Είστε να σκάσετε. Από τη ζέστη, από τα νεύρα, από το φούσκωμα. Τα δύο πρώτα κάπως θα τα παλέψετε: με τον κλιματισμό, με κανένα απελευθερωτικό βρίσιμο θα έρθει μια ισορροπία. Εκείνο το πρήξιμο, όμως, που κάνει την κοιλιά σας ολοστρόγγυλη και τη δυσφορία ανυπόφορη, πώς θα το παλέψετε; Όποια και αν είναι η αιτία, το πρόβλημα μπορεί συνήθως να αντιμετωπιστεί με αλλαγή στη διατροφή.
ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ
Τα συμπτώματα διαφοροποιούνται από άτομο σε άτομο, αλλά συνήθως περιλαμβάνουν φούσκωμα, δυσφορία, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, έντονο πόνο στην περιοχή της κοιλιάς (κυρίως κάτω αριστερά) και αέρια. Στις γυναίκες εμφανίζεται συνήθως όταν βρίσκονται υπό συναισθηματική και ψυχολογική φόρτιση.
Αντιμετώπιση: Φροντίστε για τη σωστή λειτουργία του εντέρου. Αποφύγετε τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, το κρεμμύδι, το πράσο, τις αγκινάρες και τα φασόλια. Καλό είναι να πίνετε πολλά υγρά, ιδίως ροφήματα από βότανα, καθώς και νερό.
ΔΥΣΠΕΨΙΑ
Με τον όρο δυσπεψία εννοούμε όλες τις ενοχλήσεις (δυσφορία, φούσκωμα, πόνο) που εμφανίζονται στο στομάχι ή στο στέρνο ύστερα από ένα γεύμα. Αυτό συμβαίνει όταν τρώμε βιαστικά την ώρα της δουλειάς, κάνοντας συγχρόνως και άλλα πράγματα. Το αποτέλεσμα είναι να μη μασάμε καλά τις τροφές και να εμφανίζεται το φούσκωμα.
Αντιμετώπιση: Την ώρα του φαγητού μην ασχολείστε με τίποτε άλλο. Μασάτε καλά κάθε μπουκιά. Η διαδικασία της πέψης αρχίζει από τη μάσηση. Μην τρώτε μεγάλες ποσότητες φαγητού, αλλά μοιράστε το σε 5-6 μικρότερα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ
Όταν επισκέπτεστε την τουαλέτα λιγότερο από τρεις φορές την εβδομάδα ή όταν δυσκολεύεστε πολύ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, τότε υποφέρετε από δυσκοιλιότητα. Τα συμπτώματα δημιουργούν πρήξιμο, δυσφορία και μια δυσάρεστη ενόχληση κατά τη σεξουαλική επαφή. Η έλλειψη υγρών, η απουσία άσκησης, οι συναισθηματικές φορτίσεις, οι ορμονικές διαταραχές μπορούν να οδηγήσουν σε δυσκοιλιότητα.
Αντιμετώπιση: Αυξήστε την ποσότητα των ινών στα γεύματά σας για να βοηθήσετε το «τεμπέλικο» έντερό σας να ξυπνήσει και να αποκτήσει έναν φυσιολογικό ρυθμό. Αν το πρόβλημα συνεχιστεί, προσθέστε στο πρωινό σας 1-2 κουταλιές πίτουρο και 2-3 ξερά δαμάσκηνα. Αν οι επισκέψεις στην τουαλέτα εξακολουθήσουν να είναι σπάνιες και επώδυνες, ζητήστε βοήθεια από τον γαστρεντερολόγο.
ΒΑΚΤΗΡΙΔΙΑ
Στο στομάχι μας υπάρχουν τα λεγόμενα «καλά» βακτηρίδια, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη διαδικασία της πέψης. Υπάρχουν όμως και «κακά» βακτηρίδια που εισχωρούν στο πεπτικό μας σύστημα διαμέσου της τροφής, με αποτέλεσμα να προκαλούν αέρια και τοξίνες, που με τη σειρά τους δημιουργούν φουσκώματα. Οι ενοχλήσεις που πιθανόν να έχετε, εκτός από φούσκωμα, είναι ελαφρές στομαχικές διαταραχές και μια γενικότερη κατάπτωση του οργανισμού (έλλειψη ενέργειας, αίσθημα αδιαθεσίας).
Αντιμετώπιση: Εντάξτε στη διατροφή σας το γιαούρτι.
ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ
Η δυσανεξία σε κάποιες τροφές οφείλεται κυρίως στην έλλειψη κάποιων συγκεκριμένων πεπτικών ενζύμων. Τα συμπτώματα είναι φούσκωμα, αέρια και σπασμοί στο στομάχι.
Αντιμετώπιση: Παρατηρήστε ποιες τροφές σάς δημιουργούν το πρόβλημα. Ο καφές, το αλκοόλ, οι πατάτες, οι μπανάνες, τα παρασκευάσματα που έχουν μαγιά, η σόγια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να σας προκαλέσουν δυσανεξία. Αποφύγετε για τουλάχιστον δύο εβδομάδες τις τροφές που θεωρείτε ύποπτες. Παρατηρήστε αν τα συμπτώματα υποχωρούν. Σταδιακά βάλτε και πάλι στο μενού σας τις τροφές που αποφύγατε. Δείτε αν τα συμπτώματα επιστρέφουν. Αν δεν μπορείτε να κάνετε το τεστ μόνοι σας, απευθυνθείτε σε έναν διαιτολόγο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου