Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Σαλάτα του Καίσαρα




Τη συνταγή μου την έδωσε ο πολύ καλός σεφ και πολύ γλυκός άνθρωπος και φίλος Άρης Τσανακλίδης. Το μυστικό ουσιαστικά βρίσκεται στη σως, μια βελούδινη και πλούσια γεύση που δένει τέλεια με το κοτόπουλο και το μαρούλι.
ΥΛΙΚΑ
1 στήθος κοτόπουλου ψητό ή βραστό
1 μαρούλι iceberg
μερικές φέτες bacon
1-2 σκελίδες σκόρδο (ανάλογα με την προτίμησή σας) καθαρισμένες
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα Dijon
1 κρόκο
ελαιόλαδο
ξύδι από κρασί
χυμό από λεμόνι
αλάτι, άσπρο πιπέρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ψήστε το bacon σε αέρα στο φούρνο στους 180o C. Με αυτόν τρόπο θα «στεγνώσει» και θα γίνει πολύ- πολύ τραγανό!!!
Καθαρίστε το μαρούλι αφαιρώντας τα εξωτερικά κατεστραμμένα φύλλα του και πλύντε το ολόκληρο. Αφήστε το να στεγνώσει.
Στο μούλτι βάλτε αρχικά τα στερεά: το σκόρδο, τη μουστάρδα και τον κρόκο. Χτυπήστε τα και στη συνέχεια και ενώ δουλεύει το μούλτι προσθέστε σιγά- σιγά ελαιόλαδο, λίγο ξύδι, λίγο λεμόνι,αλάτι και πιπέρι. Θα γίνει μια παχύρευστη, κρεμώδης σάλτσα σαν μαγιονέζα. Δοκιμάστε την και προσθέστε αν χρειάζεται κάτι.
Σε μια πιατέλα κόψτε το μαρούλι στα τέσσερα και απλώστε ολόκληρα τα κομμάτια στην πιατέλα. Από πάνω βάλτε το κοτόπουλο, τις λωρίδες bacon και περιχύστε τη σαλάτα με τη σάλτσα.


Tip: - S.O.S. Για να αποφύγουμε τον κίνδυνο σαλμονέλλας από το ωμό αυγό, προτού το χρησιμοποιήσουμε κάνουμε το εξής: σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε νερό και στη συνέχεια βάζουμε το αυγό με κλειστό το μάτι και το αφήνουμε για 3- 4 λεπτά. Το βγάζουμε, το σπάμε και χρησιμοποιούμε τον κρόκο.


- Πολύ σημαντικό!!! Για να αποφύγετε την αψάδα του σκόρδου, βάλτε τις σκελίδες σε ένα πολύ μικρό σκεύος κατάλληλο για φούρνο, καλύψτε τις με ελαιόλαδο και ψήστε τα για 5 ώρες στους 80oC. Με τον τρόπο αυτό θα αποφύγετε την έντονη οσμή και γεύση. Μπορείτε να φτιάξετε αρκετές σκελίδες σκόρδου, να τις ψήσετε και να τις διατηρήσετε μέσα στο ελαιόλαδο για πολύ καιρό.


Αλίκη Μάρα
Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living
ΑΠΟ  www.yumm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου