Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2011

Πράσινα λαχανικά ή ντομάτα;Αναμφίβολα, όλοι γνωρίζουμε ότι καθημερινά στη διατροφή μας πρέπει να καταναλώνουμε λαχανικά. Ωστόσο, πολλοί συχνά ιδιαίτερα τα άτομα, που ακολουθούν δίαιτα έρχονται αντιμέτωπα με το δίλημμα για το αν θα πρέπει να καταναλώνουν: «Πράσινα λαχανικά ή ντομάτα»;

ΠΡΑΣΙΝΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
ΝΤΟΜΑΤΑ
Βελτιώνουν την όραση στους ηλικιωμένους: Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστήμιου του Harvard η εβδομαδιαία κατανάλωση 2-4 μερίδων πράσινων λαχανικών (σπανάκι, μαρούλι μπρόκολο), μπορεί να μειώσει κατά 43% την πιθανότητα εμφάνισης του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας, που είναι ο κύριος λόγος μειωμένης όρασης  στα άτομα άνω των 65 ετών. Συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς: Η κατανάλωση μίας ντομάτας την ημέρα είναι δυνατόν να προσφέρει και μέχρι 30% προστασία από τις καρδιακές παθήσεις, χάρη στο υψηλό περιεχόμενό της σε λυκοπένιο, που μειώνει τα επίπεδα της οξειδωμένης LDL- κακής χοληστερόλης.
Καταπολεμούν την δυσκοιλιότητα: Τα πράσινα λαχανικά είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες αυξάνουν την κινητικότητα του εντέρου. Προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη: Το λυκοπένιο που περιέχεται στη ντομάτα είναι από τις ισχυρότερες αντιοξειδωτικές ουσίες, χάρη στην ικανότητά του να εξουδετερώνει τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που προκαλούν μεταλλάξεις στο DNA των κυττάρων. Έτσι, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη σε ποσοστό μέχρι και 45%.
Έχουν αντικαρκινική δράση: Η κατανάλωση ακόμα και μόνο μίας μερίδας πράσινων φυλλωδών λαχανικών (1 φλιτζάνι) μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες καρκίνου των πνευμόνων κατά 50% και προλαμβάνουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Τονώνει το ανοσοποιητικό: Η ντομάτα διαθέτει υψηλά ποσοστά βιταμίνης C, βοηθώντας στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού. Η κατανάλωση μιας σαλάτας 2 ντοματών είναι ικανή να καλύψει κατά το ήμισυ την ημερήσια ανάγκη του ανθρώπινου οργανισμού στη βιταμίνη αυτή.
Προλαμβάνουν τη νόσο Αλτσχάιμερ: αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα των πράσινων λαχανικών σε φυλλικό οξύ, που μειώνει τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης και συμβάλλει στην υγεία των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου. Μειώνει τον κίνδυνο των εγκεφαλικών, χάρη στο πλούσιο περιεχόμενο της ντομάτας σε κάλιο, που ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση.
Στο ερώτημα λοιπόν «Πράσινα λαχανικά ή ντομάτα» απαντάμε ότι και οι δύο κατηγορίες λαχανικών είναι σημαντικό να καταναλώνονται, δεδομένου ότι είναι πολύ πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικές ουσίες, που προστατεύουν και προλαμβάνουν έναντι πολλών παθήσεων.
ΠΗΓΗ  http://www.care24.gr/?p=4079#more-4079

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου