Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Το ελαιόλαδο προστατεύει από το εγκεφαλικό


Μία διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο μπορεί να μας προστατεύσει σημαντικά από το εγκεφαλικό αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. 

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Neurology», βασίσθηκε στους ιατρικούς φακέλους 7.625 εθελοντών, ηλικίας 65 ετών και άνω, τους οποίους παρακολούθησαν οι ειδικοί επί μία πενταετία. 

Όσοι από αυτούς έβαζαν λάδι στη σαλάτα, στο μαγείρεμα ή πάνω στο ψωμί, διέτρεχαν κατά 41% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν εγκεφαλικό.

Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει την συστηματική κατανάλωση ελαιολάδου με προστασία και από άλλα προβλήματα υγείας, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η αυξημένη χοληστερόλη και η παχυσαρκία. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ελαιόλαδο δρα προστατευτικά εναντίον των εγκεφαλικών επειδή συμβάλλει στην καλή ισορροπία λιπιδίων στο αίμα, με αποτέλεσμα να βοηθεί τις αρτηρίες να διατηρούνται «καθαρές».

Τα εγκεφαλικά (όπως και τα εμφράγματα) προκαλούνται κυρίως όταν αποφραχθεί μια αρτηρία από τα λιπώδη ιζήματα που συσσωρεύονται στα τοιχώματά της ή όταν σπάσει σε κάποιο σημείο αυτή η λιπώδης πλάκα με συνέπεια να αναπτυχθεί θρόμβος.

Η διακοπή της παροχής αίματος αποκαλείται ισχαιμία και αυτού του είδους τα εγκεφαλικά λέγονται ισχαιμικά (υπάρχουν και τα αιμορραγικά, που προκαλούνται από αιμορραγία στον εγκέφαλο, λόγω της ρήξης ενός αγγείου μέσα σε αυτόν).

Η νέα μελέτη «υποδηλώνει ότι η καθημερινή κατανάλωση ελαιολάδου θα πρέπει να προστεθεί στις συστάσεις για πρόληψη των εγκεφαλικών», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Σεσίλια Σαμιέρι, από το Πανεπιστήμιο του Μπορντό, στη Γαλλία.

«Τα εγκεφαλικά είναι πολύ συνηθισμένα μετά τα 65 και το ελαιόλαδο θα μπορούσε να αποτελέσει έναν φθηνό και εύκολο τρόπο για την πρόληψή τους». 

Πηγή : Web Only

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου