Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Κυτταρίτιδα: Πώς θα περιορίσετε την καλοκαιρινή ′απειλή′



Όσο ο καιρός γίνεται όλο και πιο ζεστός, τόσο περισσότερα σημεία του σώματος γίνονται πιο εμφανή και η … καλοκαιρινή 'απειλή' της κυτταρίτιδας πλησιάζει. Τι κι αν η κυτταρίτιδα βρίσκεται σταθερά στα σημεία αυτά όλο το χρόνο, τι κι αν όλο το χειμώνα 'ταΐζουμε' τα 'προβληματικά' μας σημεία και προσπαθούμε να τα κρύψουμε κάτω από ρούχα. Ο πανικός ζωγραφίζεται στα μάτια των περισσότερων γυναικών αλλά και αντρών, ενώ επιστρατεύονται έκτακτα μέτρα για τη γρήγορη και άμεση αντιμετώπισή της, την εξαφάνισή της! Ποια είναι όμως η αλήθεια;
Αλήθεια Νο 1: Δεν είναι όλες οι αιτίες αναστρέψιμες!
Η αιτία εμφάνισης της κυτταρίτιδας δεν είναι μόνο μία. Αντίθετα, οι ειδικοί γνωρίζουν ότι αποτελεί μια πολυπαραγοντική δερματική πάθηση που χαρακτηρίζεται από αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία των λιποκυττάρων, του συνδετικού ιστού και της μικροκυκλοφορίας περιοχών του σώματος, όπως είναι οι γλουτοί, οι μηροί, και η κοιλιά, με τα γνωστά, αποτελέσματα.
Μερικοί παράγοντες που παίζουν, μεταξύ άλλων, βασικό ρόλο για την εμφάνισή της:

  • Οι γυναικείες ορμόνες, αφού η κυτταρίτιδα εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες μετεφηβικής ηλικίας.
  • Η φυλή της καταγωγής μας.
  • Η ποιότητα του δέρματος, η κατανομή του υποδόριου λίπους και η προδιάθεση του λεμφικού και κυκλοφορικού συστήματος.
  • Οι συχνές αυξομειώσεις βάρους, η προσθήκη περιττών κιλών και οι κακές διατροφικές συνήθειες, όπως είναι η επιλογή πλούσιων σε ολικό και κορεσμένο λίπος και φτωχών σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες και υγρά.
  • Το άγχος, το κάπνισμα και το αλκοόλ.
Αλήθεια Νο 2: Δεν υπάρχει λύση για όλους!
Αυτός είναι και ο λόγος που τα περισσότερα όπλα που χρησιμοποιούμε εναντίον της κυτταρίτιδας δεν δίνουν την επιθυμητή οριστική λύση! Η επιδερμίδα που θυμίζει φλούδα πορτοκαλιού εμφανίζεται με επιμονή που ξαφνιάζει, ανεξάρτητα από το πόσα κιλά κουβαλά ο καθένας πάνω του. Άλλωστε ρίχνοντας μια ματιά στην παραλία είναι αρκετή για να αποδείξει ότι η κυτταρίτιδα δεν κάνει διακρίσεις ούτε στα κιλά ούτε, συχνά και στα γυμνασμένα σώματα!
Αλήθεια Νο 3: Κάποιοι μύθοι δεν ισχύουν!
Για παράδειγμα, ο μύθος που συνέδεε την κυτταρίτιδα με την κατανάλωση τροφίμων ή ροφημάτων που περιέχουν ζάχαρη ή με το ανθρακικό δεν ισχύει, αφού οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό στοιχείο που να υποστηρίζει αυτή την αντίληψη. Επιπλέον, επισημαίνουν ότι κανένας παράγοντας δεν ευθύνεται από μόνος του για την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Με άλλα λόγια, μεμονωμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας ή γνωστές 'απαγορεύσεις', όπως είναι η στέρηση ενός δροσερού και ενυδατικού αναψυκτικού τώρα το καλοκαίρι, δεν έχουν ιδιαίτερο όφελος, αφού σε καμία περίπτωση δεν θα εξοντώσουν τον εχθρό.
Αλήθεια Νο 4: Κι όμως υπάρχουν κάποιοι κανόνες...
...οι οποίοι μπορούν, τουλάχιστον, να περιορίσουν την παρουσία της κυτταρίτιδας ή και να την προλάβουν:

  • Να αυξήσουμε τη σωματική μας δραστηριότητα και κυρίως, την αερόβια άσκηση. Αν δεν είμαστε ...φανατικές του γυμναστηρίου, ας θυμόμαστε ότι αρκεί ένας απλός, καθημερινός περίπατος με ζωηρό βήμα, για μισή ώρα!
  • Να ακολουθήσουμε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, χωρίς στερήσεις μεν, αλλά σίγουρα καταναλώνοντας περισσότερα φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες.
  • Να πούμε 'αντίο' σε βλαβερές συνήθειες όπως το κάπνισμα και το οινόπνευμα και να νικήσουμε το άγχος.
  • Να παρακολουθούμε συστηματικά το ενεργειακό μας ισοζύγιο, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε δεν είναι περισσότερες από αυτές που καταναλώνουμε. Τα περιττά κιλά δεν ευθύνονται από μόνα τους για την κυτταρίτιδα, αλλά σίγουρα την επιβαρύνουν. 

Γράφει: Οκτωράτου Μαργαρίτα, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Πηγές: www.nutrimed.gr

2 σχόλια:

  1. Κυτταρίτιδα ο ''φόβος'' των γυναικών
    Το άγχος πως να το καταπολεμήσουμε όμως;
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΑΣΤΕΡΙ!!!
    ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΦΕΥΓΕΙ ΕΥΚΟΛΑ... ΘΕΛΕΙ ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ.....
    ΦΙΛΑΚΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή