Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

Bisque Γαρίδας


PRAWN BISQUE
Σούπα είναι!!! Το bisque, εκ Γαλλίας, είναι σούπα, πυκνόρευστη, από θαλασσινά (γαρίδες, αστακούς, καραβίδες). Εξαιτίας του κόκκινου χρώματος των θαλασσινών, η σούπα αποκτά ένα απαλό ροζ χρώμα. Πολύ ευγενική και ιδιαίτερη γεύση. Τέλεια για πρώτο πιάτο.


ΥΛΙΚΑ
Για 4 άτομα
1 κιλό γαρίδες γάμπαρι
50γρ. βούτυρο
1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 κλωνάρια σέλερυ ψιλοκομμένα
1 καρότο ψιλοκομμένο
2 δαφνόφυλλα
2 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
2 πολύ ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κυβάκια
100ml ξηρό άσπρο κρασί
50ml κονιάκ
50ml κρέμα γάλακτος
2 λίτρα ζωμό ψαριού
αλάτι, φρεσκοτριμμένο άσπρο πιπέρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Πλύντε τις γαρίδες. Κόψτε τα κεφάλια και καθαρίστε τις. Προς Θεού μην πετάξετε τίποτα!!! Τα κεφάλια, και τα κελύφη θα δώσουν μία τέλεια γεύση στη σούπα μας.
Αφαιρέστε με μια φουρκέτα προσεκτικά το εντεράκι από τις γαρίδες, τη μαύρη δηλαδή γραμμή που βρίσκεται στη ράχη τους. Κρατήστε τις καθαρισμένες γαρίδες δίπλα. Θα τις χρησιμοποιήσετε αργότερα.
Σε μια βαθιά και μεγάλη κατσαρόλα λιώστε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σωτάρετε το κρεμμύδι μαζί με τα κεφάλια, τα κελύφη από τις γαρίδες, το καρότο, το σκόρδο και τα αρωματικά μέχρι να μαλακώσουν. Σβήστε με το κρασί και το μπράντυ. Προσθέστε τις ντομάτες, το σέλερυ και το ζωμό.
Βράστε τη σούπα σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για περίπου 30 λεπτά.
Αφαιρέστε τα δαφνόφυλλα και το θυμάρι, τα κεφάλια και τα κελύφη από τη σούπα. Πολτοποιήστε τη σούπα, βαζόντάς την κατά δόσεις στο μπλέντερ. Καθώς την βάζετε στο μπλέντερ βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν μείνει καθόλου κελύφη ή «μουστάκια» από τις γαρίδες. Αφού την πολτοποιήσετε όλη, μεταφέρετέ την πίσω στην κατσαρόλα, αλατοπιπερώστε και αφήστε την να πάρει μία ακόμη βράση. Τέλος προσθέστε την κρέμα γάλακτος και κρατήστε τη σούπα ζεστή.
Σε ένα τηγάνι βάλτε μια κουταλιά βούτυρο και σωτάρετε τις καθαρισμένες γαρίδες. Δεν θέλουν πολύ, όταν αλλάξουν χρώμα είναι έτοιμες. Προσθέστε τους λίγο αλάτι.
Σερβίρετέ την ζεστή (όχι καυτή), διακοσμώντας κάθε πιάτο βάζοντας στη μέση της σούπας μία ή δύο γαρίδες.


Tip: - Ένα κρασί που ταιριάζει με τη σούπα αυτή είναι ένα Pouilly Fume. Λευκό κρασί από το Λίγηρα, ποικιλία Sauvignon Blanc, αρωματικό με μια νότα «καπνισμένου», που οφείλεται αποκλειστικά στο έδαφος που καλλιεργούνται τα σταφύλια και όχι σε ανθρώπινη παρέμβαση. Ταιριάζει τέλεια με πιάτα θαλασσινών μαγειρεμένων με κρέμα, όπως ακριβώς και το συγκεκριμένο bisque.


- Σερβίρετε το bisque όχι σε μικρή «ποσότητα». Μια κουτάλα της σούπας είναι αρκετή. Εξάλλου αποτελεί πρώτο πιάτο.


Αλίκη Μάρα
Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου