Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2011

Ριζότο γαρίδας με σαμπάνια

Συστατικά

Υλικά για το ριζότο: 1 σκελίδα σκόρδο
2 ποτήρια νερό
80 γρ. βούτυρο
1 μπουκάλι σαμπάνιας
4 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι, Λευκό πιπέρι
1 ματσάκι μαϊντανό
330 γρ. ρύζι για ριζότο (επιλέξτε, αυστηρά, μεταξύ Arborio ή Carnaroli)
1 κρεμμύδι
12 μεγάλες γαρίδες
1 σκελίδα σκόρδο
Υλικά για τον ζωμό των γαρίδων: 1 ποτηράκι brandy
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι
1 κρεμμύδι
Το κέλυφος από τις γαρίδες

Τρόπος μαγειρέματος
Καθάρισε τις γαρίδες αφαιρώντας το κεφάλι και το κέλυφος. Κράτησε τα για να ετοιμάσεις το ζωμό
Κράτησε τις καθαρισμένες γαρίδες στην άκρη (καλύτερα σκεπασμένες στο ψυγείο) και ξεκίνησε να ετοιμάζεις το ζωμό
Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ρίξε 3 κ.σ ελαιόλαδο και άφησε να ζεσταθεί. Πρόσθεσε τα κελύφη να τσιγαριστούν

Συμπλήρωσε με το ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο και αφού μαραθεί ρίξε το μπράντυ και άφησε το μείγμα να αποβάλει το αλκοόλ
Στη συνέχεια πρόσθεσε και ένα ποτήρι από την σαμπάνια, αφήνοντας και πάλι μερικα λεπτά στο ζωμό να φύγει το αλκοόλ
Συμπλήρωσε με ένα ποτήρι ζεστό νερό και άφησε τον ζωμό να βράσει για δέκα λέπτά σε χαμηλή φωτιά
Φίλτραρε το ζωμό από τα κελύφη και κράτησέ τον στην άκρη σε ζεστό μέρος
Βάλε σε ένα μεγάλο αντικολλητικό σκεύος τα 2/3 από το βούτυρο να λιώσει μαζί με κ.σ ελαιόλαδο και τσιγάρισε το δεύτερο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Συμπλήρωσε το ρύζι σόταρε λίγα λεπτά ανακατεύοντας και μετά από μερικά λεπτά πρόσθεσε λίγη, λίγη τη σαμπάνια
Άφησε το αλκοόλ να εξατμιστεί και πρόσθεσε λίγο, λίγο τον ζωμό γαρίδας. Θα πρέπει να καταβρέχεις κουταλιά, κουταλιά το ρύζι μέχρι να εξατμιστεί και να βράσει το ρύζι
Ψήσε τις γαρίδες σου σε ελαιόλαδο αρωματισμένο με το σκόρδο να ασπρίσουν
Αλάτισε το ρύζι και συμπλήρωσε τον μαϊντανό φρέσκο και σέρβιρε με τις γαρίδες

http://www.tlife.gr/default.php?pname=RecipeView&recipe_id=522&friendly_name=recipes-rizotochampagne&cat_id=34

3 σχόλια:

  1. Τώρα που είναι η εποχή της γαρίδας, λέω να κάνω επίσκεψη στον ψαρά, για να δω τι "διαθέσεις" έχει.
    Συνήθως όταν φέρνει γαρίδες να κουνιούνται, με παίρνει τηλέφωνο.
    Κάνω το ίδιο με λευκό κρασί. Με σαμπάνια δεν δοκίμασα, παρ'όλο που το ακούω τα τελευταία χρόνια!
    Καλή Εβδομάδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή βδομάδα, με πολλές νοστιμιές!
    Το φαγάκι φαίνεται σούπερ
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΔΥΣΠΙΣΤΕ!!
    ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΟ ΦΑΓΗΤΟ, ΝΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕ ΣΑΜΠΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟ! ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!!


    ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΕΛΕΝΑ!! ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ
    ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!
    ΦΙΛΑΚΙΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή