Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2010

Χοιρινό με σάλτσα εσπεριδοειδών και μέλι


Υλικά για 4 μερίδες

• 800 γραμ. άπαχο χοιρινό κρέας από μπούτι χωρίς κόκκαλο
• ξύσμα και χυμός από 3 πορτοκάλια
• ξύσμα και χυμός από 3 λάιμ
• 1 κουτ. του γλυκού κόλιαντρος
• 1 κουτ. του γλυκού κύμινο
• 1 κουτ. του γλυκού ρίγανη
• 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
• 2 κουτ. της σούπας μέλι
• ελαιόλαδο
• αλάτι, πιπέρι

Προετοιμασία

1. Κόβετε το κρέας σε μερίδες.

2. Ανακατεύετε σε ένα μπολ ¼ του φλιτζανιού ελαιόλαδο, τον χυμό και το ξύσμα των πορτοκαλιών και των λάιμ, τα μπαχαρικά και το σκόρδο.

3.
 Αφήνετε το κρέας στην μαρινάδα για 4-5 ώρες τουλάχιστον, διατηρώντας το στο ψυγείο μέχρι να το μαγειρέψετε.

4. Στραγγίζετε το κρέας από την μαρινάδα και κρατάτε την μαρινάδα για το μαγείρεμα.

5. Σοτάρετε το κρέας με το κρεμμύδι σε 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο.

6. Το γυρίζετε για να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές και το αλατοπιπερώνετε.
7. Σβήνετε με την μαρινάδα και μεταφέρετε το φαγητό σε ένα βαθύ πυρίμαχο σκεύος.
8. Σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 1 ώρα και 45 λεπτά.
9. Όταν ψηθεί το κρέας, αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο, περιχύνετε με το μέλι και ξαναβάζετε το φαγητό στον φούρνο και 10 λεπτά ακόμη.
10. Περνάτε από το σουρωτήρι την σάλτσα που έμεινε στο ταψί και σερβίρετε με το κρέας. 
Για περισσότερες συνταγές πατείστε εδώ: http://www.driskas.com

Ανάλυση του διαιτολόγου

Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου 2010

Πόσο προσέχουμε τα λαχανικά που τρώμε τελικά?

Οι Καναδοί θα πρέπει να ανησυχούν εξίσου για την ασφάλεια των φρούτων και των λαχανικών που καταναλώνουν όπως κάνουν για το κρέας που αγοράζουν, λέει ο ειδικός της ασφάλειας των τροφίμων.
Σε κρίση  λιστερίωσης, όπου 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά από την κατανάλωση μολυσμένου κρέατος σάντουιτς, οι πολίτες τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού για το κρέας όπως θα έπρεπε να συμβαίνει και με τα λαχανικά .
“Το πράγματα της παραγωγής όπως τα λαχανικά  είναι λίγο πιο ύπουλα διότι έχουμε μεγαλώσει με το να θεωρούμε ότι η παραγωγή δεν είναι πρόβλημα. Δεν θα μπορούσαμε να ήμασταν πιο λάθος , δήλωσε η ειδική στην  ασφάλεια των τροφίμων  Rick Holley, επισημαίνοντας περιπτώσεις σε όλο τον κόσμο τα τελευταία 15 χρόνια.
“Οι πόρτες είναι ορθάνοιχτες δεν έχουμε  κανόνες ή κανονισμούς  στον τόπο που να εμποδίζουν την παραγωγή οπωροκηπευτικών να μολυνθεί από βακτήρια που κάνουν τους ανθρώπους να αρρωσταίνουν. “
Τα βακτήρια, συμπεριλαμβανομένων των επικίνδυνων σαλμονέλα και Ε. coli, μπορεί να μπουν στην παραγωγή . Συνήθως γίνεται με το να απλώνουμε στους αγρούς κοπριά που δεν την έχουμε επεξεργαστεί σωστά και ρίζες να πάρουν τα βακτηρίδια από το έδαφος. Σε μια περίπτωση όπου τα μήλα που έχουν βακτηρίδια  και πέσουν σε ένα βοσκοτόπι  όπου βόσκουν αγελάδες τότε τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα.

Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου 2010

Αποκωδικοποιήθηκε το DNA της φράουλας και του κακάο


chocostrawΔύο ανεξάρτητες μεγάλες διεθνείς επιστημονικές ομάδες «έσπασαν» τους γενετικούς κώδικες (DNA) της άγριας φράουλας και του δέντρου του κακάο, από όπου παράγεται η καλύτερη στον κόσμο ποιότητα σοκολάτας.
Το διπλό επίτευγμα αναμένεται να βοηθήσει τους παραγωγούς να αναπτύξουν καλύτερες ποικιλίες και από τα δύο φυτά, πράγμα που αναμφίβολα θα χαροποιήσει τους φίλους των καλών γεύσεων και τους εραστές της γαστρονομίας.
Στην περίπτωση της φράουλας, μια διεθνής ομάδα 70 ερευνητών από πολλές χώρες, με επικεφαλής τον Νταν Σάρτζεντ του βρετανικού Συμβουλίου Έρευνας στη Βιοτεχνολογία και τις Βιολογικές Επιστήμες, ανακοίνωσε την ανάγνωση του γονιδιώματος στο περιοδικό γενετικής ?Nature Genetics?, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, τη «Γκάρντιαν» και το ?Nature?.
Η αγριοφράουλα ή αλπική φράουλα (Fragaria vesca) σχετίζεται στενά με την καλλιεργημένη φράουλα (Fragaria x ananassa) αλλά είναι λιγότερο πολύπλοκή γενετικά σε σχέση με την τελευταία. Η αποκάλυψη του γενετικού «χάρτη» της θα βοηθήσει στην καλλιέργεια καλύτερων ποικιλιών φραουλών, οι οποίες θα είναι πιο ανθεκτικές στα παράσιτα και στις κλιματικές αλλαγές, θα μυρίζουν πιο ωραία, θα έχουν πιο όμορφη εμφάνιση, θα χρειάζονται λιγότερα λιπάσματα και θα διαρκούν περισσότερο στα ράφια των καταστημάτων.
Η ανακάλυψη, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί επίσης να συμβάλει στη γενετική βελτίωση συγγενικών φρούτων, όπως τα μήλα, τα αχλάδια και τα ροδάκινα.

Λιπαρά οξέα. Πόσα κι από πού;





Τα λίπη αποτελούν μία κατηγορία μακροθρεπτικών συστατικών που κατηγορούνται για ποικίλες βλαβερές επιπτώσεις στην υγεία. Είναι όμως όλα τα λίπη «κακά» για τον οργανισμό ή υπάρχουν και οφέλη απο την ορθή κατανάλωσή τους;
Τα λίπη είναι  χημικές ουσίες, που αποτελούνται από άτομα άνθρακα, υδρογόνου και οξυγόνου. Τα λιπαρά οξέα είναι η κυριότερη μορφή διατροφικού λίπους. Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες λιπαρών οξέων, τα κορεσμένα και τα ακόρεστα.
Κορεσμένα είναι εκείνα που η χημική τους ένωση δεν διαθέτει κανένα διπλό δεσμό μεταξύ των ατόμων άνθρακα, ενώ ακόρεστα εκείνα των οποίων η χημική ένωση αποτελείται απο έναν (μονοακόρεστα) ή και περισσότερους (πολυακόρεστα) διπλούς δεσμούς. Επίσης, τα κορεσμένα λίπη είναι πιο στερεά σε θερμοκρασία δωματίου συγκριτικά με τα ακόρεστα.
Άλλη μια κατηγορία λιπαρών οξέων είναι τα τρανς λιπαρά, που παράγονται βιομηχανικά κατά  την μετατροπή της δομής ενός λιπαρού οξέος. Κύρια πηγή τους είναι τα υδρογονωμένα έλαια, σε μαργαρίνες και επαλείμματα, αλλά και το κρέας σε μικρότερες ποσότητες.
Α) Κορεσμένα λιπαρά οξέα.  Βρίσκονται σε μεγάλες αναλογίες, κυρίως σε ζωικά λίπη όπως το κρέας, το βούτυρο, το πλήρες γάλα και το τυρί. Σε πολύ μικρότερες ποσότητες απαντώνται και σε φυτικά έλαια π.χ. ελαιόλαδο (15%). Πλέον έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά οξέα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, παχυσαρκίας, καρκίνου και αυξημένης χοληστερόλης στο αίμα , ενώ παράλληλα οδηγεί σε σημαντική αύξηση των επιπέδων της «κακής» χοληστερόλης (LDL) και των τριγλυκεριδίων.
Β) Ακόρεστα λιπαρά οξέα.

Κυριακή, 26 Δεκεμβρίου 2010

Οι ηλικιωμένοι που τρώνε υγιεινά, ζούνε περισσότερα χρόνια


Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι που ακολουθούν υγιεινή διατροφή, έχουν αυξημένη πιθανότητα να ζήσουν πιο πολύ, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που έρχεται να επιβεβαιώσει τη σημασία της σωστής διατροφής για το προσδόκιμο ζωής.

 

Οι ερευνητές, υπό τη δρα Άμι Άντερσον του πανεπιστημίου του Μέριλαντ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό της Αμερικανικής Διαιτητικής Ένωσης, σύμφωνα με το BBC, ανέλυσαν τις περιπτώσεις 2.500 ατόμων ηλικίας 70 έως 79 ετών και συμπέραναν ότι όσοι τρώνε τροφές με χαμηλά λιπαρά και προτιμούν τα φρούτα και λαχανικά, μειώνουν τον κίνδυνο να πεθάνουν την επόμενη δεκαετία.
Όσοι έτρωγαν πολλά λιπαρά, με τη μορφή παγωτών, τυριών, πλήρους γάλακτος κλπ., είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο θανάτου. Η μελέτη διαπίστωσε ότι, για όσους έτρωγαν υγιεινά, υπήρχε κατά μέσο όρο αύξηση περίπου 12% στο ποσοστό επιβίωσης την επόμενη δεκαετία.
Οι ερευνητές χώρισαν τα άτομα σε έξι ομάδες ανάλογα με τις διατροφικές συνήθειές τους. Από την ομάδα που έτρωγε υγιεινά, το 21% πέθαναν την επόμενη δεκαετία, έναντι 34% που πέθαναν από την ομάδα που κατανάλωνε πολλά λιπαρά και πλήρη γαλακτοκομικά.

Παρασκευή, 24 Δεκεμβρίου 2010

Εύχομαι σε όλους ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ με υγεία, ευτυχία, αγάπη και ο,τι άλλο θα έκανε τον κάθε ενα ξεχωριστά ευτυχισμένο.....!!!!

Ελπίζω να προλάβατε να στείλετε το γράμμα σας στον Άγιο Βασίλη ...



   

Φιλάκια!!!



Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2010

Creme brulee με γλυκό κρασί και λεμόνι

Creme brulee με γλυκό κρασί και λεμόνι
Yλικά
  • 4 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος
  • ½ φλιτζάνι κρασί γλυκό Μοσχάτο
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 12 κρόκους αβγού
  • ½ λεμόνι (το ξύσμα τους)
  •  
  •  
ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΑ
  • 8 κουτ. ζάχαρη μαύρη
  •  
Eκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 130°C. Βράζουμε την κρέμα γάλακτος και το κρασί σε κατσαρολάκι. Μόλις αρχίσει ο βρασμός, αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε πολύ καλά. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει ελαφρά. Χτυπάμε καλά τους κρόκους με τη ζάχαρη σε μπολ. Προσθέτουμε με αργό ρυθμό το μείγμα της κρέμας συνεχίζοντας το χτύπημα. Αφαιρούμε τον αφρό που θα δημιουργηθεί στην κορυφή του μείγματος με κουτάλι και στη συνέχεια το μοιράζουμε σε 8 πυρίμαχες φόρμες φούρνου. Γεμίζουμε ένα ή δύο ταψιά με λίγο νερό και τοποθετούμε μέσα τις φόρμες. Τις βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 90 λεπτά περίπου, μέχρι να αρχίσουν να δένουν. Βγάζουμε τις κρέμες από τη φωτιά και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Πριν σερβίρουμε, ρυθμίζουμε τον φούρνο στην ένδειξη «γκριλ», απλώνουμε αρκετή μαύρη ζάχαρη πάνω από τις κρέμες και τις ψήνουμε όσο πιο κοντά στη φωτιά γίνεται μέχρι να καραμελώσει η ζάχαρη.
Σημ.: Δεν χρειάζεται να ζεσταθεί το εσωτερικό της κρέμας, καθώς η γεύση της είναι πολύ καλύτερη σε θερμοκρασία δωματίου.

Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2010

Oι 13 μεγαλύτεροι διατροφικοί μύθοι


1. Ποια τρόφιμα έχουν τις περισσότερες φυτικές ίνες;
α) τα μαρούλια
β) οι ντομάτες
γ) τα αγγούρια

β) Οι ντομάτες! Οι ντομάτες έχουν τις περισσότερες φυτικές ίνες (από τα παραπάνω λαχανικά), ενώ τα μαρούλια τις λιγότερες. Συγκρίνοντας μια κούπα ψιλοκομμένο μαρούλι το οποίο περιέχει λιγότερο από ένα γραμμάριο φυτικές ίνες και μια κούπα αγγούρι που περιέχει περίπου 1 γραμμάριο φυτικές ίνες, με μια κούπα ντομάτα που περιέχει περίπου 2 γραμμάρια φυτικές ίνες παρατηρούμε ότι οι ντομάτες υπερτερούν σε φυτικές ίνες. Για να ενισχύσετε τον οργανισμό σας με ακόμα περισσότερες φυτικές ίνες προσθέστε στην διατροφή σας το μπρόκολο (4 γρ. φυτικών ινών) και λάχανο ψιλοκομμένο (περίπου 2 γρ. περισσότερα φυτικές ίνες)...


2. Το κοτόπουλο με  πέτσα έχει περισσότερο κορεσμένο λίπος από ό, τι η μπριζόλα?
α) Σωστό
β) Λάθος
β) Λάθος! Αν και το κοτόπουλο χωρίς πέτσα είναι μια καλή επιλογή για εκείνους που προσπαθούν να περιορίσουν τα κορεσμένα λιπαρά, από «γραμμάριο σε γραμμάριο», το κόντρα φιλέτο και το κοτόπουλο με πέτσα έχουν περίπου την ίδια ποσότητα κορεσμένων λιπαρών. Δεδομένου όμως ότι η πέτσα του κοτόπουλου περιέχει λίπος, μπορείτε να την αφαιρέσετε για να έχετε ένα πιο ελαφρύ γεύμα.

3. Ο καφές έχει περισσότερη καφεΐνη από το τσάι. 
α) Σωστό
β) Λάθος

α)Υπάρχει περισσότερη καφεΐνη στον καφέ ... αλλά όχι σε πολύ μεγάλη διαφορά. Όμως, ο στιγμιαίος καφές έχει μόνο περίπου 90 χιλιοστόγραμμα καφεΐνη, και το μαύρο τσάι περιέχει περίπου 85 χιλιοστόγραμμα καφεΐνη. Εάν σας αρέσει ο καφές, αλλά θέλετε λιγότερη καφεΐνη, ο καφές χωρίς καφεΐνη περιέχει μόνο 5 χιλιοστόγραμμα καφεΐνη ανά φλιτζάνι.

Ελαφρύ cheesecake με γιαούρτι


Συστατικά


Ένα κιλό γιαούρτι στραγγιστό κατά προτίμηση 2-5% σε λιπαρά
Ένα κουτί γάλα ζαχαρούχο
Το χυμό ενός λεμονιού
Τέσσερα πέντε τριμμένα μπισκότα τύπου digestive


Τρόπος μαγειρέματος


Ρίχνουμε το γιαούρτι, το ζαχαρούχο γάλα και το χυμό των λεμονιών σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε καλά
Στη συνέχεια αφού έχουμε κάνει μία λεπτή στρώση με τα μισά τριμμένα μπισκότα, σερβίρουμε το μείγμα σε μπολ και το γαρνίρουμε με τα υπόλοιπα τριμμένα μπισκότα
Το αφήνουμε για περισσότερες από δυο ώρες στο ψυγείο για να παγώσει και να δέσει


ΠΗΓΗ TLIFE

Πώς να αποφύγεις τα περιττά κιλά στις γιορτές!

Ποτά, πεντανόστιμα πιάτα, γλυκά και κάθε λογής λιχουδιές σε καλούν να τα δοκιμάσεις. Δεν είναι μέρες για να στερηθείς, όμως δεν θέλεις σε καμία περίπτωση να το παρακάνεις και να τρέμεις να ανέβεις στη ζυγαριά την επομένη των γιορτών.

Ο Κλινικός διαιτολόγος διατροφολόγος Ιωάννης Σουπιός σου δίνει τρία έξυπνα tips για να είσαι σίγουρη πως οι φετινές γιορτές δεν θα σου... "στοιχίσουν" σε κιλά!
 
- Το φαγητό θέλει στρατηγική! Φάε με μέτρο.... Δεν είναι ανάγκη να στερηθείς κανένα από τα λαχταριστά χριστουγεννιάτικα γλυκά. Δοκίμασε να έχεις κάποιο από αυτά με το πρωινό σου. Η ζάχαρη των γλυκών αυτών θα αξιοποιηθεί από τον οργανισμό σου καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, που σημαίνει πως θα κάψεις τις θερμίδες τους μέχρι το βράδυ.
"Μία άλλη καλή λύση, επίσης, ιδιαίτερα για τις γυναίκες που θέλουν να φάνε κάποιο γλυκό νωρίς το απόγευμα, είναι να φάνε το μελομακάρονο ή τον κουραμπιέ μετά από το απογευματινό τους φρούτο ή χυμό" αναφέρει ο κ. Σουπιός.
- Work it out! Έχουμε την τάση να παγώνουμε κάθε φυσική δραστηριότητα μέσα στις γιορτές. Δεν λέω! Το να τρέχεις στο γυμναστήριο χριστουγεννιάτικα, ίσως είναι λίγο βαρετό. Μπορείς όμως να πας για shopping και να κάνεις παράλληλα και την γυμναστική σου -περπάτημα, κουβάλημα κλπ. "Να θυμάστε ότι η άσκηση θα σας βοηθήσει να κάψετε κάποιες έξτρα θερμίδες οι οποίες μπορούν να αποβούν το κλειδί της επιτυχίας για την αποφυγή της αύξησης του βάρους κατά την διάρκεια των γιορτών" επισημαίνει ο Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Ιωάννης Σουπιός.

Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2010

Συμβουλές από τον ΕΦΕΤ ενόψει των εορτών


11logo_efetΟι έλεγχοι που διενεργεί ο Ε.Φ.Ε.Τ. στην αγορά των τροφίμων, κατά τη διάρκεια των εορτών, θα εντατικοποιηθούν σε μεγάλο βαθμό με κύριο γνώμονα να διασφαλισθεί η υγεία των καταναλωτών αλλά και τα συμφέροντά τους από οποιοδήποτε κίνδυνο ή πρακτική υπονόμευσής τους. Οι παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μας οδηγούν, συνήθως, σε αγορά και κατανάλωση φρέσκων μη τυποποιημένων προϊόντων. Η σωστή επιλογή τους αλλά και η προσεκτική διαχείριση στο σπίτι από τον καταναλωτή (μαγείρεμα, συντήρηση κλπ) βοηθούν στη διατήρηση των πλεονεκτημάτων της παραδοσιακής μας διατροφής αλλά και στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία και στα οικονομικά συμφέροντα του καταναλωτή.
Για τους λόγους αυτούς ο Ε.Φ.Ε.Τ. συνιστά στους καταναλωτές :
- Να αγοράζουν από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς. Οι αγορές τροφίμων από πλανόδιους περιστασιακούς πωλητές θα πρέπει να αποφεύγονται συστηματικά, διότι αποτελούν πηγή διάθεσης μη ελεγχόμενων τροφίμων που μπορεί να παραπλανήσουν τον καταναλωτή και να προκαλέσουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα στην υγεία του.
- Να αγοράζουν πουλερικά και κρεατικά που είναι τοποθετημένα σε ψυγεία ή προθήκες – ψυγεία και όχι αυτά που βρίσκονται εκτός ψυγείου, κρέμονται από τσιγκέλια και είναι εκτεθειμένα σε σκόνη και μικρόβια.
- Να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στους χειρισμούς των τροφίμων από το προσωπικό, στις συνθήκες καθαριότητος του προσωπικού, του εξοπλισμού και του χώρου απ’ όπου προμηθεύονται τα πουλερικά, τα κρεατικά και άλλα ευαλοίωτα προϊόντα (γαλακτοκομικά, αυγά κλπ)

Τι να προσέξουμε στη διατροφή πριν και μέσα στις γιορτές

Οι γιορτές έφτασαν και όσο και αν φέτος θα είναι «διαφορετικές» λόγω της οικονομικής κρίσης, σίγουρα κανείς δεν θα ήθελε να βρει τον εαυτό του με παραπάνω βάρος, αμέσως μετά την εορταστική περίοδο.
Από την άλλη μεριά, όμως, λόγω της γενικότερης πίεσης που όλοι δεχόμαστε, ψυχολογική κυρίως, με τα προβλήματα και τα άγχη, το τελευταίο που θα σκεφτόμασταν θα ήταν να κάνουμε αυστηρή δίαιτα αυτή την περίοδο. Ο επιθυμητός λοιπόν στόχος είναι να χαρούμε τη χριστουγενιάτικη περίοδο, έτσι ώστε να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα, αλλά με προσεχτικές διατροφικές επιλογές και όχι με αυστηρή δίαιτα, ώστε να μην προστεθεί ένα ακόμα άγχος, αυτό των κιλών, στις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου του 2011.
* Δέκα βήματα μέχρι τις γιορτές
Ακολουθήστε τα παρακάτω μέχρι την αρχή της εορταστικής περιόδου, ώστε να προετοιμάσετε τον οργανισμό σας.
1 Καταναλώστε πρωινό: αφού είναι το ξύπνημα του μεταβολισμού μας μετά τον ύπνο και αποτελεί βασικό κανόνα για τον έλεγχο του βάρους μέσα από καλύτερες καύσεις.
2 Κάνετε τακτικά γεύματα: αποφύγετε το έντονο αίσθημα της πείνας και καθιερώστε μικρά γεύματα κάθε 3-4 ώρες.
3 Αποφύγετε το συναισθηματικό φαγητό: τρώγοντας χωρίς να πεινάτε. Καταναλώστε λοιπόν τροφή όταν πραγματικά πεινάτε και όχι ως αποτέλεσμα συναισθηματικής φόρτισης ή βαρεμάρας.
4 Αποφύγετε τα γλυκά: δεδομένου ότι μέσα στις γιορτές θα καταναλώσετε γλυκά, αποφύγετέ τα κατά την περίοδο πριν απ' αυτές.
5 Καταναλώστε λαχανικά και φρούτα (όχι χυμούς), τα τρόφιμα αυτά είναι φτωχά σε θερμίδες, πλούσια σε φυτικές ίνες και προσφέρουν έντονο αίσθημα κορεσμού.
6 Καταναλώστε τρόφιμα που δεν θα φάτε μέσα στις γιορτές: καταναλώστε έτσι περισσότερο δημητριακά ολικής άλεσης, ψάρια και μαγειρεμένα λαχανικά, έτσι ώστε να καταναλώσετε κρέας και αμυλούχα τρόφιμα μόνο μέσα στις γιορτές.
7 Πίνετε αρκετό νερό και αποφύγετε τα αναψυκτικά: η ενυδάτωση του οργανισμού μας είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία, που συμβάλλει και στην καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού μας. Προτιμήστε όμως το νερό και αποφύγετε τα ροφήματα που σας φορτώνουν με καφεΐνη, ανθρακικό και μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.
8 Μετριάστε το αλκοόλ, έτσι ώστε να έχετε το περιθώριο για κατανάλωση κάποιων μερίδων αλκοόλης μέσα στις γιορτές.

Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2010

Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι στο μικροσκόπιο

http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=7032

Καταιγισμός θερμίδων, χαρακτηρίζει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Γλυκά, κρέατα και αλκοόλ, σε συνδυασμό με καθισιό, δημιουργούν προϋποθέσεις για συσσώρευση περιττών κιλών. Ένας διατροφικός οδηγός για τις γιορτές, αποτυπώνει το…βουνό των θερμίδων και μας θέτει προ των ευθυνών μας, σε ενδεχόμενες υπερβάσεις. 


ΤΡΟΦΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΘΕΡΜΙΔΕΣ
Μελομακάρονο Ένα κομμάτι 140
Κουραμπιές Ένα κομμάτι 110
Βασιλόπιτα Μέτριο κομμάτι 380
Τσουρέκι Κομμάτι μεγάλο 210
Δίπλες Μία μεγάλη 75
Κρέπες με σοκολάτα Μία 270
Σοκολάτα γάλακτος 100 γραμμάρια 600
Σοκολατάκι τρούφα Ένα 55
Γαλοπούλα βραστή Μερίδα 250
Γαλοπούλα γεμιστή Μερίδα 450
Αρνί σούβλας μπούτι Μερίδα 320
Αρνί φούρνου Μερίδα 550
Αρνί φούρνου με πατάτες Μερίδα 720
Μοσχάρι κιμάς ρολό Δύο λεπτές φέτες 280
Μοσχάρι κοκκινιστό με πατάτες Μερίδα 650
Χοιρινό λουκάνικο, ψητό Ένα κομματάκι 40
Χοιρινή μπριζόλα σχάρας Μία 350
Χοιρινό στο φούρνο με πατάτες Μερίδα 780
Κοτόπουλο λεμονάτο με πατάτες Μερίδα 480
Κοτόπουλο ψητό στη σούβλα Μερίδα 230
Πατάτες βραστές Μία 100
Πατάτες πουρέ Μερίδα 240
Πατάτες τηγανητές Δέκα 220
Πατάτες φούρνου Μερίδα 430
Πατάτες ογκρατέν Κομμάτι μέτριο 380
Ψωμί ολικής άλεσης Μία φέτα 75
Ψωμί πολύσπορο Μία φέτα 88
Κρασί λευκό Ένα ποτήρι 60
Κρασί κόκκινο Ποτήρι 80
Κρασί ρετσίνα Ποτήρι 70
Βότκα Ποτήρι 176
Ουίσκι Ποτήρι 110
Κονιάκ Ποτήρι 100
Μπύρα μαύρη Ποτήρι μεγάλο 170
Μπύρα ξανθή Ποτήρι μεγάλο 120
Σαμπάνια Ποτήρι 150




Μελομακάρονα light

Συστατικά
1 κούπα ελαιόλαδο
2 κουταλιές σούπας βιτάμ light
½ κούπα καστανή ζάχαρη
½ κούπα ασπαρτάμη
1 κούπα φυσικός χυμός πορτοκάλι
1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
1½ κουταλιές γλυκού μαγειρική σόδα
Ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού

Σιρόπι
1/3 κούπας καστανή ζάχαρη
1/3 κούπας ασπαρτάμη
2/3 κούπας μέλι
1 κούπα νερό
Οδηγίες
Με τη βοήθεια μίξερ αναμιγνύετε το λάδι με τη ζάχαρη, το ξύσμα, το χυμό, το σιμιγδάλι και τέλος, λίγο- λίγο το αλεύρι με τη σόδα. Πλάθουμε μικρά μελομακάρονα και τα βάζουμε στο φούρνο, αφού έχει φτάσει τους 200 οC. Όταν κρυώσουν τελείως τα περιχύνουμε με το σιρόπι ζεστό και πασπαλίζουμε με καρυδόψιχα.

Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου 2010

Ραβιόλι μουσακά


Υλικά

για ζύμη pasta


Αλεύρι 500γρ
Αυγά 5τμχ
Λάδι 10ml
Αλάτι 5γρ


Υλικά για γέμιση μουσακά


Κιμάς 250γρ
Κρεμμύδι ξερό 75γρ
Κρεμμύδι φρέσκο 40γρ
Ντομάτα κονκασέ 250γρ
Κολοκύθι 80γρ
Παρμεζάνα 40γρ
Βούτυρο 80γρ
Κανέλα στικ 1τμχ
Αλάτι
Πιπέρι
Ζάχαρη 10γρ
Θυμάρι

Τέλειοι κοιλιακοί με λίγα μόνο λεπτά την ημέρα

Θέλεις να φτιάξεις κοιλιακούς ζηλευτούς αλλά δεν έχεις πολύ χρόνο στη διάθεση σου για να τους χτίσεις; Δεν πειράζει καθόλου αφού λίγα μόλις λεπτά την ημέρα αρκούν για να φτιάξεις κοιλιακούς σαν σταρ!

Στην ανάγκη και αν δε θέλεις να διαθέσεις χρήματα και χρόνο στο γυμναστήριο μπορείς με τη βοήθεια του dvd σου να φτιάξεις τους κοιλιακούς των ονείρων σου! Το μυστικό βρίσκεται πάντα στο κατά πόσο το θέλεις. Το πρωί που ξυπνάς ακόμη πριν πας στη δουλειά μπορείς να αφιερώσεις λίγα λεπτά για να κάνεις 20 κοιλιακούς. Ακόμη μην υποτιμάς το ρόλο που παίζει η διατροφή σου σε αυτή σου την προσπάθεια. Το αλκοόλ έχει κρυφές θερμίδες και σε φορτώνει με λίπος που αποθηκεύεται εκεί ακριβώς(στην περιοχή της κοιλιάς). Προσπάθησε να αποφύγεις το βραδινό φαγητό ή έστω το να είναι βαρύ το βραδινό σου αφού δε θέλεις να ξυπνήσεις με πρησμένο στομαχάκι. Το πολύ νερό δε λέω μπορεί να σε φουσκώνει αλλά το συγκεκριμένο φούσκωμα είναι μόνο παροδικό αφού μόλις πας στην τουαλέτα θα δεις το θα φύγει ενώ καταφέρνει να γεμίσει έστω και προσωρινά το στομαχάκι σου έτσι ώστε να μην πεινάς.

Δίπλες χωρίς ζάχαρη

Συστατικά για 15 κομμάτια

Για τη ζύμη
200 γρ. αλεύρι
2 αυγά
400 γρ. γάλα 0%
Λίγη κανέλα σε σκόνη και 1 κουταλιά γλυκού μαγειρική σόδα
Λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
1 κούπα καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
9 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για το σιρόπι
2/3 κούπας μέλι
2–3 ποτήρια νερό
1 ξυλάκι κανέλα

Εκτέλεση
Ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο όσο πιο λεπτό μπορείτε. Το κόβετε σε λωρίδες με 4 εκ. πλάτος και 15 εκ. μήκος. Περνάτε τη μία άκρη κάθε λωρίδας ανάμεσα στα δόντια ενός πιρουνιού και τη στερεώνετε τυλίγοντάς την λίγο γύρω από το πιρούνι. Με το άλλο σας χέρι κρατάτε την άλλη άκρη της λωρίδας. Βουτάτε το πιρούνι μαζί με τη ζύμη, μέσα σε καυτό λάδι και περιστρέφοντάς το τυλίγετε την υπόλοιπη λωρίδα λίγη-λίγη, καθώς θα ψήνεται, γύρω από το πιρούνι.
Ακουμπάτε τις δίπλες σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν το λάδι τους. Βάζετε σε βαθουλή κατσαρολίτσα με μέλι το νερό να βράσει, αφαιρείτε τον αφρό και ρίχνετε μέσα τις δίπλες αφήνοντάς τες να βράσουν λίγα λεπτά. Τις βγάζετε από το μέλι και τις πασπαλίζετε με τα καρύδια και την κανέλα που έχετε ανακατέψει προηγουμένως. 

Γράφει: Δημητρούλης Εμμανουήλ MSc, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ΠΗΓΗ Iatronet.gr

Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2010

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ: ΑΝΑΛΥΣΕ ΤΟ



Το ελληνικό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι μοιάζει με ιεροτελεστία. Από την αγορά των υλικών και το μαγείρεμα, τη συνάθροιση των μελών της οικογένειας, μέχρι τα πατροπαράδοτα γλυκά στο τέλος. Σίγουρα, από την παιδική μας ηλικία οι περισσότεροι διατηρούμε ευχάριστες αναμνήσεις, ανεξάρτητα από τον πλούτο του τραπεζιού.
Μεγαλώνοντας, η αλήθεια είναι, ότι μας πονοκεφαλιάζει  λίγο παραπάνω, καθώς ένα πλήρες Χριστουγεννιάτικο γεύμα εκτός από το ότι τσιμπάει στην τσέπη, ξεφεύγει και από τον μέσο όρο θερμίδων που έχουμε συνηθίσει να παίρνουμε τον υπόλοιπο χρόνο. Πάντως αυτό το μειονέκτημα ισοσταθμίζεται, καθώς τα υλικά που χρησιμοποιούνται έχουν μεγάλη θρεπτική αξία. Ας το δούμε πιο αναλυτικά.
Την ημέρα αυτή η παράδοση φέρνει ως κυρίως γεύμα το χοιρινό. Αν και ο περισσότερος κόσμος το αποφεύγει καθώς πιστεύει ότι έχει υψηλά ποσοστά λίπους αξίζει να έχει θέση στο τραπέζι μας καθώς περιέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, σίδηρο και βιταμίνη Β12. Όσον αφορά το λίπος του:
Περιέχει λιγότερο κορεσμένο από το μοσχαρίσιο κρέας καθώς στο τελευταίο υπάρχει κρυμμένο λίπος και μέσα στις ίνες του. Υπενθυμίζουμε ότι το κορεσμένο λίπος είναι υπεύθυνο για τις καρδιοπάθειες καθώς αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα αλλά και την πιθανότητα θρομβογένεσης. Μια μοσχαρίσια μπριζόλα μας δίνει 152 mgr χοληστερόλης, ενώ η χοιρινή 133,5 mgr, όταν αφαιρέσουμε το ορατό λίπος.

Καλύτερα είναι βέβαια τα πράγματα για την γαλοπούλα, η οποία έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια ,καθώς παραμένει πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης δίνοντας μας περίπου 100 mgr χοληστερόλης. Υστερεί (1,8 mgr/100 γρ ) σιδήρου σε σχέση με το χοιρινό (3,5 mgr/100 γρ) αλλά και το μοσχαρίσιο (3,8 mgr/100 γρ) κρέας. Ό,τι κι αν προτιμήσετε η αξία της μερίδας θα κυμανθεί μεταξύ 400 και 500 θερμίδων μαζί με την γέμιση.
Εκείνο το κομμάτι που αξίζει πραγματικά την προσοχή μας λοιπόν είναι η γέμιση.
Τα καρύδια και τα αμύγδαλα αλλά και όλοι οι ξηροί καρποί προσφέρουν τα ω-3 λιπαρά οξέα τα οποία πλήθος ερευνών έχει συσχετίσει με υψηλή καρδιοπροστατευτική δράση, ενώ τελευταία φαίνεται ότι συμβάλλουν στην θεραπεία διάφορων δερματικών παθήσεων αλλά και στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Kορμός με κρέμα φρούτα του δάσους και μαρέγκα βανίλια


Υλικά

για το μπισκότο
6 κρόκοι αυγών
50γρ ζάχαρη
3 ασπράδια αυγού
35γρ ζάχαρη
55γρ αλεύρι για κοσκίνισμα

Υλικά για την κρέμα
500ml γάλα
100γρ ζάχαρη
90γρ κόρν φλάουρ
βανίλια
5 κρόκοι αυγών
50γρ βούτυρο

Υλικά για τη μαρέγκα βανίλια
50γρ ζάχαρη άχνη
50γρ ζάχαρη κρυσταλλική
100γρ ασπράδια αυγού
βανίλια

Υλικά για το γλάσο
115γρ ζάχαρη
145γρ νερό
145γρ σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη σε μπεν μαρί
40γρ ζεστό νερό

Εκτέλεση

Χτυπάμε τους κρόκους μαζί με τα 50γρ ζάχαρη έως ότου ασπρίσουν. Χτυπάμε τα ασπράδια μαζί με τα 35γρ ζάχαρη σε χαμηλή ταχύτητα έως ότου γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα. Παίρνουμε το 1/3 από τη μαρέγκα και την ανακατεύουμε με το μίγμα των κρόκων. Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι, σαν βροχή, ανακατεύοντας. Προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα και ανακατεύουμε πολύ απαλά. Απλώνουμε το μίγμα αυτό πάνω σε μια λαδόκολλα σε πάχος 1cm. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170ο C, μέχρι να χρυσαφίσει. Αποσύρουμε και αναποδογυρίζουμε σε μια άλλη σιλικόνη.

Βράζουμε το γάλα με τη μισή ζάχαρη. Χτυπάμε σε ένα μπολ τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη. Προσθέτουμε το κόρν φλάουρ και ανακατεύουμε. Παίρνουμε λίγο από το γάλα και το βάζουμε στους κρόκους ανακατεύοντας. Βάζουμε τους κρόκους πίσω στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνέχεια σε χαμηλή φωτιά, να «δέσει» η κρέμα. Έξω από τη φωτιά προσθέτουμε το βούτυρο. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.


ΠΗΓΗ MASTER CHEF 

Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2010

Ισλί...χριστουγεννιάτικη λιχουδιά από την ανατολή


Συστατικά
* Για τη ζύμη: 6 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
* 1/2 κ.γ αλάτι
* 4 κ.σ ζάχαρη
* 1 φλιτζάνι νερό
* 1 φλιτζάνι μαγειρικό λίπος
* 1 φλιτζάνι λάδι
* Για τη γέμιση: 2 φλιτζάνια καρύδια τριμμένα
* 2 κ.σ κανέλα
* 1 κ.σ γαρύφαλο
* 2 κ.σ ζάχαρη
* Για το σιρόπι: 2 κούπες ζάχαρη
* 2 1/2 κούπες νερό
* 1 κ.σ χυμό λεμονιού

Τρόπος μαγειρέματος
Σε μια λεκάνη ανακάτεψε όλα τα υλικά για τη ζύμη εκτός από το αλεύρι
Πρόσθεσε το αλεύρι λίγο-λίγο και ζύμωσε
Χώρισε τη ζύμη σε κομμάτια (περίπου 30)
Σε ένα μπολ ανακάτεψε τα υλικά της γέμισης
Άνοιξε τη ζύμη σε φύλλα
Βάλε στο καθένα ένα κουταλάκι από τη γέμιση και δίπλωσέ τα σε τρίγωνα
Ψήσε στους 175°C για 45 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα
Εν τω μεταξύ ετοίμασε το σιρόπι, βράζοντας όλα τα υλικά μαζί
Ρίξε το σιρόπι (ζεστό) πάνω από τα ζεστά ισλί

ΠΗΓΗ TLIFE

Κάνε το αδυνάτισμα παιχνίδι!


Το αδυνάτισμα σου έχει γίνει έμμονη ιδέα; Τότε δεν έχεις παρά να πάρεις την απόφαση και να κάνεις την υπέρβαση αποφασίζοντας να χάσεις τα κιλάκια που σε βασανίζουν και πάντα ήθελες να χάσεις αλλά ποτέ δεν το έπαιρνες απόφαση.
Ποτέ δεν είναι αργά για να πάρεις το αδυνάτισμα στα σοβαρά και να προσπαθήσεις να φτιάξεις το κορμί των ονείρων σου! Επειδή η σωστή διατροφή από το πρωινό φαίνεται καλά θα κάνεις να ξεκινήσεις τη μέρα σου με ένα καλό πρωινό: γάλα με δημητριακά ή ένα τοστ με ψωμί ολικής άλεσης(σίκαλης) και ενδιάμεσα στα γεύματα να φας τουλάχιστον ένα φρούτο το οποίο θα σε "κρατήσει" και δε θα πέσεις με τα μούτρα στο μεσημεριανό. Πρόσεξε να μην ξεχνάς το νερό το οποίο σε ενυδατώνει αλλά και σε φουσκώνει έτσι ώστε να μην τρως φαγητά που είναι γεμάτα στο λίπος.
Το μεσημεριανό σου πρέπει να είναι ένα γεύμα που να σε χορτάσει αλλά να μη σκάσεις κιόλας. Ο συνδυασμός κρέατος και σαλάτας είναι αυτός που θα σου εξασφαλίσει τους γοφούς των ονείρων σου! Φυσικά πρέπει να προσέξεις το βραδινό σου που είναι το πιο "επικίνδυνο" γεύμα αφού ότι φας τότε "κάθεται" στα πιο δύσκολα και σέξι σημεία στο κορμάκι σου. Αν προσπαθήσεις να βάλεις και την άσκηση στο καθημερινό σου πρόγραμμα (ακόμη και 5 λεπτά τη μέρα είναι αρκετά) τότε τα αποτελέσματα θα είναι πραγματικά θεαματικά!

Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2010

Η κακή πλευρά του... καλού φαγητού!

Τα ψάρια, οι ξηροί καρποί, οι σαλάτες ή η σοκολάτα θεωρούνται υγιεινές επιλογές που θωρακίζουν τον οργανισμό μας απέναντι σε δεκάδες παθήσεις. Είναι, όμως, πάντα έτσι; Δυστυχώς, όχι! Αν δεν είμαστε προσεκτικοί με τα υγιεινά τρόφιμα, μπορεί να «ακυρώσουμε» τις ευεργετικές τους ιδιότητες ή ακόμη και να τα μετατρέψουμε σε επικίνδυνες επιλογές για την υγεία μας. Σας παραθέτουμε ένα απλό παράδειγμα: Η σαλάτα είναι μια υγιεινή διατροφική επιλογή για όλους μας, αν όμως απολαύσουμε μια σαλάτα με μπόλικη σος από κάποιο φαστφούντ, τότε επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας με περιττό λίπος που συχνά ξεπερνά αυτό που περιέχει ένα χάμπουργκερ. Προσπαθήσαμε, λοιπόν, να «φωτίσουμε» και τις δύο πλευρές του… καλού φαγητού και σας προτείνουμε λύσεις για να αποφύγετε τις παγίδες και να αποκομίσετε μόνο τα οφέλη του.

Ψάρια
Η καλή πλευρά
Εδώ και χρόνια, οι γιατροί μάς συμβουλεύουν να καταναλώνουμε ψάρια γιατί κάνουν καλό στην υγεία μας. Και πράγματι, τα ψάρια μάς προσφέρουν τα λεγόμενα καλά λιπαρά ω-3 και ω-6, που είναι ευεργετικά για το καρδιαγγειακό μας σύστημα. Ακόμη, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, η κατανάλωση ψαριών προλαμβάνει την άνοια και μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.
Η κακή πλευρά
Σε ορισμένα είδη ψαριών, τα λεγό­μενα λιπαρά ψάρια, όπως ο ξιφίας, ο σολομός, ο λευκός μπακαλιάρος ωκεανού και ο φρέσκος τόνος, εντοπίζονται υψηλά επίπεδα υδραργύρου, τα οποία μπορεί να βλάψουν
το έμβρυο και γι’ αυτόν το λόγο οι έγκυοι καλό είναι να τα αποφεύγουν. Επίσης, προϊόντα ψαριού όπως οι κροκέτες ψαριού -fishsticks- είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικά λόγω του υψηλού ποσοστού λίπους που πε­ριέχουν. Γενικά, πάντως, δεν θα πρέπει να καταναλώνουμε πάνω από 2 μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα, ενώ καλό είναι να προτιμάμε τα μικρά ψάρια, που συνήθως δεν αλιεύονται σε επιβαρυμένες από υδράργυρο περιοχές.

Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2010

Τούρτα κρέπα σοκολάτα



ΖΥΜΗ ΚΡΕΠΑΣ 
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. γάλα
150 γρ. αυγά
20 γρ. ρούμι
20 γρ. βούτυρο λιωμένο
50 γρ. ζάχαρη
2 γρ. αλάτι
1 βανίλια σκόνη
200 γρ. αλεύρι μαλακό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και μετά τα περνάμε από σινουά.
Αφήνουμε το μίγμα 30 λεπτά να ξεκουραστεί.

ΜΟΥΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑ
450 γρ. σοκολάτα bitter, 70% cacao
250 γρ. ασπράδια
100 γρ. ζάχαρη
1 βανίλια
250 γρ. σαντιγύ (35% λιπαρά)
80 γρ. ρούμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Λιώνουμε σε μπεν-μαρί τη σοκολάτα, κάνουμε μαρέγκα τα ασπράδια με τη ζάχαρη και τη βανίλια.. Ανακατεύουμε τη λιωμένη σοκολάτα με τη μαρέγκα και τέλος με τη σαντιγύ μισοχτυπημένη και το ρούμι, όλα ανακατεμένα απαλά .

Κυριακή, 12 Δεκεμβρίου 2010

ΒΙΔΕΣ ΜΕ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ ΚΑΙ ΦΑΣΟΛΙΑ





  • 400 γραμ ζυμαρικά βίδες  
  • 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζ καλαμπόκι κονσέρβα ή βρασμένο κατεψυγμένο
  • 1 φλιτζ κόκκινα φασόλια από κονσέρβα
  • 1 κουταλιά  ρίγανη
  • 150 γραμ τριμμένη γραβιέρα
  • Αλάτι 
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
  • Φυλλαράκια δυόσμου  
Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς κελσίου. Βράζετε τις βίδες σε νερό με αλάτι για περίπου 8 λεπτά. Τις σουρώνετε και κρατάτε λίγο από το ζωμό τους. Τις μεταφέρετε σε ένα μπολ, ρίχνετε το ελαιόλαδο και τις ανακατεύετε. Τις μεταφέρετε σε ένα ταψάκι πασπαλισμένο με λίγο τυρί. Προσθέτετε το καλαμπόκι και τα φασόλια και τα ανακατεύετε απαλά για να μοιραστούν ομοιόμορφα. Ελέγχετε για αλάτι και προσθέτετε λίγο από το νερό που κρατήσατε από το βράσιμο των ζυμαρικών για να μη στεγνώσει το φαγητό κατά το ψήσιμο. Το πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί και τη ρίγανη και το ψήνετε κάτω από το γκριλ για 30 λεπτά. Το σερβίρετε ζεστό με πιπέρι.

http://www.mednutrition.gr/content/view/784/131/

Σάββατο, 11 Δεκεμβρίου 2010

Ποντικάκια από πατάτα


Συστατικά

* 4 πατάτες
* ελαιόλαδο
* 40 γρ βούτυρο
* 40 γρ παρμεζάνα τριμμένη
* 1 κ.σ μουστάρδα
* 1 μικρό κίτρινο κολοκύθι
* 2 κ.σ γάλα
* 100 γρ cheddar τυρί
* 4 ντομάτες cherry
* κρεμμυδάκια φρέσκα
* 4 ραπανάκια
* 8 σταφίδες

Τρόπος μαγειρέματος
Προθέρμανε τον φούρνο στους 190C
Τρύπησε με ένα πηρούνι τις πατάτες και βάλτες σε ένα ταψάκι, αλείβοντάς τς με βούτυρο. Ψήσε 1 ώρα κι ένα τέταρτο
Κόψε το κολοκύθι στη μέση, καθάσισέ το και βάλε το στο φούρνο για 40 λεπτά
Όταν κρυώσουν καλά, κόψε το πάνω μέρος της πατάτας και άδειασε το περιεχόμενο με ένα κουτάλι, προσέχοντας να μην χαλάσεις το σχήμα
Κάνε το ίδιο και με το ψημμένο κολοκύθι και ανακάτεψε, με την πατάτα, την μουστάρδα, την παρμεζάνα, το γάλα και το βούτυρο
Γέμισε με το μείγμα τις πατάτες και πασπάλισε με τριμμένο cheddar. Ψήσε λίγο στο γκριλ να λιώσει το τυρί
Με μικρές οδοντογλυφίδες κόλλησε τις ντομάτες για μύτη. Χρησιμοποίησε τα ραπανάκια για αυτιά, το πράσινο μέρος των κρευμμιδιών για ουρά και τις σταφίδες για μάτια.

πηγή tlife

Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2010

Φυσικοί σύμμαχοι ενάντια στο οξειδωτικό στρες

Οξειδωτικό στρες: ένας όρος που όλοι μας έχουμε ακούσει ή διαβάσει αλλά λίγοι γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι. Πρόκειται για μία κατάσταση κατά την οποία το σώμα μας, υπό την επίδραση επιβαρυντικών παραγόντων όπως είναι το άγχος και οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας, οι περιβαλλοντικοί ρύποι και η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, υπερπαράγει ελεύθερες ρίζες.
Παρότι οι ελεύθερες ρίζες αποτελούν φυσιολογικά προϊόντα του μεταβολισμού, όταν παράγονται σε τόσο υψηλές ποσότητες στρέφονται κατά των ίδιων μας των κυττάρων με αποτέλεσμα να τους προκαλούν φθορές και να επισπεύδουν τη γήρανση του οργανισμού και την εκδήλωση χρόνιων νοσημάτων.
Ποια είναι η λύση; Ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικά, τους φυσικούς συμμάχους μας ενάντια στην οξειδωτική βλάβη. Εκτός όμως από τρόφιμα, όπως είναι τα λαχανικά, τα φρούτα, το ελαιόλαδο και τα όσπρια, αντιοξειδωτικά βρίσκουμε σε υψηλές περιεκτικότητες και σε αγαπημένα μας ποτά και ροφήματα. Ας δούμε λοιπόν ποια από αυτά, εκτός από το να καταπραΰνουν τη δίψα μας, συνεισφέρουν σημαντικά και στην καθημερινή αντιοξειδωτική μας προστασία.
Καφές
Ο καφές, εκτός του ότι μας χαρίζει τόνωση και ευεξία λόγω της καφεΐνης που περιέχει, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο και στην κάλυψη των αντιοξειδωτικών αναγκών μας, καθώς έχει αναδειχθεί σε μία από τις βασικότερες πηγές αντιοξειδωτικών στη δίαιτα των δυτικών κοινωνιών. Σε ορισμένες μάλιστα μελέτες φαίνεται πως συμβάλλει εντονότερα στην αντιοξειδωτική μας πρόσληψη ακόμη και σε σύγκριση με άλλα ροφήματα υψηλού αντιοξειδωτικού περιεχομένου, όπως το τσάι. Για παράδειγμα, εκτιμάται ότι σε ένα φλιτζάνι στιγμιαίου καφέ, που αποτελεί από τα πιο αγαπημένα είδη παγκοσμίως, περιέχονται πάνω από 500mg αντιοξειδωτικών.
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στον καφέ ανήκουν στην ομάδα των πολυφαινολών (κυρίως χλωρογενικό και καφεϊκό οξύ), μίας ιδιαίτερα δραστικής τάξης αντιοξειδωτικών ενώσεων με σημαντικά οφέλη για την υγεία. Δεδομένης λοιπόν της συχνής κατανάλωσής του, ο καφές μπορεί να αποτελέσει σημαντικότατο «όχημα» αντιοξειδωτικών ουσιών σε διάφορες φάσεις της ημέρας μας.

Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου 2010

Διατροφή στα στάδια της εγκυμοσύνης

Μία από τις σημαντικότερες περιόδους στη ζωή μιας γυναίκας είναι αυτή της εγκυμοσύνης. Η περίοδος αυτή είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τη σωματική και πνευματική ανάπτυξη του εμβρύου, συνεπώς η διατροφή της εγκύου έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να πληροφορήσουμε για τις διατροφικές ανάγκες που έχουν οι έγκυες γυναίκες σε διάφορα στάδια της εγκυμοσύνης:
Α΄ Τρίμηνο
Κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης οι ανάγκες της εγκύου δεν αυξάνονται σε ενέργεια (θερμίδες), που σημαίνει ότι η ποσότητα φαγητού που καταναλώνουν δεν διαφέρει κατά πολύ από τη φάση προ εγκυμοσύνης.
  • Υπάρχει αυξημένη ανάγκη σε θρεπτικά συστατικά όπως το φυλλικό οξύ (Πηγές: πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όσπρια, εσπεριδοειδή ) και το σίδηρο (Πηγές: Συκώτι, μοσχάρι, όσπρια).
  • Η διατροφή επίσης θα πρέπει να είναι επαρκής σε ω-3 λιπαρά οξέα. Αυτά είναι απαραίτητα λιπαρά γιατί ο ανθρώπινος οργανισμός δεν τα παράγει και θα πρέπει να τα προσλαμβάνει με τις τροφές (Πηγές: λιπαρά ψάρια, ξηροί καρποί).
  • Κρατήστε ενυδατωμένο τον οργανισμό καταναλώνοντας αρκετή ποσότητα υγρών (8-10 ποτήρια υγρών / ημέρα).
  • Συμπλήρωμα βιταμίνης Β12 είναι απαραίτητο σε γυναίκες που στο άμεσο παρελθόν τους εφάρμοζαν χορτοφαγικές δίαιτες.
  • Λάβετε πολυβιταμινούχα σκευάσματα μόνο αν υπάρχει ανάγκη και πάντα με την καθοδήγηση ειδικού.
Β΄ Τρίμηνο

Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου 2010

Τιραμισού με φυστίκι αιγίνης και μαλλί της γριάς

Υλικά

για σαβαγιάρ
Κρόκοι αυγού 6τμχ
Ζάχαρη 50γρ
Ασπράδια αυγού 3τμχ
Ζάχαρη 35γρ
Αλεύρι κοσκινισμένο 55γρ
Φυστίκι αιγίνης 100γρ

Υλικά για κρέμα
Mascarpone 550γρ
Ζάχαρη άχνη 200γρ
Ασπράδια αυγού 4τμχ
Κρόκοι αυγού 4τμχ
Γάλα 250γρ
Καφέ espresso δυνατό (ή στιγμιαίο καφέ) 1 φλιτζάνι του καφέ (ή 2 κουταλιές της σούπας)
Κονιάκ 70γρ
Κακάο

Εκτέλεση

Για το σαβαγιάρ
Χτυπάμε τους κρόκους μαζί με τα 50γρ ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Χτυπάμε τα ασπράδια μαζί με τα 35γρ ζάχαρη συγχρόνως, σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα. Παίρνουμε ένα μέρος από τη μαρέγκα και την ανακατεύουμε πολύ απαλά. Με μια σακούλα ζαχαροπλαστικής κόβουμε μικρά σαβαγιάρ. Ρίχνουμε κρυσταλλική ζάχαρη και ψήνουμε στους 170 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.