Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

25 τρόποι να κόψετε 500 θερμίδες από το διαιτολόγιό σας!


Τσιμπολόγημα από εδώ…τσιμπολόγημα από εκεί


Η αρχή για να χάσει κανείς κιλά γίνεται με τη μείωση των θερμίδων από τα γεύματα μέσα στην ημέρα. Πως, όμως, μπορεί κάποιος να αφαιρέσει θερμίδες από το διατροφολόγιό του, χωρίς να πεινάσει; Εύκολα! Σας παραθέτουμε 25 εύκολους τρόπους να καταλώνετε 500 θερμίδες λιγότερο την ημέρα, χωρίς αίσθημα πείνας και με αποτέλεσμα μέσα σε μόλις πέντε εβδομάδες να χάσετε δέκα ολόκληρα κιλά και να αποκτήσετε το καλλίγραμμο σώμα που πάντα θέλατε.

1. Λοιπόν, ξεκινάμε με το να…κουνήσετε τα πόδια σας. Δηλαδή, παράλληλα με μια δραστηριότητα, όπως το να μιλάτε στο κινητό σας τηλέφωνο, μην κάθεστε στον καναπέ, αλλά αρχίστε τις…διαδρομές μέσα στο σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να κάψετε μέχρι και 350 θερμίδες, χωρίς να το καταλάβετε. Πανεύκολο, σωστά;

2. Μακριά από ξηρούς καρπούς και ειδικά, όταν αυτοί βρίσκονται λαχταριστοί μέσα σε μπολ και μας προκαλούν να τους γευτούμε. Κανείς δε μπορεί να φάει μόνο...

έναν! Μάλιστα, σύμφωνα με μια έρευνα του Πανεπιστημίου Cornell, όσο μεγαλύτερο το μπολ, τόσο πιο πολύ τρώμε. Τρεις χουφτίτσες από ξηροκάρπια έχουν 25 θερμίδες. Κόψτε τους και γλιτώστε από αυτές μια και καλή!

3. Μήπως έχετε την κακή συνήθεια να τρώτε μπροστά από τον τηλεοπτικό δέκτη; Σταματήστε το! Θα λάβετε πάνω από 288 θερμίδες, όπως υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης. Αντίθετα, εάν γευματίζετε στο τραπέζι και ανταλλάξετε μια ώρα στην τηλεόραση με ένα χαλαρό περίπατο, θα κερδίσετε το κάψιμο 527 θερμίδων απλά και διασκεδαστικά.



4. Τρώω όλο σαλάτες και τα κιλά εκεί! Μια χορταστική σαλάτα φαίνεται απολύτως υγιεινή, όμως, όταν τη…φορτώνουμε με ένα σωρό καλούδια, όπως μιξ τυριών, καραμελωμένα αμύγδαλα, μπέικον, κρουτόν, αποξηραμένα φρούτα και δε συμμαζεύεται, μόνο θερμίδες προσθέτουμε παρά χάνουμε. Γι’ αυτό, επιλέξτε ένα βασικό υλικό στη σαλάτα σας και σώστε 500 ολόκληρες θερμίδες με το να βάλετε τη μισή από τη σως της αρεσκείας σας και να επιλέξετε λαχανικά χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες, όπως τα μανιτάρια και τις πιπεριές.



5. Χρησιμοποιήστε πιάτα μικρότερου μεγέθους! Στη θέση των δώδεκα εκατοστών πιάτων βάλτε αντίστοιχα των δέκα εκατοστών και θα τρώτε κατά 20 με 25% λιγότερο από πριν, γλιτώνοντας 500 θερμίδες και μάλιστα, όπως λένε οι ειδικοί, χωρίς αίσθημα πείνας, αλλά κορεσμού.



6. Αφαιρέστε τη σαντιγί και τα άλλα συνοδευτικά στον καφέ! Οι διάφορες…πατέντες στον καφέ, όπως το σιρόπι, είναι πιθανόν να περιέχουν μέχρι και 670 θερμίδες. Αν, όμως, δε μπορείτε να τον πιείτε σκέτο, προτιμήσετε έναν εσπρέσσο με λίγη σαντιγί, συνδυασμός που περιέχει μόλις 30 θερμίδες και σας γλιτώνει από τη λήψη 640!



7. Αποβάλετε την κακή συνήθεια με τα αναψυκτικά! Ένα κουτάκι αναψυκτικού εμπεριέχει από 150 έως 180 θερμίδες. Εάν...κατεβάζετε δύο με τρία αναψυκτικά την ημέρα, προσλαμβάνετε πολλές άχρηστες θερμίδες. 'Σβήστε' τη δίψα σας με νερό και αποφύγετε 540 θερμίδες.



8. Πλέον, δε μπορείτε να τρώτε πατατάκια ή άλλα σνακ από μεγάλη σακούλα, γιατί είναι μακρύς ο δρόμος για τον…πάτο, αδέρφια! Ένα πακέτο πατατάκια εμπεριέχει 1.260 θερμίδες, για αυτό αρχίστε να μετράτε μέχρι το 15, ώστε να φτιάξετε ένα σνακ με 15 πατατάκια με μόλις 140 θερμίδες ή επιλέξτε μια ωραιότατη μπάρα δημητριακών με λιγότερες από 100 θερμίδες και «εξοικονομείστε» 1.120 «αμαρτωλές» θερμίδες.



9. Πρώτα σερβίρουμε το τραπέζι και μετά ριχνόμαστε στα μαχαιροπίρουνα, τα οποία «φορτώνουμε» με περίσσιο φαΐ. Στα οικογενειακά γεύματα υπάρχει η συνήθεια, τα πιάτα να είναι άδεια στο τραπέζι και να σερβιριζόμαστε από πιατέλες και μπολ, κάτι που μας κάνει να τα ξαναγεμίζουμε και δύο και τρεις φορές. «Κόψτε» εκατοντάδες θερμίδες με το να σερβίρετε τα πιάτα γεμάτα στο τραπέζι και αφήστε τις πιατέλες φαγητού μέσα στην κουζίνα και μακριά από τα…αχόρταγα βλέμματα.



10. Τα κοκτέιλ είναι η αδυναμία μου! Σιρόπια, ζαχαρώδεις φρουτοχυμοί, λικέρ και κρεμώδεις προσθήκες μετατρέπουν τα ποτά σε κανονικά γλυκά. Ένα «καθώς πρέπει» κοκτέιλ Mudslide, μπορεί να περιέχει παραπάνω από 800 θερμίδες! Πως θα τις γλιτώσετε; Με το να παραγγείλετε ποτά που ταιριάζουν με σόδα, τόνικ, χυμό μούρων ή με στυμμένα εσπεριδοειδή.



11. Είμαι μακαρονάς; Τι να κάνω; Δε λέμε να μη φάτε, απλώς μειώστε την ποσότητα των ζυμαρικών, καθώς μία και μόνο κούπα εμπεριέχει 220 θερμίδες και αυτές μπορεί να μην είναι πολλές, αλλά σε ένα κλασικό γεύμα στο εστιατόριο η μερίδα μπορεί να είναι μεγαλύτερη και κατά 480% από τη συνιστώμενη ποσότητα, βάσει μιας έρευνας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Αυτό ισοδυναμεί με 1.056 θερμίδες. Αν σας αρέσουν τόσο πολύ τα ζυμαρικά, φάτε δύο κούπες από τα πολύ ωραία μακαρόνια των Κινέζων, τα noodles, θα απαλλαγείτε από 616 θερμίδες. Για σκεφτείτε το!



12. Και φτάσαμε στο...δωδεκάλογο του τραπεζώματος. Το να γευματίζει κανείς με περισσότερους από επτά ανθρώπους είναι η αιτία να καταναλώσει μέχρι και 96% περισσότερο φαγητό, όπως υποστηρίζει ο καθηγητής και δημιουργός του βιβλίου 'Mindless Eating', Brian Wansink. Για αυτό καλέστε λιγότερο κόσμο στο σπίτι σας για φαγητό, δεν είναι ανάγκη να φάει όλο το σόι μαζί σας. Έτσι θα πείτε 'όχι' σε παραπάνω από 500 θερμίδες.



13. Μην καταβροχθίζετε τα πάντα από το πιάτο σας! Αφήστε 25% του φαγητού σας στο πιάτο σε κάθε σας γεύμα και θα χάσετε βάρος. Αυτό υποστηρίζει ο ειδικός στην απώλεια βάρους, James O. Hill, όπως και καθηγητής και εμπνευστής της δίαιτας βήμα- βήμα (Step Diet). Αν, λοιπόν, σε φυσικά επίπεδα καταναλώνετε 2.000 θερμίδες ημερησίως, με αυτόν τον κανόνα θα μειωθούν κατά 500.



14. Κάντε δικό σας κάτι...μίνι! Αποκλειστικά για όσους δε μπορούν να αντισταθούν στη σοκολάτα. Τσεκάρετε για μενού τα οποία 'κλείνουν' με μικρές εκδοχές λαχταριστών επιδορπίων, ώστε να μπορέσετε και να 'δαμάσετε' τις θερμίδες και να τελειώσετε το γεύμα σας με μια γλυκιά νότα! Φάτε ένα μικρό σοκολατάκι, αντί να τσακίσετε ολόκληρη τη σοκολάτα!



15. Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται. Για αυτό όσοι απέκτησαν ξενόφερτες πρωινές συνήθειες, όπως τα smoothies, που μπορούν χαλαρά να περάσουν την 800άρα στις θερμίδες, καλό θα ήταν να κλείσουν το μάτι στην καινούργια ημέρα με άλλο τρόπο. Εναλλακτικά, προτείνουμε, ένα μπολ με δημητριακά βρώμης, μαύρη ζάχαρη και κομματάκια μπανάνας, μαζί με μαύρο καφέ. Έτσι θα φτάσουν στο ζενίθ η γεύση και η ενέργεια και στο ναδίρ οι θερμίδες, αφού γλιτώνετε 518!



16. Προσοχή στην παγίδα του 'υγιεινού'. Οι άνθρωποι τείνουν να θέτουν σε καταστολή τον αμυντικό τους μηχανισμό κατά των θερμίδων, όταν ένα μενού είναι γεμάτο από υγιεινά υλικά, λαμβάνοντας περισσότερες θερμίδες κατά 35%, σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου Cornell. Επίσης, όταν κανείς παραγγέλνει για παράδειγμα ένα ρόφημα, καλό θα ήταν να αποφύγει τη δεξιά και την αριστερή πλευρά του ποτηριού, ώστε να γλιτώσει από τα συνοδευτικά της παραγγελίας του, όπως μπισκότα ή πατατάκια, μειώνοντας το διαιτολόγιό του κατά 500 και πλέον θερμίδες.



17. Μακριά από το λάδι! Ζητείστε να σας μαγειρέψουν το γεύμα σας με λίγο ζωμό, αντί για λάδι ή ακόμη και στον ατμό. Θα απαλλαγείτε από 124 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας. Ακόμη, αντισταθείτε στις προσθέσεις της...τελευταίας στιγμής, όπως το λάδι βασιλικού ή σχοινόπρασου και θα κερδίσετε 40 θερμίδες μείον ανά κουταλιά της σούπας.



18. Μη με ξυπνάς από τις 6... ώρες ύπνου! Η έλλειψη ύπνου μπορεί να σας κάνει να τσιμπολογάτε όλο και πιο πολύ μέσα στη μέρα, υποστηρίζει μια έρευνα του πανεπιστημίου του Σικάγου, σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι που κοιμούνται μόλις πεντέμιση ώρες τείνουν να τρώτε λίγο από εδώ...λίγο από εκεί συνέχεια. Για αυτό, χουζουρέψτε άφοβα και σώστε 1.087 θερμίδες. Τόσο απλά!



19. Γίνετε η 'καλυτερότερη' οικοδέσποινα! Πηγαίνετε για ψώνια στο μανάβικο και στο παντοπωλείο για μία ώρα, βγάλτε τα υλικά που αγοράσατε στον πάγκο της κουζίνας και περάστε δύο ώρες μαγειρεύοντας ένα υπέροχο συμπόσιο, στρώστε το τραπέζι και σερβίρετε. Τότε μπορείτε να επιβραβεύσετε τον εαυτό σας για το κάψιμο των 640 θερμίδων. Και να ξέρετε, πως ένα ποτήρι σαμπάνιας έχει μόλις 106 θερμίδες, οπότε είστε ακόμη πολύ...μπροστά!



20. Φάτε αυγά! Για όσους θέλουν ένα δυνατό πρωινό γεμάτο ενέργεια, προτείνουμε δύο βραστά αυγουλάκια, καθώς θα νιώσετε γεμάτοι και έτοιμοι για…δράση και θα πάρετε περίπου 416 λιγότερες θερμίδες την υπόλοιπη ημέρα. Ακόμη, πριν από το μεσημεριανό σας γεύμα, απολαύστε μια σουπίτσα χαμηλή σε θερμίδες. Με αυτόν τον τρόπο σε κάθε επόμενο γεύμα σας θα γλιτώσετε 134 και συνολικά με αυγό και σούπα θα κερδίσετε 684 ολόκληρες θερμίδες!



21. Βλέπω ταινία και μασουλάω ποπ κορν! Και, όμως, η μεγάλη σακούλα με τα πολύ ωραία και τραγανά ποπ κορν στο περίπτερο περικλείει 1.005 θερμίδες. Φτιάξτε τα, λοιπόν, μόνοι σας! Βάζετε ωραιότατα το σακουλάκι με 94% λιγότερα λιπαρά στο φούρνο μικροκυμάτων και ήρθε και έσκασε ο αριθμός των 700 θερμίδων κάτω. Τόσο απλά!



22. Συντονιστείτε με το στομάχι σας και δε θα χάσετε! Δώστε προσοχή στο πόσο έχετε χορτάσει, όταν γευματίζετε και αφήστε το πιρούνι, όταν αισθανθείτε το αίσθημα κορεσμού. Αν ακούσετε τις ανάγκες του σώματός σας και πάψετε να κοιτάτε πως θα καταφέρετε να τα φάτε όλα μέχρι σκασμού, θα πάρετε έως και 500 θερμίδες την ημέρα.



23. Πιείτε τον καφέ ή το τσάι σας χωρίς ζάχαρη! Μια μεγάλη κούπα τσάι με πρόσθετους φρουτοχυμούς σας δίνει το μπόνους των 400 θερμίδων. Ακόμη, το γλυκό τσάι με σιρόπι που μας έρχεται από το Νότο έχει 180 θερμίδες. Τρία φακελάκια από αυτό μας κάνουν 540! Οπότε, λέμε αντίο και στη ζάχαρη!



24. Διπλοτσεκάρετε τον αριθμό των μερίδων φαγητού στο εστιατορικό σας πιάτο! Ας πούμε, για παράδειγμα, ότι βρίσκεστε σε ένα Κινέζικο εστιατόριο και κρατάτε στα χέρια σας τον κατάλογο. Το μάτι σας πέφτει στο πιάτο με γαρίδες και τηγανητό ρύζι, μια χαρά δηλαδή για τη σιλουέτα σας, αφού εμπεριέχει μόνο 350 θερμίδες. Αμ δε! Καθώς αυτό πρόκειται για μια απλή μερίδα φαγητού και σε ένα εστιατόριο η μερίδα μπορεί να είναι έως και τέσσερις περισσότερη. Οι γαρίδες θα σας καθίσουν στο στομάχι, αφού εκτοξεύτηκαν στις 1.400 θερμίδες. Για αυτό μοιραστείτε το πιάτο με τους φίλους σας και πείτε όχι σε 1.050 επιπλέον θερμίδες!Καλό, έτσι;



25. Και φτάσαμε στο…τέλος, όπου κρατάμε μικρό καλάθι στο παγωτατζίδικο! Λατρεύετε το παγωτό και καλά κάνετε. Να θυμάστε, όμως, ότι ακόμη και αν ενδώσετε στην αγαπημένη σας γεύση, γεμάτη λιπαρά φυσικά, θα γλιτώσετε από σχεδόν 550 θερμίδες εάν επιλέξετε το μικρό κυπελάκι (5 εκατοστών), αντί του μεγάλου(12 εκατοστών).



Ακολουθήστε τον κανόνα που σας ταιριάζει και νοιώστε τη διαφορά από τις πρώτες κιόλας μέρες! Δε χρειάζεται να κάνετε στερητικές δίαιτες. Κάντε απλώς σωστές διατροφικές επιλογές και αποκτήστε το σώμα που πάντα θέλατε. Καλή επιτυχία!

protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου