Οι περισσότεροι τη θεωρούμε ως μία απλή έκφραση της επιθυμίας του οργανισμού μας για υγρά. Στην πραγματικότητα, όμως, η δίψα αποτελεί το «κόκκινο λαμπάκι» του κινδύνου.
Πολλές από τις καθημερινές μας, "αυτόματες" συνήθειες -όπως ο ύπνος ή η διατροφή- είναι συνδεδεμένες με εξίσου «αυτόματες» αντιλήψεις που συχνά παραβλέπουν την ουσία. Λέμε, για παράδειγμα, ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς νερό, αλλά δεν συνειδητοποιούμε ότι, η έλλειψη υγρών από τον οργανισμό μας είναι ικανή να απορρυθμίσει πολλές από τις ζωτικές λειτουργίες του, όπως είναι η θερμοκρασία, η πέψη, η μεταφορά θρεπτικών συστατικών, η ελαστικότητα της επιδερμίδας –ακόμα και η μνήμη! Μόλις 2% απώλεια υγρασίας, τονίζουν οι ειδικοί, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα –πονοκέφαλο, αδυναμία συγκέντρωσης, εγρήγορσης και μνήμης, κόπωση– που επηρεάζουν σημαντικά, όχι μόνο τις επιδόσεις, αλλά και την ίδια την ασφάλειά μας!
Κι επειδή, απώλεια υγρασίας προκαλείται διαρκώς, όλο το 24ωρο, μέσω της αναπνοής, της εφίδρωσης, των εκκρίσεων των νεφρών και των εντέρων κλπ, η ανάγκη να αναπληρώνουμε τα υγρά του οργανισμού είναι επιτακτική.
Μία κοινή, αλλά όχι και σωστή αντίληψη, λοιπόν, είναι πως για να πιούμε, πρέπει να διψάσουμε. Ειδικά το καλοκαίρι, συνδέουμε το «σβήσιμο» της δίψας με το άνοιγμα του ψυγείου για να πάρουμε τον αγαπημένο μας χυμό ή αναψυκτικό. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι, όταν διψάσουμε, είναι αργά. Το αίσθημα της δίψας σημαίνει ότι ο οργανισμός μας είναι καταπονημένος εξαιτίας της έλλειψης υγρών και έχει ήδη μπει σε διαδικασία ήπιας αφυδάτωσης. Με άλλα λόγια, η δίψα είναι ένα αίσθημα, όχι επιθυμίας ή απλής ανάγκης, αλλά πραγματικού συναγερμού.
Γι’ αυτό, ακριβώς, και στο παρελθόν υπήρχε μία άλλη κοινή αντίληψη, σύμφωνα με την οποία έπρεπε να πίνουμε τουλάχιστον 6-8 ποτήρια νερού την ημέρα. Μόνο που αυτή η υποχρεωτική... μονοτονία, είχε συνήθως το αντίθετο αποτέλεσμα... Σήμερα, ευτυχώς, οι ειδικοί καταρρίπτουν αυτό το μύθο και προσθέτουν τέτοια ποικιλία στην ενυδάτωση του οργανισμού, ώστε να μην έχουμε πλέον καμία δικαιολογία.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατες συστάσεις του Ινστιτούτου Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, η εξισορρόπηση της απαραίτητης υγρασίας του οργανισμού επιτυγχάνεται τόσο με τα τρόφιμα, κατά ένα 20% -κυρίως τα φρούτα και τα λαχανικά- όσο και με όλα τα ροφήματα, κατά ένα 80%. Στην κατηγορία των ροφημάτων, εκτός φυσικά από το πόσιμο νερό, συμπεριλαμβάνονται όλα τα μη-αλκοολούχα ποτά και ροφήματα, όπως το γάλα, οι χυμοί, το τσάι, ο καφές και τα αναψυκτικά (καφεϊνούχα και μη), που ανάλογα με το είδος τους περιέχουν 85%-99% νερό.
Μην περιμένετε, λοιπόν, να χτυπήσει ο... συναγερμός. Ανοίξτε εγκαίρως τη βρύση ή το ψυγείο, διαλέξτε το ρόφημα –νερό, χυμό ή αναψυκτικό- της προτίμησής σας και θυμηθείτε πως, ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίζουμε τους συναγερμούς είναι, απλώς, να τους προλαβαίνουμε. Ειδικά, μάλιστα, σε ό,τι αφορά στην ενυδάτωση του οργανισμού, η καλύτερη πρόληψη είναι η διαρκής τροφοδοσία του με τα πολύτιμα υγρά, που εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία και την καθημερινή υγεία του!
Ευχαριστούμε τον Κλινικό Διαιτολόγο - Διατροφολόγο, Πωλ Φαρατζιάν, MSc, για την επιστημονική επίβλεψη του άρθρου. www.nutrimed.gr
Καλησπέρα,
ΑπάντησηΔιαγραφήσωστές οι οδηγίες μόνο που τώρα τον χειμώνα είναι λίγο δυσκολο αν και απαραίτητο.Το καλοκαίρι με την ζέστη, πίνεις περισσότερο νερό. Αν και ξέρω ανθρώπους, που ακόμη και το καλοκαίρι, το νερό που πίνουν είναι ελάχιστο.