. 
    • Περιέχει μέτριες ποσότητες μετάλλων και ιχνοστοιχείων, μικρές ποσότητες βιταμινών και ελάχιστες αμινοξέων. 
    • Νοθεύεται εύκολα.
    Προτιμάμε: Μέλι!

    Γιατί: Είναι απολύτως φυσικό προϊόν. Καλύπτει τις ανάγκες για κάτι γλυκό, παρέχει άμεση ενέργεια, συμβάλλει στη βελτίωση της διάθεσης, καταπολεμά τη νευρικότητα, ενισχύει το ανοσοποιητικό, δρα κατά της δυσκοιλιότητας και των μικροβιακών λοιμώξεων, έχει αντιοξειδωτικές και μακροβιοτικές ιδιότητες.
    Επιλέγουμε μέλι: επώνυμο και συσκευασμένο, σε γυάλινα, αεροστεγή δοχεία. Τα πιο παχύρρευστα είδη έχουν λιγότερη υγρασία. Αν είναι ελληνικής παραγωγής και βιολογικής προέλευσης, ακόμα καλύτερα.
    Στην ετικέτα: να αναγράφεται η λέξη «Μέλι», το είδος του, η χώρα προέλευσης και το όνομα του παραγωγού ή/και του διακινητή με πλήρη στοιχεία.
    Το διατηρούμε: καλά κλεισμένο σε χώρο δροσερό, σκοτεινό και ξηρό. Το ανεπεξέργαστο μέλι ζαχαρώνει και κρυσταλλώνει εύκολα. Αν σκουρύνει πολύ, έχει αρχίσει να αλλοιώνεται.
    Άτομα με καθιστική ζωή, υπέρβαρα ή με σακχαρώδη διαβήτη: δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 1-2 κουταλάκια ημερησίως.
    Απαγορεύεται: να δίνουμε μέλι σε παιδιά και βρέφη κάτω των 2 ετών.

    ΠΗΓΗ http://www.womenonly.gr