Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Προγραμματίστε οικογενειακά τη διατροφή



Ανυπομονείτε να φτάσει εκείνη η 'ηρωική' στιγμή της έναρξης των σχολείων, ώστε να μπει όλη η οικογένεια σε ένα πρόγραμμα και ρυθμό; Η διατροφή των παιδιών είναι μια σημαντική παράμετρος στο σχεδιασμό του ημερήσιου προγράμματος, με την οποία οι γονείς πρέπει να ασχοληθούν, ώστε η χρονιά να κυλήσει ομαλά και ευχάριστα και η ανάπτυξη των παιδιών να είναι σωστή.

Πώς ξεκινάμε;


Εξετάζοντας τα σημαντικότερα σημεία που πρέπει να έχουν υπόψη οι γονείς σε συνεργασία με τα παιδιά καταλήγουμε στις εξής τέσσερις ερωτήσεις τις οποίες θα πρέπει να απαντήσουν:

Ποιο θα είναι το ωράριο του φαγητού;



Είναι σημαντικό τα παιδιά να εξοικειωθούν με την ιδέα ενός σταθερού προγράμματος διατροφής το οποίο θα περιλαμβάνει 4-6 γεύματα την ημέρα.
Στην προσπάθεια αυτή η 'υπενθύμιση' για την ώρα που είναι να κάνουμε το γεύμα είναι η πείνα μας και συνήθως πεινάμε κάθε 2-4 ώρες.
Ο πιο άμεσος και αποτελεσματικός τρόπος για να ενσωματώσουν τα παιδιά ένα διατροφικό πρόγραμμα στην καθημερινότητά τους είναι ακολουθώντας το δικό σας πρόγραμμα. Εάν για παράδειγμα, ξυπνώντας το πρωί συνηθίζετε να φεύγετε για τη δουλειά χωρίς πρωινό είναι πολύ πιθανό να επιλέξουν ως πιο 'φυσιολογική' αυτή τη συμπεριφορά και να αποφεύγουν το πρωινό γεύμα.
Να θυμάστε πως γίνεστε παράδειγμα έτσι κι αλλιώς μόνο με τη συμπεριφορά σας και πως δεν χρειάζεται να κάνετε συγκρίσεις με τα παιδιά σας κριτικάροντάς τα. Αντίθετα, μπορείτε να τα προσκαλέσετε να πάρουν πρωινό μαζί σας ή να κόψετε ένα φρούτο μαζί για να τους μυήσετε ασυναίσθητα στη συνήθεια!
Στα μεγαλύτερα παιδιά και τους εφήβους, επιδιώκετε να δίνετε την ελευθερία να κάνουν τις επιλογές τους για το πότε και τι θα φάνε. Εάν αρνούνται συστηματικά τα συχνά γεύματα, απλά κάντε διερευνητικές ερωτήσεις όπως 'Έχεις πεινάσει;' ή 'Είσαι χορτάτος;' ώστε να καταλάβετε το λόγο που τα αποφεύγουν και να τους βοηθήσετε να συνδέσουν την ώρα του φαγητού με την πείνα.

Ποια θα είναι τα τρόφιμα που πρέπει να προτιμούνται μέσα στην ημέρα; 


Τα τρόφιμα έχουν ομαδοποιηθεί συνοπτικά στις εξής κατηγορίες:

  • Ομάδα γάλακτος (γάλα, γιαούρτι)
  • Ομάδα κρέατος (κρέας, ψάρι, πουλερικά, αυγά, τυριά κ.α.)
  • Ομάδα ψωμιού (ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά, κ.α.)
  • Ομάδα λαχανικών και φρούτων
  • Ομάδα λιπών και ελαίων (λάδι, βούτυρο, μαργαρίνη, κ.α.)
Το καθημερινό διαιτολόγιο καλό είναι να περιέχει τρόφιμα από όλες τις ομάδες.
Ένας πρακτικός τρόπος για να βάλετε σε σκέψεις τα παιδιά σας ως προς τα τρόφιμα που είναι να καταναλώνουν καθημερινά, είναι να φτιάξετε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής και στη συνέχεια να φτιάξετε μικρές λίστες για ψώνια σημειώνοντας με ποια τρόφιμα τροφοδοτείτε την κουζίνα σας μια φορά την εβδομάδα, ποια τρόφιμα αγοράζετε πιο συχνά (γάλα, ψωμί) και ποια τρόφιμα αγοράζετε και ανανεώνετε πιο αραιά.

Ποιες θα πρέπει να είναι οι επιλογές σε εβδομαδιαία βάση;


Είναι σημαντικό τα παιδιά να αντιληφθούν πως κάποιες επιλογές τους κάνουν μεγαλύτερο καλό (νιώθουν ζωντάνια, ενεργητικότητα, έχουν λαμπερά μαλλιά και δέρμα, έχουν διάθεση να μιλήσουν, να επικοινωνήσουν και να παίξουν με τους φίλους τους, δεν αρρωσταίνουν εύκολα) και άλλες λιγότερο καλό (δεν έχουν ενέργεια, νιώθουν νωθρότητα και βαρεμάρα, αρρωσταίνουν πιο εύκολα, έχουν θαμπό δέρμα και μαλλιά).
Με βάση αυτό το κριτήριο, υπάρχουν τρόφιμα που τους τροφοδοτούν με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και για αυτό τα καταναλώνουν κάθε μέρα, ενώ υπάρχουν και τρόφιμα που είναι φτωχά σε τέτοια συστατικά και το μόνο που κάνουν είναι να μας παραφορτώνουν με καύσιμα – θερμίδες… βαραίνοντας μας. Αυτά τα τρόφιμα είναι που τα καταναλώνουμε και πιο αραιά!

Τι θα πρέπει να αποφεύγουν;


Πρακτικά τίποτα! Η στέρηση συνήθως οδηγεί στο αντίθετο αποτέλεσμα… Οπότε αντί να μιλήσετε στα παιδιά σας για τρόφιμα που απαγορεύονται, σβήστε τις λέξεις μη, όχι, δεν από το λεξιλόγιό σας και βάλτε τις λέξεις τι και πως! Αντικαταστήστε φράσεις όπως 'Δεν κάνει/ πρέπει να φας αυτό' με την έκφραση 'Τι θα έλεγες να το έχεις αυτό το τρόφιμο 1 ή 2 φορές την εβδομάδα και να επιλέξεις εσύ ποιες θα είναι αυτές οι φορές'. Η διαπραγμάτευση με σαφή όρια και πλαίσια τις περισσότερες φορές έχει άμεσα αποτελέσματα και σας απαλλάσσει από τους καβγάδες

Γράφουν η Φωτεινή Κοκκίνου και ο Κυριάκος Ρέππας

Πηγές: www.nutrimed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου