Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Τι καινούριο έρχεται στο χώρο της διατροφής

Είναι γνωστό ότι οι τροφές αποτελούνται από μια πληθώρα συστατικών που είτε μόνα τους, είτε συνεργικά συμβάλλουν στη θεραπευτική τους δράση. Κάποιες από αυτές τις γνωρίζουμε ήδη, αρκετές τις μαθαίνουμε σήμερα, αλλά τις περισσότερες δεν τις έχουμε ανακαλύψει ακόμα. Το βασικό ερώτημα γύρω από την ανακάλυψη νέων συστατικών στα τρόφιμα είναι εάν οι ευεργετικές δράσεις των τροφών, συμπίπτουν με αντίστοιχα ευεργετικές δράσεις των συστατικών τους. Διάφορες μελέτες σήμερα αναδεικνύουν νέα συστατικά των τροφίμων, μερικά από τα οποία παραθέτουμε παρακάτω: 


Μαννοζο-ολιγοσακχαρίτες (mannooligosaccharides - MOS) 



Τα τελευταία χρόνια το επιστημονικό ενδιαφέρον έχουν μαγνητίσει διάφορα συστατικά που σχετίζονται με την απώλεια τόσο σωματικού λίπους όσο και βάρους. Έτσι διάφορες μελέτες έχουν αναδείξει μια λιπολυτική δράση των κατεχινών, ενώ άλλες μια αυξημένη θερμογενετική δράση των μέσης αλύσου λιπαρών οξέων. Ωστόσο, πολύ πρόσφατες έρευνες σε ανθρώπους έδειξαν ότι σάκχαρα που παράγονται από τον καφέ και πιο συγκεκριμένα μαννοζο-ολιγοσακχαρίτες (MOS), μειώνουν το σωματικό λίπος, ενώ παράλληλα αυξάνουν την αποβολή του από τα κόπρανα. Παράλληλα, μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι οι MOS υφίστανται ζύμωση στο έντερο αυξάνοντας την παραγωγή των μικρής αλύσου λιπαρών οξέων επηρεάζοντας το μεταβολισμό των λιπών και βελτιώνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Είναι πολύ πιθανό στο άμεσο μέλλον να δούμε σκευάσματα, βοηθητικά της απώλειας βάρους, με βασικό συστατικό τους MOS. Μένει λοιπόν να δούμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. 


Hemp seeds 


Πρόκειται για το φυτό Cannabis genus, που οι καρποί του τα τελευταία χρόνια κεντρίζουν το επιστημονικό ενδιαφέρον και κερδίζουν, εμπορικά, ολοένα και περισσότερο χώρο, κυρίως στην Αμερική. Ο καρπός τρώγεται ωμός, αλεσμένος, παράγοντας γάλα (ειδικό για χορτοφάγους) ή ακόμα και τσάι. Επίσης, χρησιμοποιείται για την παρασκευή δημητριακών πρωινού, για βάφλες, καθώς και για τυρί για φυτοφάγους (tofu). Το μεγάλο του διατροφικό πλεονέκτημα είναι ότι αποτελεί πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης και μάλιστα υψηλής βιολογικής αξίας, παρόμοιας με αυτή της σόγιας. Παράλληλα, είναι πλούσιο σε ασβέστιο και φυτικές ίνες, ενώ περιέχει και σε μικρότερες ποσότητες σίδηρο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Τέλος, δεν περιέχει γλουτένη καθιστώντας το καλή επιλογή για άτομα που έχουν δυσανοχή σε αυτό το συστατικό. 


Krill oil 


Πρόκειται για το λάδι που λαμβάνεται από ένα θαλασσινό που ζει στην Αρκτική και μοιάζει πολύ με τη γνωστή μας γαρίδα. Το χαρακτηριστικό αυτού του θαλασσινού είναι η υψηλή σύστασή του σε ω-3 λιπαρά οξέα και πιο συγκεκριμένα των δύο μακρομορίων της ομάδας, το EPA και το DHA. Δεδομένου ότι η αναλογία ω-3 / ω-6 λιπαρών οξέων στη δίαιτα θα πρέπει να είναι 1 προς 1 και με το σύγχρονο τρόπο διατροφής φτάνει ακόμα και στο 1 / 20, γίνεται επιτακτική η ανάγκη για πρόσληψη τροφών πλούσιων σε ω-3 λιπαρών οξέων. Ταυτόχρονα, η υψηλή συγκέντρωση βαρέων μετάλλων σε μεγάλα ψάρια όπως ο τόνος, ο σολομός ή ο ξιφίας κάνει την αναζήτηση νέων πηγών ω-3 λιπαρών οξέων στο διαιτολόγιο ακόμα πιο αναγκαία. 

Γράφει: Παπαλαζάρου Αναστάσιος, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, PhD

Πηγές: www.nutrimed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου