Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2011

Η υγιεινή διατροφή αυξάνει την παιδική ευφυΐα

 Η κατανάλωση τσιπς, σοκολάτας και κέικ μπορεί πιθανόν να βλάπτει την εξυπνάδα ενός παιδιού, αναφέρουν ερευνητές του Πανεπιστημίου Bristol.
Η έρευνα υποδεικνύει σχέση μεταξύ διατροφής υψηλής σε κατεργασμένες τροφές και ελαφρώς χαμηλότερου IQ.
Όπως αναφέρεται στο περιοδικό ‘Journal of Epidemiology and Community Health’, η έρευνα υποδεικνύει ότι η φτωχή διατροφή μπορεί ενδεχομένως να επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου.
Οι διατροφικές συνήθειες 3.966 παιδιών που έλαβαν μέρος στην έρευνα καταγράφηκαν στην ηλικία των 3,4,7 και 8,5 ετών.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι προέκυψαν τρία είδη διατροφής. Κατεργασμένα τρόφιμα με υψηλά επίπεδα λιπαρών και σακχάρων, παραδοσιακή διατροφή με κρέας, πατάτες και λαχανικά και υγιεινή διατροφή, με σαλάτες, ψάρια και φρούτα.
Τα παιδιά υποβλήθηκαν σε εξετάσεις IQ στην ηλικία των 8,5 ετών.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν σχέση μεταξύ IQ και διατροφής, ακόμα και έχοντας λάβει υπόψη άλλους παράγοντες, όπως το επίπεδο εκπαίδευσης της μητέρας, την κοινωνική τάξη και τη διάρκεια του θηλασμού.

Τρόποι μαγειρέματος για λιγότερη χοληστερόλη



Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο γίνεται λόγος για την χοληστερόλη. Το μόνο που χρειάζεται όμως για να την ρυθμίσουμε, είναι να ακολουθήσουμε τις σωστές διατροφικές επιλογές, καθώς και έναν υγιεινό τρόπο ζωής!

Οι τροφές που είναι σημαντικές στον πόλεμο ενάντια στη χοληστερίνη είναι:


• Τα
φρούτα και τα λαχανικά, λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν.

• Η
βρώμη (μέσα από τροφές όπως κουάκερ, νιφάδες βρώμης πρωινού, παξιμάδια βρώμης) λόγω των διαλυτών ινών που περιέχουν.

• Τα
λιπαρά ψάρια (λόγω της παρουσίας των ω-3 λιπαρών οξέων, που βρέθηκε ότι μειώνουν τη χοληστερίνη).

• Το
ελαιόλαδο (πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και κυρίως του ελαϊκού οξέος), το οποίο όπως βρέθηκε συγκρινόμενο με τα κορεσμένα λιπαρά οξέα, μειώνει την ολική και την κακή χοληστερίνη, ενώ αυξάνει λίγο την καλή χοληστερίνη.

• Το
αλκοόλ και το κρασί (η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και ιδιαίτερα του κόκκινου κρασιού, που περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες) αυξάνουν την καλή χοληστερίνη.

• Οι
φυτοστερόλες, που βρίσκονται σε τρόφιμα αποκλειστικά φυτικά, όπως το σουσάμι, οι ηλιόσποροι, τα φιστίκια, η σόγια, ο αρακάς, το πίτουρο και τα αντίστοιχα λάδια, αλλά και οι κατάλληλα εμπλουτισμένες μαργαρίνες. 

Εκτός όμως από τα τρόφιμα, και ο τρόπος μαγειρέματος μπορεί να συμβάλει στη μείωση της χοληστερόλης.


Ψήσιμο στα κάρβουνα ή στο γκριλ. Τα ψητά θα αποβάλουν το λίπος, που λιώνει και απομακρύνεται είτε το φαγητό, είτε αυτό είναι κρέας ή κοτόπουλο ή ψάρι.

Ψήσιμο στον φούρνο (με αέρα ή χωρίς). Μπορούμε να ψήσουμε στον φούρνο τα πάντα, σκεπασμένα με ειδικό κάλυμμα, προσθέτοντας λίγο νερό. Η υγρασία από το νερό κάνει τη μέθοδο ιδιαίτερα καλή για  κρεατικά, πουλερικά και ψάρι.

Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου 2011

Έχω δυσανεξία στη γλουτένη. Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγω;

Η γλουτένη είναι μία πρωτεΐνη που βρίσκεται σε ορισμένα δημητριακά και δημιουργεί στο λεπτό έντερο κάποιων ανθρώπων μία παθολογική κατάσταση, λόγω ανοσολογικής απάντησης, που ονομάζεται κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη.  Η γλουτένη οδηγεί σε καταστροφή του εντερικού βλεννογόνου, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η πέψη και η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης ποικίλλουν και τα πιο κοινά είναι το πρήξιμο, οι πόνοι στην κοιλιά, η διάρροια, η μείωση βάρους ή η ελλιπής ανάπτυξη στα παιδιά, η σιδηροπενική αναιμία, που δεν ανταποκρίνεται σε θεραπεία με σίδηρο.


Η αυστηρή αποχή από τρόφιμα με γλουτένη, αποτελεί και το μοναδικό τρόπο αντιμετώπισης της κοιλιοκάκης ή δυσανεξίας στη γλουτένη. Η γλουτένη βρίσκεται στο σιτάρι, στο κριθάρι, στη σίκαλη και στη βρώμη και όπου αυτά περιέχονται, όπως π.χ. αλεύρι, αρτοσκευάσματα, ζυμαρικά, αλλά και σε πολλά ακόμα τρόφιμα, που ίσως δε φανταζόμαστε, όπως π.χ. σοκολάτες και άλλα γλυκά εμπορίου (κουλουράκια, μπισκοτάκια), έτοιμες σάλτσες και άλλα κονσερβοποιημένα τρόφιμα ή ακόμα και σε τσιπς. Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να διαβάζουμε τις ετικέτες των τροφίμων, όταν ψωνίζουμε, ώστε να αποφεύγουμε τα τρόφιμα που αναγράφουν ότι περιέχουν γλουτένη, καθώς και άλλα άγνωστα συστατικά, πρόσθετα, συντηρητικά, χρωστικές, κ.α. ή υπονοούν από τα συμφραζόμενα ότι μπορεί να την περιέχουν, όπως π.χ. πρωτεΐνη σίτου, σιτάλευρο, ίχνη δημητριακών, μαστίχα βρώμης. Επιπλέον πρέπει να ελέγχουμε τις ετικέτες σε ορισμένα ποτά, όπως η μπύρα, το ουίσκυ, το τζιν, η βότκα και να είμαστε προσεκτικοί όταν καταναλώνουμε τρόφιμα σε εστιατόρια. Στο διαιτολόγιό μας πρέπει να συμπεριλαμβάνουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, πατάτες, ρύζι, κρέας, κοτόπουλο, ψάρι και τα ειδικά προϊόντα χωρίς γλουτένη, όπως π.χ. αλεύρι και ζυμαρικά, τα οποία διατίθενται στα φαρμακεία και δικαιολογούνται από τα ταμεία.  

Τσατραφίλη Σταυρούλα , Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc 

ΠΗΓΗ http://www.mednutrition.gr/content/view/4003/123/

Τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

Πολλές φόρες θα έχετε βρεθεί σε συζητήσεις, όπου γίνεται λόγος για θέματα διατροφής και για τις διατροφικές συνήθειες  και σίγουρα θα έχει γίνει κάποια αναφορά, μεταξύ τον άλλων,  για την αξία του γλυκαιμικού δείκτη των τροφών. Τι είναι όμως αυτός ο περιβόητος δείκτης και όλοι οι ειδικοί και μη, κάνουν λόγο για αυτόν;

Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι ένας ενδεικτικός τρόπος για τον προσδιορισμό της αύξησης του σακχάρου στο αίμα, ανάλογα με τα καταναλισκόμενα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες. Σύμφωνα με το σύστημα του γλυκαιμικού δείκτη, δίνεται στα τρόφιμα μια τιμή που ανταποκρίνεται στο πόσο γρήγορα γίνεται η πέψη και η απορρόφησή τους μετά την κατανάλωση τους. Τα τρόφιμα αυτά ταξινομούνται σε μια κλίμακα από το 0 έως το 100, με το 100 να είναι η τιμή που αντιστοιχεί στα τρόφιμα αναφοράς, όπως η γλυκόζη ή το άσπρο ψωμί.
Επομένως, ένα τρόφιμο θεωρείται χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη εάν έχει τιμή < 55, μέτριου γλυκαιμικού δείκτη εάν έχει τιμή 56-69 και υψηλού γλυκαιμικού δείκτη εάν έχει τιμή >70. Στις τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη περιλαμβάνονται το λευκό ψωμί, τα κρουασάν και κορν φλέικς, ενώ στις τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη περιλαμβάνονται το πολύσπορο ψωμί, το γάλα και τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου 2011

Κατανοώντας τα συστατικά των τροφίμων



ImageΟι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν τα συστατικά που περιέχονται στα τρόφιμα τους. Στην Ευρώπη, σχεδόν όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα πρέπει να φέρουν ετικέτα σύμφωνα με νόμο της ΕΕ.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία (Directive 2003/89/EC of the European Parliament and of the Council of 10 November 2003 on ingredients present in foodstuffs), είναι υποχρεωτικό να απαριθμούνται,
κατά φθίνουσα σειρά βάρους, όλα τα συστατικά που περιλαμβάνονται σε ένα τρόφιμο, συμπεριλαμβανομένων του νερού και των πρόσθετων.

Καθετί που περιέχεται σε
«σύνθετο συστατικό» πρέπει επίσης να αναγράφεται, εκτός αν αυτή η ουσία έχει καταγραφεί ήδη ως αυτούσιο συστατικό ή υπάρχει σε ποσότητα μικρότερη ενός ορίου, υπό την προϋπόθεση ότι δεν είναι πιθανό αλλεργιογόνο.

Δώδεκα (12) αλλεργιογόνα συστατικά τροφίμων
έχουν καθιερωθεί, τα οποία πρέπει πάντα να ονομάζονται με ακρίβεια.

Κατάλογος της ΕΕ πιθανών αλλεργιογόνων που πρέπει να αναγράφονται στις ετικέτες των τροφίμων

Συνδυασμοί κρασιών-εδεσμάτων


Οι γεύσεις αναδεικνύονται καλύτερα μέσα από τους κατάλληλους συνδυασμούς. Το κρασί απελευθερώνει τα αρώματα του πιο εύκολα όταν έχει ως συνοδεία έναν κατάλληλο παρτενέρ. Δείτε ποιο είδος κρασιού συνδυάζεται καλύτερα με κάθε φαγητό… 


Με το κυνήγι: ένα κόκκινο με έντομο χαρακτήρα
Με τα μακαρόνια: ένα ελαφρύ κόκκινο
Με τη σαλάτα που περιέχει ξύδι αποφεύγουμε το κρασί
Με τα καπνιστά ψάρια: ένα ξηρό λευκό
Με το ψητό κοτόπουλο: ένα ελαφρύ λευκό ή ένα ελαφρύ κόκκινο
Με τα ψάρια: ένα λευκό ξηρό
Με τα καυτερά: ένα ροζέ
Με τη σούπα: ένα ελαφρύ κόκκινο
Με τα τυριά: όλα τα δυνατά κόκκινα. Το ροκφόρ ταιριάζει και με λευκό γλυκό, ενώ τα κατσικίσια τυριά και με λευκό ξηρό.
Με την ψαρόσουπα: ένα ελαφρύ λευκό
Με τα στρείδια και τα οστρακοειδή: ένα αρωματικό λευκό
Με τα κρασάτα: το ίδιο κρασί που χρησιμοποιήθηκε για τη σάλτσα
Με πάπια ή χήνα: δυνατό κόκκινο
Με τα αλλαντικά: δυνατό κόκκινο κρασί
Με τα γλυκά: γλυκό λευκό ή ακόμη καλύτερα σαμπάνια

Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2011

ΣΑΛΑΤΕΣ

Η καθημερινή κατανάλωση σαλάτας αποτελεί μία από τις πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες που μπορείτε να υιοθετήσετε. Η σαλάτα είναι ένας εύκολος τρόπος για να προσλαμβάνετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και ταυτόχρονα να έχετε ένα απλό και γευστικό γεύμα.
Οι σαλάτες είναι το κλασσικό πιάτο που υπάρχει σε κάθε τραπέζι για να συνοδεύει το κυρίως γεύμα. Συνήθως αποτελείται από ωμά λαχανικά αλλά και βρασμένα. Χρόνο με το χρόνο άλλαξαν κάποιες διατροφικές επιλογές και πλέον στις σαλάτες βάζουμε ψητό ή βραστό κρέας, ζυμαρικά, ρύζι, φρούτα, ξηρούς καρπούς, με αποτέλεσμα κάποιες σαλάτες να αποτελούν ένα κυρίως γεύμα από μόνες τους.

Για να αποτελεί η σαλάτα ένα κυρίως γεύμα θα πρέπει να περιέχει εκτός από τα λαχανικά, μια πηγή λιπαρών, μια πηγή πρωτεΐνης και μια πηγή αμύλου.

Χρησιμοποιήστε ποικιλία από φρέσκα λαχανικά εποχής (μαρούλι, ρόκα, σπανάκι, λάχανο, ντομάτα, καρότα, πιπεριές, κρεμμύδι, αγγούρι, φρέσκα σπαράγγια, μανιτάρια κλπ.) ή βραστά λαχανικά (καρότο, αρακά, μπρόκολο, κουνουπίδι, χόρτα κλπ.). Τα λαχανικά θεωρούνται σπουδαία πηγή βιταμινών Α, C, φολικού οξέος, μετάλλων και φυτικών ινών.

Ποιες τροφές ενισχύουν το σκελετικό σύστημα


Τα οστά μας παραμένουν δυνατά σε όλη τη νεαρή ηλικία. Καθώς πλησιάζουμε όμως τη μέση ηλικία, αρχίζουν σιγά σιγά να λεπταίνουν. Στις γυναίκες, αυτή η διαδικασία επιταχύνεται μετά την εμμηνόπαυση, αλλά υπάρχουν τρόποι να βάλουμε φρένο. Μια από τις καλύτερες γραμμές άμυνας είναι η διατροφή μας- τρώγοντας τα σωστά τρόφιμα μπορούμε να επιτύχουμε μέγιστη οστική μάζα και να ενισχύσουμε την οστική πυκνότητα σε οποιαδήποτε ηλικία.

Πίνετε γάλα;
Το ασβέστιο είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για γερά οστά. Ενήλικα άτομα μέχρι 50 ετών έχουν ανάγκες σε ασβέστιο, που ανέρχονται στα 1.000 mg την ημέρα. Από την ηλικία των 51 ετών και μετά, όλοι οι ενήλικες χρειάζονται 1.200 mg την ημέρα. Πρωταγωνιστή ανάμεσα στις διάφορες πηγές ασβεστίου αποτελεί αδιαμφισβήτητα το γάλα. Ένα φλιτζάνι γάλα πλήρες ή χαμηλό σε λιπαρά περιέχει 300 mg ασβεστίου.

Γιαούρτι και τυρί
Δε συμπαθείτε το γάλα; Ένα κεσεδάκι γιαούρτι ή ένα κομμάτι τυρί (30 g) έχει τουλάχιστον όσο ασβέστιο έχει και ένα φλιτζάνι γάλα. Ακόμα και αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, κυκλοφορούν πλέον αρκετά γαλακτοκομικά προϊόντα στο εμπόριο που είναι χαμηλής περιεκτικότητας ή ελεύθερα σε λακτόζη. Η αφαίρεση της λακτόζης από το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν επηρεάζει την περιεκτικότητα αυτών σε ασβέστιο.

Ψητός ανανάς με παγωτό βανίλια



Συστατικά


¾ του φλιτζανιού φρέσκο χυμό πορτοκάλι
1 κ.σ μέλι
1 κ.σ χυμό Lime
2 κ.σ άνθος αραβοσίτου
4 ροδέλες ανανά
1 κ.γ κοπανισμένους κόκκους πράσινου πιπεριού
4 μπάλες παγωτό βανίλια


Τρόπος μαγειρέματος


Σε ένα μικρό τηγανάκι ανακάτεψε το χυμό φρούτων με το μέλι και το άνθος αραβοσίτου μέχρι να γίνουν μαλακός ομοιόμορφος χυλός
Άσε το μείγμα να πάρει βράση και ανακάτευε ζωηρά μέχρι να πήξει. Κράτησε την κρέμα αυτή ζεστή
Ρίξε του κόκκους πιπεριού στις φέτες ανανά και ψήσε στη σχάρα μέχρι να αποκτήσουν καστανές ρίγες (περίπου 8 λεπτά) γυρίζοντας και από τις δύο πλευρές
Σέρβιρε μια φέτα ψητού ανανά με μια μπάλα παγωτό και την κρέμα από πάνω


ΠΗΓΗ http://www.tlife.gr/default.php?pname=RecipeView&recipe_id=362&friendly_name=recipes-ananas&cat_id=23

Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2011

Μαριναρισμένο μοσχαρίσιο φιλέτο με μανιτάρια πορτομπέλο




Συστατικά


2 κ.σ μυρωδικά της εξοχής 
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
Αλάτι, Πιπέρι
1 ολόκληρη μοσχαρίσια 
μπριζόλα (250-500 γραμμαρίων)
2 μεγάλα πορτομπέλο, με τη βάση τους κομμένη


Για τη μαρινάδα


2 κ.σ ελαιόλαδο
¼ του φλιτζανιού ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια (προτίμησε τα μικρά που είναι για στιφάδο)
1 ½ φλιτζάνι κόκκινο ξηρό κρασί
1 κ.σ τοματοπελτέ
Φλούδα από ένα πορτοκάλι
1 φύλλο δάφνης




Τρόπος μαγειρέματος


Σε ένα μικρό μπολ ανακάτεψε τα μυρωδικά σου, το σκόρδο και το αλατοπίπερι. Λιώσε τα υλικά με ένα πιρούνι
Καθάρισε την μπριζόλα σου από τα σημεία όπου υπάρχει λίπος και τρίψε τα μπαχαρικά σε όλη της την επιφάνεια
Βάλε σε ένα ρηχό τάπερ, σκέπασε και άφησε στο ψυγείο για μία ώρα
Σε ένα μέτριο αντικολλητικό τηγάνι, ζέστανε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά
Πρόσθεσε τα κρεμμυδάκια να μαραθούν και στη συνέχεια ρίξε όλα τα υπόλοιπα υλικά της μαρινάδας.
Ανακάτεψε καλά και άφησε το μείγμα σου να πάρει βράση. Χαμήλωσε τη φωτιά και άφησε τη μαρινάδα για 5 ακόμη λεπτά. Άσε στην άκρη να κρυώσει καλά
Βάλε τα μανιτάρια μαζί με την μπριζόλα σε ένα μπολ και πρόσθεσε την κρύα μαρινάδα
Γύρισε το κρέας και τα μανιτάρια αρκετές φορές να διοχετευτούν παντού τα υγρά. Άφησε στο ψυγείο για 1-2 ώρες, ανακατεύοντας κατά διαστήματα
Βγάλε από το ψυγείο και άφησε τα υλικά σου να πάρουν και πάλι θερμοκρασία δωματίου
Στράγγιξε με ένα σουρωτήρι την μαρινάδα σε ένα τηγάνι και ζέστανε. Άφησε να βράσει και να δέσει. Θα μείνει περίπου η μισή ποσότητα
Ψήσε τα μανιτάρια και την μπριζόλα στη σχάρα. Θα χρειαστεί περίπου 10-15 λεπτά και για τα δύο. Απόσυρε λίγο πιο νωρίς το κρέας σου
Άφου κρυώσουν ελφρά κόψε το κρέας και τα μανιτάρια σε διαγώνιες λεπτές φέτες
Ράντισε με τη σος μαρινάδας και σέρβιρε


ΠΗΓΗ http://www.tlife.gr/default.php?pname=RecipeView&recipe_id=361&friendly_name=recipes-beefgrill&cat_id=25

Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2011

Τσιπς λαχανικών

ΥΛΙΚΑ

2 μεγάλες πατάτες

4 παντζάρια

4 μεγάλα καρότα

4 κολοκυθάκια

ελαιόλαδο

αλάτι
Προετοιμασία

1. Καθαρίστε και κόψτε τα λαχανικά σε πολύ λεπτές φέτες.  

2. Καλύψτε ένα ταψί με ένα φύλλο αλουμινόχαρτου και απλώστε τις πατάτες.

3.
Ραντίστε τις με λίγο ελαιόλαδο, αλατίστε και ψήστε τις σε προθερμασμένο φούρνο στους 220ο C για 10 – 12 λεπτά ή μέχρι να γίνουν τραγανές.

4.
Επαναλάβετε το ίδιο με τα υπόλοιπα λαχανικά.

5.
Αναμείξτε τα και σερβίρετε.
Προτείνει ο Βαγγέλης Δρίσκας, Chef, Food writer
http://www.mednutrition.gr/content/view/5393/234/
 


Πότε είναι η κατάλληλη περίοδος να ξεκινήσετε δίαιτα

Η απόφαση για απώλεια βάρους είναι μια διαδικασία διαρκείας που απαιτεί προσπάθεια, επιμονή και υπομονή. Πρέπει να ξεκινά υπό ορισμένες προϋποθέσεις, έτσι ώστε να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Δεν πρέπει να βλέπουμε τη δίαιτα σαν μία συγκεκριμένη περίοδο κατά την οποία τρώμε διαφορετικά και να υποβαλλόμαστε σε στέρηση περιμένοντας πώς και πώς να φτάσουμε το στόχο μας για να φάμε ό,τι είχαμε απαγορεύσει. 

Τι δίαιτα να κάνω;
Κατ’ αρχάς ο σκοπός μας πρέπει να είναι η αλλαγή των ‘κακών’ συνηθειών που μας κάνουν να βάζουμε επιπλέον κιλά. Για να χάσουμε βάρος, πρέπει να τρώμε λιγότερες θερμίδες από αυτές που ξοδεύουμε ανά 24ωρο. Παράλληλα όμως φροντίζουμε να παίρνουμε όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται ο οργανισμός μας σε ημερήσια βάση. Αυτό γίνεται επιλέγοντας ένα πλάνο διατροφής που μας παρέχει ποικιλία και τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας. Ένα τέτοιο πλάνο διατροφής μας χαρίζει ευεξία, καλύτερη υγεία και ένα υγιές βάρος. Είναι εύχρηστο και μπορούμε να το ακολουθήσουμε για αρκετό καιρό. Επιπλέον, αποτελεί τη βάση για τη μετέπειτα – βελτιωμένη – διατροφή μας, που είναι το κλειδί για τη διατήρηση του νέου, χαμηλότερου βάρους. 

Αναπροσαρμογή της λίστας των τροφίμων που θα διατίθενται από τα σχολικά κυλικεία

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα χρόνια μη μεταδιδόμενα νοσήματα (καρδιαγγειακά, σακχαρώδης διαβήτης, παχυσαρκία κλπ) ευθύνονται για το 60% της θνησιμότητας και το 47% της νοσηρότητας, ποσοστά που αναμένεται να αυξηθούν στα επόμενα χρόνια. Από τους σημαντικότερους παράγοντες για την εμφάνιση χρόνιων μη μεταδιδόμενων νοσημάτων είναι οι κακές διατροφικές συνήθειες, ανέφερε χθες ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χρήστος Αηδόνης, ανακοινώνοντας την έναρξη δημοσίου διαλόγου για τα σχολικά κυλικεία:
Η Παγκόσμια Στρατηγική για τη Διατροφή, τη Φυσική Δραστηριότητα και την Υγεία (Global Strategy on Diet, Physical Activity and Health) που υιοθετήθηκε το 2004 σαφώς ορίζει ως στόχο τη μείωση των παραγόντων κινδύνου εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων που σχετίζονται με τη διατροφή, αναγνωρίζοντας ότι οι συγκεκριμένοι παράγοντες μπορούν εύκολα να ρυθμιστούν μέσω εφαρμογής οργανωμένων δράσεων δημόσιας υγείας. Η πρόωρη εμφάνιση της παχυσαρκίας και των μεταβολικών συνεπειών αυτής στα παιδιά επιβάλλει την άμεση υλοποίηση δράσεων στα σχολεία εφαρμόζοντας μια περιεκτική προσέγγιση που δεν θα παρέχει μόνο εκπαίδευση αλλά θα εξασφαλίζει και ένα υποστηρικτικό σχολικό περιβάλλον. Σχετικές δράσεις που προτείνονται είναι η δημιουργία συστάσεων (guidelines) για υγιεινά σχολικά γεύματα, η παροχή υγιεινών επιλογών στα κυλικεία και η καθιέρωση της διανομής φρούτων και λαχανικών.

Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2011

Nευρική ανορεξία

Tο σώμα μας, κατά τους ανθρωπολόγους, το τι τρώμε ή τι δεν τρώμε, το πώς ντυνόμαστε, οι καθημερινές τελετουργίες μέσα από τις οποίες το υπηρετούμε, είναι ένα ισχυρό διάμεσο, μία παντοδύναμη συμβολική φόρμα πάνω στην οποία εγγράφονται οι ιεραρχήσεις, οι κανόνες, οι αξίες μας.
Μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα ο όρος αλλά και η έννοια της νευρικής ανορεξίας ήταν σχεδόν άγνωστη. Το 1873 στη Γαλλία πρωτοακούγεται ο όρος 'υστερική ανορεξία' και την ίδια χρονιά ο William Gull στη Μ. Βρετανία την ονομάζει 'ανορεξία νερβόζα' (όπως λέγεται και σήμερα). Όμως, ήταν από το 1960 και έπειτα όπου η ανάπτυξη του νέου πολιτισμού των ΜΜΕ φέρνει την εικόνα του ισχνού, αποστεωμένου, σχεδόν άφυλου σώματος, στο σπίτι μας και επηρεάζει τις επόμενες γενιές των νέων κοριτσιών. Είναι απλά θέμα μιμητισμού και επιρροής ή συγκεκριμένη πάθηση; Φυσικά και όχι.
Πρόκειται για ψυχογενή κατάσταση, ένα σύνδρομο αυτοεπιβαλλόμενης ασιτίας. O ασθενής εκουσίως περιορίζει την πρόσληψη τροφής φοβούμενος την αύξηση του βάρους. Η νευρική ανορεξία είναι η ασθένεια που συνίσταται στον παράλογο φόβο του πάχους και εκδηλώνεται με την ψυχαναγκαστική άρνηση να δεχτεί κανείς τροφή. Ας τονιστεί ότι η λέξη 'ανορεξία' είναι αποπροσανατολιστική στο μέτρο που το σύνδρομο δεν αφορά σε διαταραχή της όρεξης του ασθενή (η όρεξη δεν προσβάλλεται παρά μόνο αργά στην πορεία της νόσου).
Η νευρική ανορεξία μπορεί να εκδηλωθεί σε όλες τις ηλικίες, εντούτοις είναι συχνότερη στην εφηβεία μεταξύ 13 και 20 ετών (1 αγόρι στα 10 κορίτσια που πάσχουν).
Εφ’ εξής νομιμοποιούμεθα να χρησιμοποιούμε λοιπόν την λέξη 'η ασθενής' και να αναφερόμαστε σ’ αυτές τις ηλικίες. 


ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΝΕΥΡΙΚΗΣ ΑΝΟΡΕΞΙΑΣ:
  • Απώλεια βάρους (πάνω από 10% του αρχικού) σχετιζόμενη με μία έντονη επιθυμία ισχνότητας
  • Εσφαλμένη εκτίμηση (διαστρέβλωση) για το βάρος και τη μορφή του σώματός της σε βαθμό που να μπορεί να δει το 'λίπος' της ακόμα και όταν το σώμα της είναι αποστεωμένο
  • Αμηνόρροια (απουσία 3 τουλάχιστον εμμήνων ρύσεων)

Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2011

6 διατροφικές ανησυχίες των γονέων


Ο τρόπος με τον οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά επηρεάζει τόσο την υγεία τους ως ενήλικες όσο και την ποιότητα ζωής τους. Η έλλειψη θρεπτικών συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ανάπτυξη. Στην αντίπερα όχθη, η υπερβολική πρόσληψη θερμίδων και λιπαρών οδηγεί στην υπέρμετρη αύξηση βάρους και την εμφάνιση χρόνιων προβλημάτων υγείας (υψηλή χοληστερόλη, υψηλή αρτηριακή πίεση, σάκχαρο) από πολύ μικρές ηλικίες.
Ο ρόλος του γονέα πλέον γίνεται ακόμη πιο καθοριστικός, εφόσον πρωταρχική του ευθύνη είναι να παρέχει ένα υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο ζωής και όχι να βασίζεται σε παλιές αντιλήψεις βασισμένες στις συνήθειες και τον τρόπο ζωής των παππούδων. Τι θα απαντούσε ένας διαιτολόγος στις πιο συχνές ανησυχίες των γονιών;
Τρώει όσο χρειάζεται;
Το φαγητό αποτελεί σαφώς μία απόλαυση, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ταυτόχρονα παρέχει και ενέργεια (θερμίδες). Η υπερβολή οδηγεί στην παχυσαρκία, ενώ η έλλειψη στον υποσιτισμό, δυο καταστάσεις εξίσου επικίνδυνες για την υγεία. Είναι σημαντικό τα παιδιά να μάθουν να τρώνε μόνο όταν πεινούν και μέχρι εκείνο το σημείο στο οποίο νιώθουν ικανοποιημένα και όχι να έχουν σκάσει.
Τι πρέπει να τρώει;
Φροντίστε η καθημερινή δίαιτα του παιδιού να έχει ποικιλία, παρέχοντας τρόφιμα από όλες τις ομάδες του Μεσογειακού προτύπου διατροφής. Θυμηθείτε πως τα τρόφιμα από την ομάδα των φρούτων, των λαχανικών, αμυλούχα και δημητριακά ολικής άλεσης, ελαιόλαδο και γαλακτοκομικά πρέπει να καταναλώνονται κάθε ημέρα.

Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου 2011

Ο «συναγερμός» της δίψας!


Οι περισσότεροι τη θεωρούμε ως μία απλή έκφραση της επιθυμίας του οργανισμού μας για υγρά. Στην πραγματικότητα, όμως, η δίψα αποτελεί το «κόκκινο λαμπάκι» του κινδύνου. 

Πολλές από τις καθημερινές μας, "αυτόματες" συνήθειες -όπως ο ύπνος ή η διατροφή- είναι συνδεδεμένες με εξίσου «αυτόματες» αντιλήψεις που συχνά παραβλέπουν την ουσία. Λέμε, για παράδειγμα, ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς νερό, αλλά δεν συνειδητοποιούμε ότι, η έλλειψη υγρών από τον οργανισμό μας είναι ικανή να απορρυθμίσει πολλές από τις ζωτικές λειτουργίες του, όπως είναι η θερμοκρασία, η πέψη, η μεταφορά θρεπτικών συστατικών, η ελαστικότητα της επιδερμίδας –ακόμα και η μνήμη! Μόλις 2% απώλεια υγρασίας, τονίζουν οι ειδικοί, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα –πονοκέφαλο, αδυναμία συγκέντρωσης, εγρήγορσης και μνήμης, κόπωση– που επηρεάζουν σημαντικά, όχι μόνο τις επιδόσεις, αλλά και την ίδια την ασφάλειά μας!

Κι επειδή, απώλεια υγρασίας προκαλείται διαρκώς, όλο το 24ωρο, μέσω της αναπνοής, της εφίδρωσης, των εκκρίσεων των νεφρών και των εντέρων κλπ, η ανάγκη να αναπληρώνουμε τα υγρά του οργανισμού είναι επιτακτική.

Μία κοινή, αλλά όχι και σωστή αντίληψη, λοιπόν, είναι πως για να πιούμε, πρέπει να διψάσουμε. Ειδικά το καλοκαίρι, συνδέουμε το «σβήσιμο» της δίψας με το άνοιγμα του ψυγείου για να πάρουμε τον αγαπημένο μας χυμό ή αναψυκτικό. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι, όταν διψάσουμε, είναι αργά. Το αίσθημα της δίψας σημαίνει ότι ο οργανισμός μας είναι καταπονημένος εξαιτίας της έλλειψης υγρών και έχει ήδη μπει σε διαδικασία ήπιας αφυδάτωσης. Με άλλα λόγια, η δίψα είναι ένα αίσθημα, όχι επιθυμίας ή απλής ανάγκης, αλλά πραγματικού συναγερμού.

Πώς να κάνετε το παιδί σας πιο έξυπνο


Χαμηλότερης ευφυΐας αποδεικνύονται τα παιδιά που δεν τρέφονται σωστά έως την ηλικία των 3 ετών. Πρόσφατη έρευνα υποδεικνύει ότι η συστηματική κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και λιπαρά λειτουργεί ανασταλτικά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. 
Τα ευρήματα προέρχονται από συλλογή δεδομένων σε δείγμα 4.000 παιδιών που πήραν μέρος στην έρευνα ALSPAC, σχεδιασμένη να μελετήσει τις καθημερινές συνήθειες περίπου 14.000 παιδιών που γεννήθηκαν τις χρονιές 1991-1992. 

Οι ερευνητές, αφού διαχώρισαν τους συμμετέχοντες σε 3 ομάδες ανάλογα με τις διατροφικές επιλογές (υψηλή πρόσληψη ζάχαρης και λιπαρών, υψηλή πρόσληψη κρέατος και λαχανικών, υψηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών), ανέλυσαν τον βαθμό ευφυΐας τους. 

Διαπίστωσαν ότι όσα παιδιά έτρωγαν επεξεργασμένες τροφές στην ηλικία των 3, είχαν χαμηλότερο ΙQ στην ηλικία των 8,5. Στην ηλικία μεταξύ 4 και 7 ετών, οι διατροφικές συνήθειες δεν έπαιζαν κανένα ρόλο στην ανάπτυξη της ευφυΐας, γεγονός που καταδεικνύει τη σπουδαιότητα της καλής διατροφής στα πρώτα χρόνια της ζωής του ανθρώπου. 

Η έρευνα δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Epidemiology and Community Health. 

Πηγή: EmaxHealth 

Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου 2011

Μικρές αλλαγές φέρνουν τη μεγάλη διαφορά

Συχνά, κατά τη διάρκεια των διακοπών, επιτρέπουμε στον εαυτό μας την κατανάλωση πλούσιων θερμιδικά τροφών, που οδηγούν στην αύξηση της περιφέρειας. Και ενώ κάθε χρόνο υποσχόμαστε ότι με το νέο έτος θα χάσουμε τα κιλά που μας έχουν μείνει από τον προηγούμενο, μαζί με αυτά που ίσως πάρουμε σε αυτή την κατά τα άλλα χαρούμενη περίοδο των γιορτών, δεν καταφέρνουμε ποτέ να τα χάσουμε.
Τα γυμναστήρια τον Ιανουάριο, συνήθως γεμίζουν από κόσμο, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα, έχουμε ήδη ξεχάσει τις αποφάσεις που πήραμε. Οι στόχοι της νέας χρόνιας αναβάλλονται για την επόμενη εβδομάδα, τον επόμενο μήνα, τον επόμενο χρόνο. Τι πήγε στραβά; Μήπως οι στόχοι που βάλατε ήταν πολλοί και δύσκολοι; Βελτιώστε την επίτευξη των στόχων σας, κάντε τους:
  • Εφικτούς
  • Συγκεκριμένους
  • Μετρήσιμους
  • Σημαντικούς / ουσιαστικής σημασίας για εσάς
  • Χρονικά καθορισμένους
Η απώλεια βάρους μπορεί να επιτευχθεί με την πραγματοποίηση μικρών αλλαγών. Ξεκινήστε, λοιπόν, την επίτευξη ενός μακροπρόθεσμου στόχου, σπάζοντάς τον σε μικρότερους και βραχυπρόθεσμους στόχους. Ορίστε απλές και μικρές αλλαγές που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε το στόχο της απώλειας βάρους:
  • Ξεκινήστε τη συστηματική κατανάλωση πρωινού με φυσικά σάκχαρα αντί πρόσθετων. Επιλέξτε κάποιο φρούτο ή γιαούρτι χαμηλών λιπαρών αντί για ντόνατ διπλής σοκολάτας.

Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011

Πώς θα ρίξετε την κοιλιά




ImageΗ απώλεια κιλών και παράλληλα η μείωση σωματικού λίπους, χωρίς υπολογισμό θερμίδων είναι μάλλον κάτι πολύ καλό για να είναι αληθινό, σε έναν κόσμο που η λέξη δίαιτα κυριαρχεί!
Ο διάσημος fitness trainer Jorge Cruise, ωστόσο, στο καινούριο του βιβλίο «The Belly Fat Cure», υποστηρίζει ότι μπορείς να αδυνατίσεις απολαμβάνοντας τα αγαπημένα σου φαγητά, συμπεριλαμβάνοντας παγωτό, πίτσα, γλυκίσματα κ.λπ. Αρκεί να ελαττώσεις την πρόσληψη ζάχαρης και επεξεργασμένων υδατανθράκων μέσω του carb swap, ελέγχοντας δηλαδή καλύτερα τα επίπεδα ινσουλίνης σου.
Υποστηρίζει δηλαδή, ότι ένα διαιτολόγιο πλούσιο κυρίως σε πρωτεΐνες, με μεγάλο περιορισμό στους υδατάνθρακες, μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια κιλών από την περιοχή της κοιλιάς!

Ένα τέτοιο διατροφικό σχήμα, το βέβαιο είναι ότι θα συμβάλει στην αύξηση της χοληστερίνης μέσω της μεγάλης πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών και στην πρόσληψη κιλών. Οποιοδήποτε πρόγραμμα διατροφής επιτρέπει απεριόριστες  ποσότητες κρέατος, λιπαρών και αλατιού, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι προάγει την υγεία. Αντιθέτως, επιδεινώνει την υγεία της καρδιάς.

Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2011

Τονοσαλάτα με φρέσκο άνηθο


Μερίδες Συνταγής: 1 

Υλικά

1 κονσέρβα τόνος (νερού)
1 κούπα μαρούλι
1 κούπα πράσινη σαλάτα
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
¼ κούπας φρεσκοκομμένος άνηθος
1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 μεγάλη ντομάτα ψιλοκομμένη
1 κουταλιά γλυκού μαγιονέζα light
1 κουταλάκι γλυκού ελαιόλαδο
2 κουταλιάς σούπας γιαούρτι 2%
1 κουταλιά γλυκού μουστάρδα dijon
Αλάτι και φρέσκο τριμμένο πιπέρι


Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα 

Μερίδα: ολόκληρη η συνταγή
Θερμίδες: 210 kcal
Πρωτεΐνη: 35 γρ.
Υδατάνθρακες: 12 γρ.
Λίπος: 2 γρ.

Γράφει: Δημητρούλης Εμμανουήλ MSc, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

ΠΗΓΗ http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=14033

Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2011

Μους με κεράσι

Μους κεράσι                Υλικά για 6 άτομα 

      
  • 450 γραμμ. κεράσια
  • 3 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη 
  • 2 φλιτζ. κρέμα γάλακτος
  • 250 γραμμ. μπισκότα digestive 
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο



    Εκτέλεση  


    1. Αφαιρείτε τα κουκούτσια από τα κεράσια. Θρυμματίζετε τα μπισκότα στο μπλέντερ, προσθέτετε το βούτυρο και τα ανακατεύετε καλά.
    2. Μοιράζετε το μείγμα στα ποτήρια πιέζοντας με ένα κουτάλι και δημιουργείτε τη βάση. Τα βάζετε στο ψυγείο για 45 λεπτά.
    3. Ανακατεύετε τα κεράσια με 1 κουταλιά ζάχαρη άχνη στο μπλέντερ, προσέχοντας να μην τα αφήσετε να λιώσουν εντελώς, αλλά απλώς να είναι ψιλοκομμένα.
    4. Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με την υπόλοιπη ζάχαρη άχνη τόσο όσο να στέκεται.
    5. Περνάτε τα κεράσια από ένα σουρωτήρι για να βγάλουν λίγο από το ζωμό τους. Μπορείτε να τα βάλετε και σε ένα τούλι και να τα στύψετε.
    6. Ανακατεύετε τα κεράσια με την κρέμα, μοιράζετε τη μους στα ποτήρια και στολίζετε με ένα κεράσι με το κοτσανάκι του.
    7. Μπορείτε να τη σερβίρετε αμέσως. Αν την προτιμάτε δροσερή ή κρύα, να ξέρετε ότι έπειτα από λίγη ώρα στο ψυγείο σκουραίνει το χρώμα της.

    ΠΗΓΗ http://e-syntages.pblogs.gr/pages/11.html

    Τα συντηρητικά στη διατροφή μας



    Ένα από τα βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζει τη σύγχρονη διατροφή είναι σίγουρα η συνεχής απομάκρυνση από την κατανάλωση φρέσκων τροφίμων και διατροφικών συστατικών και η αυξανομένη κατανάλωση τυποποιημένων τροφίμων. Τα τρόφιμα αυτά είναι επεξεργασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να διαρκούν περισσότερο, είτε κατεψυγμένα, είτε μακράς διάρκειας, είτε προμαγειρεμένα, αλλά ταυτόχρονα να έχουν καλύτερο χρώμα, γεύση, εμφάνιση. Για να επιτευχθεί η μακρύτερη συντήρησή τους τα υλικά ή τα τρόφιμα υφίστανται διάφορες ειδικές επεξεργασίες, ενώ είναι ιδιαίτερα συχνή η προσθήκη σε αυτά ουσιών που ονομάζονται συντηρητικά.
    Τα συντηρητικά ανήκουν στην ευρύτερη κατηγορία που αποτελείται από τα προσθετικά ή πρόσθετα τροφίμων, και δεν είναι τίποτα άλλο από φυσικές ή συνθετικές ουσίες που προστίθενται στις τροφές, είτε σε όσες είναι έτοιμες για κατανάλωση, είτε σε ποτά - αναψυκτικά και λειτουργούν πέρα από συντηρητικές, ως χρωστικές, αντιοξειδωτικές, ή ενισχυτικές ουσίες όπως π.χ. για ενίσχυση γεύσης.
    Οι ουσίες κωδικοποιούνται με το συνδυασμό του γράμματος 'Ε' και ενός αριθμού και αναφέρονται υποχρεωτικά στις ετικέτες συσκευασίας των τροφίμων με βάση ένα σχέδιο αρίθμησης που καθορίζεται από την επιτροπή Κώδικα Διατροφής (Codex Alimentarius). Βέβαια, αν και αναφέρονται στις ετικέτες, πολλοί λίγοι είναι εκείνοι που είτε τις διαβάζουν, είτε τις καταλαβαίνουν. Χαρακτηριστικά να αναφερθεί πως σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα για τις ετικέτες τροφίμων που διοργάνωσε το Ίδρυμα Αριστείδης Δασκαλόπουλος το 44% των Ελλήνων καταναλωτών δεν διαβάζει ποτέ τις ετικέτες των τροφίμων ή τις διαβάζει μερικές φορές, τη στιγμή όμως που τα Ε (συντηρητικά, χρωστικές κ.ά.) που αναγράφονται στις ετικέτες επηρεάζουν αρνητικά 6 στους 10 τους καταναλωτές, τόσο ώστε να μην τα αγοράσουν ή να τα αγοράσουν σπανιότερα.
    Κατάλογος πρόσθετων τροφίμων που επιτρέπεται η χρήση τους στην Ε.Ε.
    • Γλυκαντικά
    • Χρωστικές
    • Συντηρητικά
    • Αντιοξειδωτικά
    • Γαλακτωματοποιητές, Πυκνωτικά μέσα, Πηκτωματογόνοι παράγοντες, Συμπλοκοποιητές, Σταθεροποιητές
    Συντηρητικά

    Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2011

    Η ακτινοβόληση στην επεξεργασία των τροφίμων


    ImageΗ ακτινοβόληση τροφίμων είναι μια μέθοδος συντήρησης, η όποια συνίσταται στην έκθεση των τροφίμων  στην επίδραση ακτινοβολιών ιονισμού κάτω από ελεγχόμενες και προκαθορισμένες συνθήκες. Η εφαρμογή της μεθόδου αυτής στην συντήρηση των τροφίμων δεν είναι καινούργια -μετράει ήδη παρουσία  90 ετών.
    Η πρώτη σχετική έρευνα εμφανίστηκε στη Σουηδία το 1914, με θέμα τις εφαρμογές  της στην συντήρηση σε φρούτα  και λαχανικά (κυρίως στη φράουλα). Το 1931, η μέθοδος εφαρμόστηκε στην Aμερική για τη εξυγίανση του χοιρινού κρέατος από το παράσιτο Tricinella spiralis, ενώ το 1930, εκδόθηκε στη Γαλλία η πρώτη άδεια ευρεσιτεχνίας για την συντήρηση των τροφίμων με την χρήση ακτινοβολιών. Έκτοτε, η εξέλιξη της μεθόδου ήταν ταχύτατη, τόσο όσον αφορά στις χώρες εφαρμογής αλλά όσο και το πεδίο εφαρμογής της.

    Είδη ακτινοβολιών για την επεξεργασία των τροφίμων

    Οι ακτινοβολίες που εφαρμόζονται στα τρόφιμα χαρακτηρίζονται σαν ακτινοβολίες ιονισμού λόγω της επίδρασης που έχουν στα μόρια των τροφίμων και είναι: οι ακτίνες γ, οι ακτίνες Χ και οι δέσμες ηλεκτρονίων όπως οι καθοδικές ακτίνες και ακτίνες β.

    Ένα σημαντικό στοιχείο διαφοροποίησης αυτών των ειδών ακτινοβολίας είναι η διεισδυτική τους ικανότητα. Οι δέσμες ηλεκτρονίων (ακτίνες β και καθοδικές ακτίνες) έχουν πολύ μικρή διεισδυτική ικανότητα, γι’ αυτό και είναι κατάλληλες για την ακτινοβόληση μικρών αντικειμένων ή την εφαρμογή στην επιφάνεια μεγάλων αντικειμένων. Για την εφαρμογή στα τρόφιμα θα πρέπει αυτά να σχηματίζουν ένα μικρό στρώμα ή να υποβληθούν σε ακτινοβόληση από όλες τις πλευρές τους.

    Οι ακτίνες Χ και γ έχουν πολύ μεγαλύτερη  διεισδυτική ικανότητα και σταδιακά περνάνε μέσα από το υλικό συσκευασίας στο ίδιο το τρόφιμο. Προκειμένου όμως να διεισδύσει ομοιόμορφα σε όλα τα σημεία του τροφίμου μια δόση ακτινοβολίας θα πρέπει το προϊόν και πάλι να εκτίθεται στη ακτινοβολία από όλες τις πλευρές.

    Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2011

    Mini White Chocolate Cheesecake

    Συστατικά

    * 12 γκοφρέτες βανίλιας
    * 240 γρ τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά
    * 120 γρ τυρί κρέμα χωρίς λιπαρά
    * 90 γρ λευκή σοκολάτα λιωμένη
    * 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
    * 1/4 του φλιτζανιού γάλα χωρίς λιπαρά
    * 1 βανίλια
    * Το ασπράδι ενός αυγού ελαφρά χτυπημένο
    * Τρούφα σοκολάτας, Φράουλες, Ακτινίδια για το σερβίρισμα

    Τρόπος μαγειρέματος

    Προθέρμανε το φούρνο στους 280 βαθμούς Κελσίου
    Σε ένα ταψάκι μάφιν ή χαρτάκια για κεκάκια βάλε από μια γκοφρέτα βανίλιας και άφησε στην άκρη
    Σε ένα μέτριο μπολ χτύπα το τυρί κρέμα με ένα μίξερ για μισό περίπου λεπτό
    Συμπλήρωσε με τη λευκή σοκολάτα, τη ζάχαρη, το γάλα και τη βανίλια μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα
    Πρόσθεσε το ασπράδι των αυγών και ανακάτεψέ το απαλά
    Συμπλήρωσε την κρέμα στα δοχεία του μάφιν γεμίζοντας τα 2/3
    Ψήσε για περίπου 20 λεπτά και άφησε σε μια σχάρα να κρυώσουν καλά
    Ξεφόρμαρε τα μάφιν και άφησε για μια ακόμη ώρα
    Σκέπασε τα γλυκάκια σου και άφησε στο ψυγείο για 3 ώρες
    Σέρβιρε με κομμάτια φράουλας, ακτινίδιου και σοκολάτες

    ΠΗΓΗ http://www.tlife.gr/default.php?pname=RecipeView&recipe_id=347&friendly_name=recipes-minicheesecake&cat_id=23

    Κυριακή, 13 Φεβρουαρίου 2011

    H έννοια της επεξεργασίας τροφίμων

    H έννοια της επεξεργασίας των τροφίμων δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για τον μέσο καταναλωτή. Όλα σχεδόν τα τρόφιμα υφίστανται κάποιας μορφής επεξεργασία πριν καταναλωθούν. Ο επίσημος ορισμός της επεξεργασίας των τροφίμων είναι «το σύνολο των διεργασιών που πραγματοποιούνται στα τρόφιμα μετά την παραγωγή τους  (συγκομιδή, σφαγή, ψάρεμα), για την συντήρηση τους ή την μετατροπή τους από την μια μορφή σε μια άλλη».

    Συγκεκριμένα, η επεξεργασία των τροφίμων έχει τους εξής σκοπούς

    • Τη συντήρηση των ευαλλοίωτων τροφίμων, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά,  το κρέας, τα ψάρια.
    • Την εξαγωγή τροφίμων ή θρεπτικών υλών από γεωργικά προϊόντα, όπως π.χ. το αλεύρι, το λάδι, η ζάχαρη
    • Τη μετατροπή γεωργικών προϊόντων σε άλλα προϊόντα κατάλληλα για κατανάλωση, π.χ. κρασί, μπύρα, ψωμί, μακαρόνια, έτοιμα  φαγητά κ.λπ.
    Εξέλιξη της επεξεργασίας των τροφίμων
    Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη και καταπληκτική η εξέλιξη των μεθόδων επεξεργασίας των τροφίμων, εξέλιξη που συμβάδιζε με την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους και την διαθέσιμη τεχνολογία.
    Αρχικά παρατηρούμε την παρουσία μεθόδων που βασίζονται σε στοιχεία της φύσης όπως ο ήλιος,  το αλάτι, η φωτιά, η κατάψυξη, η ψύξη, η ξήρανση-αφυδάτωση, το αλάτισμα. Στην πορεία των χρόνων, που η ανάγκη σε τροφή μεγάλωσε, σε συνδυασμό και με τις ανάγκες της εποχής, αναπτύχθηκαν οι θερμικές επεξεργασίες, ξεκινώντας από την απλή κονσερβοποίηση (που εμφανίστηκε την εποχή του Ναπολέοντα από τον Nicolas Appert), μέχρι την παστερίωση, αλλά και τη χρήση μικροοργανισμών για παραγωγή τροφίμων, αλλά και ποτών.

    Σάββατο, 12 Φεβρουαρίου 2011

    Πρόσθετα τροφίμων – τα χρειαζόμαστε;


    Food Today
    Η καταναλωτική ζήτηση και η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας των τροφίμων οδήγησαν σε ευρύτερη και πιο διαδεδομένη χρήση των προσθέτων. Κατά συνέπεια, απολαμβάνουμε οικονομικά,  υψηλής ποιότητας και θρεπτικά τρόφιμα.
    Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν πρόσθετα. Το ίδιο και οι αρχαίοι Έλληνες. Αλλά ακόμα και σήμερα εξακολουθούμε να τα χρησιμοποιούμε. Τα πρόσθετα των τροφίμων, με την ευρεία έννοια, είναι οποιεσδήποτε ουσίες προστίθενται στις τροφές με στόχο να ενισχύσουν την ασφάλειά τους, τη θρεπτική αξία τους ή/και την ελκυστικότητά τους.
    Τα πρόσθετα συντηρούν, βελτιώνουν τη γεύση και το άρωμα, ομογενοποιούν, πήζουν και δίνουν χρώμα στα τρόφιμα. Χάρη σε αυτά το ψωμί δεν μουχλιάζει, οι σάλτσες δεν «κόβουν», το κρέας γίνεται παστό και η μαργαρίνη αποκτά το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα της. Πρόσθετο είναι και το «μπέικιν πάουντερ» (baking powder) στα μίγματα για την παρασκευή κέικ και οι ουσίες που χρησιμοποιούνται στις μαρμελάδες για να τους δώσουν αυτή τη ζελατινώδη υφή. Τα πρόσθετα διατηρούν την ποιότητα και τη συνοχή των συστατικών των προϊόντων και μειώνουν τις διατροφικές τους ατέλειες. Οι καταναλωτές θεωρούν πλέον δεδομένη την πληθώρα των τεχνολογικών και αισθητικών ωφελειών που απορρέουν από τη χρήση προσθέτων καθώς και τη μεγαλύτερη ευκολία στη χρήση που αυτά εξασφαλίζουν.
    Από που προέρχονται;

    Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2011

    Ριζότο με γαρίδες και λευκό κρασί

    Συστατικά

    * 12 μεγάλες γαρίδες, μαζί με το κέλυφος
    * 3 φλιτζάνια ρύζι για πιλάφι
    * 3 φλιτζάνια λευκό, ξηρό κρασί
    * 2 ώριμες τομάτες
    * 2 ξερά κρεμμύδια
    * 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
    * 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
    * Αλάτι και πιπέρι

    Τρόπος μαγειρέματος

    Ρίχνουμε τις γαρίδες σε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και τις αφήνουμε να βράσουν.
    Στη συνέχεια, προσθέτουμε το μαϊντανό ψιλοκομμένο, το ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο και 6 φλιτζάνια νερό.
    Όταν βράσουν καλά όλα τα υλικά, στραγγίζουμε το ζουμί τους και, αν θέλουμε, καθαρίζουμε τις γαρίδες, αφήνοντας μόνο την ουρά.
    Ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα το λάδι και προσθέτουμε το άλλο κρεμμύδι, επίσης ψιλοκομμένο.
    Μόλις μαραθεί, προσθέτουμε το στραγγισμένο ζωμό που βράσαμε τις γαρίδες, την τομάτα ψιλοκομμένη, λίγο αλατοπίπερο και τις γαρίδες.
    Αφήνουμε τα υλικά να πάρουν μία βράση σε δυνατή φωτιά και κατόπιν χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία.
    Σιγοβράζουμε για μερικά λεπτά και κατόπιν προσθέτουμε το ρύζι και το κρασί.
    Μόλις βράσει το ρύζι και πιει όλο το ζουμί, το βγάζουμε από την κατσαρόλα, το βάζουμε σε στρογγυλή φόρμα και το ξεφορμάρουμε σε μία πιατέλα σερβιρίσματος.
    Διακοσμούμε με τις γαρίδες τοποθετημένες ολόγυρά του και σερβίρουμε, διακοσμώντας με φυλλαράκια μαϊντανού.

    ΠΗΓΗ http://www.tlife.gr/default.php?pname=RecipeView&recipe_id=340&friendly_name=recipes-shrimpsrice&cat_id=34

    Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2011

    Τα ευεργετικά ροφήματα του χειμώνα




    Μια από τις καλύτερες 'συντροφιές' για τις κρύες ημέρες του χειμώνα, αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα φλιτζάνι ζεστό αφέψημα ή έγχυμα από το αγαπημένο μας βότανο.
    Ο Ιπποκράτης και αργότερα ο Θεόφραστος και ο Διοσκουρίδης, εστίασαν και κατέγραψαν με σχολαστική επιμέλεια τη θεραπευτική δράση εκατοντάδων βοτάνων, αιώνες πριν. Η γνώση αυτή μεταδόθηκε από γενιά σε γενιά, εμπλουτισμένη κάθε φορά με καινούρια στοιχεία και παρατηρήσεις. Σήμερα δεκάδες τεκμηριωμένες μελέτες, έρχονται να επιβεβαιώσουν τα οφέλη υγείας πολλών βοτάνων.


    Πέρα όμως από τις ιδιαίτερες θεραπευτικές χρήσεις διαφόρων βοτάνων, η απλή πόση ενός αφεψήματος (παρασκευάζεται όταν βράσουμε τα μέρη του βοτάνου μαζί με το νερό και κατόπιν σουρώσουμε) ή ενός εγχύματος (παρασκευάζεται όταν βράσουμε σκέτο νερό, κατόπιν το ρίξουμε στα μέρη του φυτού και σουρώσουμε μετά από κάποια λεπτά) αποτελεί σίγουρα μια υγιεινή συνήθεια.


    Ας δούμε λοιπόν από κοντά κάποια από τα αγαπημένα μας φυτά από τα οποία παίρνουμε ευεργετικά ροφήματα, τονώνοντας την άμυνα του οργανισμού μας.

    Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου 2011

    IF.D.T.EX : H 24η Έκθεση Τροφίμων – Ποτών – Τεχνολογίας

    Η καθιερωμένη πλέον στην Ελλάδα IFDTEX (Έκθεση Τροφίμων – Ποτών Τεχνολογίας) θα πραγματοποιηθεί για 24η φορά μεταξύ  11 και 14 Φεβρουαρίου 2011  στο  εκθεσιακό  κέντρο  Metropolitan  Expo, δίπλα στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος  των Αθηνών.

    Την έκθεση IFDTEX οργανώνει η Mack Brooks Hellas A.E η οποία με την διεθνή εμπειρία που διαθέτει στην οργάνωση επιτυχημένων εκθέσεων, εγγυάται την προσέλκυση εμπορικών επισκεπτών και επαγγελματιών που θα συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων του χώρου σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία για την εθνική μας οικονομία.
    Καθ΄ όλη την διάρκεια της 24ης  IFDTEX 2011 θα πραγματοποιούνται Β2Β συναντήσεις μεταξύ ενδιαφερόμενων αγοραστών ελληνικών προϊόντων του εξωτερικού με εκπροσώπους ελληνικών επιχειρήσεων που συμμετέχουν στην Έκθεση. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν Σαλόνια Ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων στο χώρο της Έκθεσης  τα οποία θα πλαισιωθούν από εκδηλώσεις και γευσιγνωσίες. Οι οργανωτές της έκθεσης συνεργάζονται με  Πρεσβείες και εμπορικούς φορείς του εξωτερικού  για την προσέλευση  αγοραστών και στελεχών από τους κλάδους Λιανεμπορίου και Ho.Re.Ca  κατά τη διάρκεια λειτουργίας της Έκθεσης.

    Cupcakes

    Συστατικά

    * Για τα cupcakes: 120 γρ. μαργαρίνη σε κυβους
    * 120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    * 120 γρ. ζάχαρη
    * 2 μεγάλα αυγά
    * 1 βανίλια
    * 1 κ.γ μπέικιν πάουντερ

    * Για το buttercream: 200 γρ. βούτυρο αγελαδινό
    * 400 γρ. ζάχαρη άχνη, περασμένη απο κόσκινο
    * 1 βανίλια

    Τρόπος μαγειρέματος


    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 C
    Σε ένα μίξερ ανακάτεψε το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψει και πρόσθεσε όλα τα υλικά
    Χτύπα μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα
    Σε φορμάκια για muffis βάλε χαρτάκια ζαχαροπλαστικής για ατομικά κεκάκια και γέμισε με το μείγμα στα 2/3
    Ψήσε στο φούνρο για 20 με 25 λςπτά μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν χρυσαφένια απόχρωση
    Άφησε 10 λεπτά και στη συνέχεια βάλε σε μια σχάρα να κρυώσουν καλά
    Για το buttercream χτύπα στο μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο και τη βανίλια να αφρατέψουν
    Μπορείς να προσθέσεις μερικές σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής για να δώσεις ότι χρώμα θέλεις στα γλυκάκια σου
    Βάλε την κρέμα για 5 λεπτά στο ψυγείο να σταθεί και άπλωσέ την πάνω από τα κεκάκια που έχουν πλέον κρυώσει.

    ΠΗΓΗ http://www.tlife.gr/default.php?pname=RecipeView&recipe_id=290&friendly_name=recipes-cupcakes&cat_id=23
     

    Κουζίνα: ′Πεδίο′ μάχης για εσάς και τα παιδιά σας;

    Η άρνηση των μικρών μας φίλων να φάνε το φαγητό, η ανυπομονησία να σηκωθούν από το τραπέζι, η αρνητική κριτική για τις γεύσεις είναι συχνά τα φλέγοντα ζητήματα μιας οικογένειας στο στρογγυλό τραπέζι! Κι όμως… θα φανταζόσασταν ποτέ πως ο χώρος των πιο ηρωικών μαχών μπορεί να γίνει το ιδανικό 'εργαστήριο' για να κάνετε επανάληψη στα μαθηματικά, να συσφίξετε τις σχέσεις σας με το παιδί σας ή να το προτρέψετε 'άθελά' σας να δοκιμάσει νέες γεύσεις με ένα διασκεδαστικό τρόπο;
    Ένα επιστημονικό εργαστήριο…
    Η μαγειρική με τους γονείς επιτρέπει στα παιδιά να αναπτύξουν μαθηματικές και λεκτικές ικανότητες και να γνωρίσουν πρακτικά την επιστήμη. Μετρώντας και ζυγίζοντας τα υλικά μαθαίνουν τους αριθμούς, μαθηματικές πράξεις και τους όγκους, ενώ η ανάμειξη των υλικών αποτελεί την πρώτη επαφή τους με τη φυσική και τη χημεία. Γιατί άραγε η μαργαρίνη λιώνει έξω από το ψυγείο; Η διάρκεια του μαγειρέματος φέρνει σε επαφή τα παιδιά με γράμματα και προτάσεις δίνοντας την ευκαιρία να αναγνωρίσουν τα γράμματα, να διαβάσουν τη συνταγή και τις ετικέτες των προϊόντων, αναπτύσσοντας έτσι λεκτικές ικανότητες.
    …που μας φέρνει πιο κοντά με την οικογένεια
    Μια συνταγή μπορεί να γίνει η ευκαιρία, ώστε τα παιδιά να ακούσουν μια δική σας εμπειρία διηγώντας τους την ιστορία της πρώτη σας συνταγής ή του πρώτου καμένου φαγητού. Ευκαιρία, λοιπόν, να μοιραστείτε συναισθήματα, εμπειρίες και λάθη που θα σας φέρουν πιο κοντά, ενώ ταυτόχρονα θα περάσετε όμορφα.
    Ευκαιρία για γευστικές δοκιμές