Όπως σε κάθε εορταστική περίοδο, έτσι και το Πάσχα οι περισσότεροι τρώμε περισσότερο απ’ ό,τι συνήθως. Ας δούμε αναλυτικά τι μας προσφέρουν τα πασχαλινά φαγητά και γλυκά, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να τα εντάξει κανείς στη διατροφή αυτών των ημερών χωρίς να επηρεαστεί το βάρος και το λίπος του σώματός του.
Πρωταγωνιστικό ρόλο στο πασχαλινό τραπέζι κατέχει το κρέας: αρνί, κατσίκι, κοκορέτσι. Αυτά τα είδη κρεάτων είναι πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και σίδηρο, ταυτόχρονα όμως περιέχουν αρκετά κορεσμένα λιπαρά και χοληστερίνη. Το κατσίκι αποτελεί περισσότερο υγιεινή επιλογή από το αρνί, καθότι περιέχει λιγότερες θερμίδες και λιπαρά. Ωστόσο, επειδή οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε να καλύψουμε όλες τις επιλογές, καλό είναι το πασχαλινό πιάτο να φιλοξενήσει «λίγο απ’ όλα». Έτσι κι αλλιώς η σπάνια κατανάλωση αυτού του συνδυασμού από υγιή άτομα δεν μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στην υγεία. Όσον αφορά τον τρόπο μαγειρέματος, το ψήσιμο στα κάρβουνα από τη μία νοστιμεύει το κρέας, από την άλλη όμως το εμπλουτίζει με καρκινογόνες ουσίες γι’ αυτό και το ψήσιμο στο φούρνο υπερτερεί συγκριτικά από άποψη υγείας.
Μαγειρίτσα: Η κλασική συνταγή περιλαμβάνει εντόσθια αρνιού και διάφορα χορταρικά. Σαν σούπα είναι εύπεπτη και αποτελεί κατάλληλο γεύμα για την ομαλή μετάβαση από τη νηστεία στην κρεατοφαγία. Τα εντόσθια κάθε άλλο παρά υγιεινά είναι, καθότι περιέχουν πολλά λιπαρά και μάλιστα κορεσμένα που επιβαρύνουν τη λειτουργία της καρδιάς. Ένα πιάτο μαγειρίτσα σε συνδυασμό με μια φέτα ψωμί είναι αρκετά για το βραδινό γεύμα της Ανάστασης.
Κόκκινα αβγά: Βάφονται κάθε Μεγάλη Πέμπτη σε κόκκινο χρώμα όπως και αυτό του αίματος. Το αβγό είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, γι’ αυτό και είναι αρκετά χορταστικό. Ένα βραστό αβγό έχει μόλις 80 θερμίδες, αλλά έχει και αρκετά κορεσμένα λιπαρά. Όσο για τα υψηλά ποσά χοληστερίνης μην ανησυχείτε, τα 2/3 περίπου της χοληστερίνης του αίματος τα παράγει ο ίδιος ο οργανισμός και σ’ αυτό παίζει ρόλο η συνολική ποιότητα της διατροφής σας. Μπορείτε να φάτε ένα κόκκινο πασχαλινό αβγό με ψωμί ή τσουρέκι για πρωινό ή απογευματινό, ή να κάνετε το βράδυ μια σαλάτα με 1-2 αβγά, λίγο τυρί και ψωμί.
Τσουρέκι: Σπιτικό ή αγοραστό είναι πεντανόστιμο! Υπάρχει σε διάφορες εκδοχές, απλό, με μαύρη ή λευκή σοκολάτα, με ξηρούς καρπούς κτλ. Όσο πιο απλό είναι το τσουρέκι, τόσο λιγότερες θερμίδες έχει. Γενικά όμως, 1-2 φετούλες μαζί με ένα ποτήρι γάλα για πρωινό ή απογευματινό είναι αρκετές, ώστε να μην ξεφύγετε θερμιδικά. Είναι υπερβολή να φάτε μισό τσουρέκι τη φορά, διότι πέρα από τις πολλές θερμίδες με τις οποίες θα επιβαρυνθείτε, δεν θα το απολαύσετε κιόλας καθώς μετά από τις πρώτες δαγκωνιές, η γεύση δεν έχει κάτι το διαφορετικό να σας προσφέρει…
Εάν οι διατροφικές μας υπερβολές την περίοδο των εορτών γίνονται και αυτές «με μέτρο» και καλύτερα θα περάσουμε και θα διατηρήσουμε το βάρος μας σταθερό!
Καλό Πάσχα!
ΠΗΓΗ http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=14584
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!!!!με υγεία και αγάπη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!!
Πασχαλινές δέξου ευχές, απο τη καρδια βγαλμένες, ολες οι μέρες της ζωής σου να΄ναι αναστημένες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛH ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ.