Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Kοτόπουλο σοτέ με σπαράγγια

O Γιάννης Λουκάκος chef του εστιατορίου Ψωμί & Αλάτι παρουσιάζει μία από τις δεκάδες συνταγές του.

Συστατικά

* 2 μπούτια κοτόπουλο με πέτσα
* 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
* Αλάτι, πιπέρι
* 2 ολόκληρα στήθη κοτόπουλου με την πέτσα

* Για το συνοδευτικό
* 250 γρ. σπαράγγια καθαρισμένα
* 400 γρ. πατάτες μικρές
* για φούρνο, κατά προτίμηση βιολογικές, με τη φλούδα, καλά πλυμένες
* 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
* Αλάτι
* 2 κουτ. σούπας ξερό δεντρολίβανο
* 2 κουτ. σούπας ξερό θυμάρι (δεμένα σε τουλουπάνι)

* Για τη σάλτσα
* 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
* 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
* 400 ml ζωμός κοτόπουλου ή νερό
* χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό
* 2 κουτ. σούπας κάππαρη
* 4 κουτ. σούπας λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
* 1 κουτ. σούπας θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
* ή 1/2 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο
* 2 κουτ. σούπας βούτυρο

Τρόπος μαγειρέματος

Συνοδευτικό: 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150° C. Bάζουμε τις πατάτες σε ένα ταψί με τις 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο, αλάτι, το θυμάρι και το δεντρολίβανο και σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 40 λεπτά. Οταν είναι έτοιμες, τις βγάζουμε, τις αφήνουμε να κρυώσουν, τις κόβουμε στη μέση και τις κρατάμε στην άκρη.
Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό βράζουμε τα σπαράγγια για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Οταν είναι έτοιμα τα παίρνουμε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε μπολ με παγωμένο νερό για 30 δευτερόλεπτα, ώστε να διατηρήσουν το χρώμα τους.
Τα στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί και τα κρατάμε στην άκρη.
Κοτόπουλο: Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και το βάζουμε στο τηγάνι από την πλευρά της πέτσας.
Μόλις αρχίσει να παίρνει χρώμα, αποσύρουμε από τη φωτιά, μεταφέρουμε το περιεχόμενο του
τηγανιού σε ένα ταψάκι, το βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε στους 150° C μέχρι να γίνει το κοτόπουλο.
Αποσύρουμε το σκεύος από το φούρνο, βγάζουμε και διατηρούμε το κοτόπουλο κατά μέρος ζεστό.

Σάλτσα: 

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσει για περίπου 3 - 4 λεπτά.
Προσθέτουμε το σκόρδο και μόλις αρχίσει να βγάζει τα αρώματά του, σβήνουμε με το ζωμό ή το νερό.
Αφήνουμε να βράσει ώστε να συμπυκνωθεί στο μισό και τότε προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, τις λιαστές ντομάτες και την κάππαρη.
Βράζουμε για λίγα λεπτά ακόμη μέχρι να δέσει η σάλτσα και προσθέτουμε το θυμάρι και το βούτυρο ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Σερβίρουμε το κοτόπουλο με τις πατάτες και τα σπαράγγια και περιχύνουμε με τη σάλτσα.

ΠΗΓΗ TLIFE

4 σχόλια:

  1. Λατρεύω τα σπαράγγια και το κοτόπουλο δείχνει υπέροχο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μου αρέσουν οι συνταγές του Λουκάκου, οι περισσότερες είναι του γούστου μου!
    Για να δοκιμάσουμε κι αυτήν!!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κι εμένα μου αρέσουν οι συνταγές του
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ!! ΚΑΙ ΕΜΕΝΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΕΣ, ΑΠΛΕΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ!!
    ΦΙΛΑΚΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή