Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

6 διατροφικές ανησυχίες των γονέων


Ο τρόπος με τον οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά επηρεάζει τόσο την υγεία τους ως ενήλικες όσο και την ποιότητα ζωής τους. Η έλλειψη θρεπτικών συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ανάπτυξη. Στην αντίπερα όχθη, η υπερβολική πρόσληψη θερμίδων και λιπαρών οδηγεί στην υπέρμετρη αύξηση βάρους και την εμφάνιση χρόνιων προβλημάτων υγείας (υψηλή χοληστερόλη, υψηλή αρτηριακή πίεση, σάκχαρο) από πολύ μικρές ηλικίες.
Ο ρόλος του γονέα πλέον γίνεται ακόμη πιο καθοριστικός, εφόσον πρωταρχική του ευθύνη είναι να παρέχει ένα υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο ζωής και όχι να βασίζεται σε παλιές αντιλήψεις βασισμένες στις συνήθειες και τον τρόπο ζωής των παππούδων. Τι θα απαντούσε ένας διαιτολόγος στις πιο συχνές ανησυχίες των γονιών;
Τρώει όσο χρειάζεται;
Το φαγητό αποτελεί σαφώς μία απόλαυση, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ταυτόχρονα παρέχει και ενέργεια (θερμίδες). Η υπερβολή οδηγεί στην παχυσαρκία, ενώ η έλλειψη στον υποσιτισμό, δυο καταστάσεις εξίσου επικίνδυνες για την υγεία. Είναι σημαντικό τα παιδιά να μάθουν να τρώνε μόνο όταν πεινούν και μέχρι εκείνο το σημείο στο οποίο νιώθουν ικανοποιημένα και όχι να έχουν σκάσει.
Τι πρέπει να τρώει;
Φροντίστε η καθημερινή δίαιτα του παιδιού να έχει ποικιλία, παρέχοντας τρόφιμα από όλες τις ομάδες του Μεσογειακού προτύπου διατροφής. Θυμηθείτε πως τα τρόφιμα από την ομάδα των φρούτων, των λαχανικών, αμυλούχα και δημητριακά ολικής άλεσης, ελαιόλαδο και γαλακτοκομικά πρέπει να καταναλώνονται κάθε ημέρα.
Κάθε πότε πρέπει να τρώει;
Πέρα από το γεγονός ότι θα πρέπει να λαμβάνουμε 4-6 γεύματα ημερησίως, είναι εξίσου σημαντικό αυτά να είναι κατανεμημένα ανά τακτά χρονικά διαστήματα στη διάρκεια της ημέρας (περίπου ανά 3 ώρες).
Πρέπει να φάει οπωσδήποτε πρωινό;
Το πρωινό αποτελεί το πλέον σημαντικό γεύμα της ημέρας, αφού τα θρεπτικά συστατικά του θα βοηθήσουν στο ξεκίνημα της ημέρας. Η παράλειψη του πρωινού οδηγεί σε κατανάλωση υπερβολικά μεγάλου μεσημεριανού, ενώ συνδέεται με αδυναμία συγκέντρωσης τις πρωινές ώρες στο σχολείο.
Τα λίπη μόνο παχαίνουν!
Τα κορεσμένα και τρανς λίπη που βρίσκονται κυρίως σε τηγανητά φαγητά, σφολιάτες, λιπαρές σάλτσες και παχιά κρέατα (αρνί, κατσίκι, πρόβατο) αν καταναλώνονται συχνά, μπορούν να οδηγήσουν σε παχυσαρκία και καρδιαγγειακά προβλήματα στο μέλλον. Ωστόσο, αξίζει να σημειώσουμε ότι το ελαιόλαδο αποτελεί λίπος και μάλιστα καλό. Θεωρείται το καλύτερο λάδι παγκοσμίως γιατί περιέχει μεγάλα ποσά βιταμίνης Ε και άλλα αντιοξειδωτικά συστατικά, στα οποία αποδίδονται προστατευτικές ιδιότητες.
Πρώτη προτεραιότητα: διάβασμα και υπολογιστής
Τα παιδιά πρέπει να ασκούνται σχεδόν καθημερινά για παραπάνω από 1 ώρα. Αυτό είναι μάλλον απίθανο στη σημερινή εποχή, εφόσον τα περισσότερα παιδιά είναι συνήθως στριμωγμένα από τα διαβάσματα, την τηλεόραση και τον υπολογιστή. Τόσο το διάβασμα όσο και οι εξωσχολικές δραστηριότητες είναι απαραίτητες για την πρόοδο των παιδιών. Σημαντικό για την υγεία τους είναι να δώσουμε την ευκαιρία να τρέξουν, να παίξουν, να εκτονωθούν μέσα από την άσκηση ακόμα κι αν αυτό σημαίνει λιγότερες ώρες διαβάσματος.
Θυμηθείτε πως σημαντικός βοηθός στη 'δουλειά' αυτή του γονέα είναι ένας πτυχιούχος διαιτολόγος ο οποίος μπορεί να λύσει απορίες και ανησυχίες των γονέων αλλά και να τους εκπαιδεύσει, σε μια ισορροπημένη διατροφή.
Πηγές: www.nutrimed.gr

3 σχόλια:

  1. Πολύ σωστές οι συμβουλές σου! Όμως η διατροφική ανησυχία που έχω σαν μητέρα αφορά στην νευρική ανορεξία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αν οι γονεις έχουν ισορροπημενα γευματα,τοτε και τα παιδια...η νευρικη ανορεξία είναι περισσότερο μια ασθενεια της ψυχης που εκδηλώνεται με διατροφικες διαταραχες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχεις δίκιο cook! Και εγώ πίστευα ότι αν οι γονείς μάθουν στα παιδιά τους να τρων σωστά, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα, μέχρι που πέθανε μια στενή φίλη της κόρης μου από νευρική ανορεξία... Όσο για τους γονείς του κοριτσιού γιατροί είναι...
    Ψυχικό νόσημα είναι! Και πολύ βαρύ!
    Απλά νομίζω όταν μιλάμε για ανησυχίες προς την μια μεριά, πρέπει να κάνουμε αναφορά και στην άλλη!
    georgiaxara μπράβο που ανάρτησες άρθρο για την ανορεξία! Βασανίζει πολύ πιο πολλούς από όσους φανταζόμαστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή