Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Το μπρόκολο εξουδετερώνει τα καρκινικά κύτταρα


Επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον ανακάλυψαν πως μία ουσία που περιέχει το μπρόκολο επιτίθεται επιλεκτικά και σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα, αφήνοντας ανέπαφα τα υγιή.
Η ουσία είναι η σουλφοραφάνη και υπάρχει σε όλα τα σταυρανθή λαχανικά (στην ίδια οικογένεια ανήκει και το κουνουπίδι).
Αν και η αντικαρκινική δράση της σουλφοραφάνης έχει τεκμηριωθεί και από άλλες μελέτες, η παρούσα είναι η πρώτη που αποδεικνύει πως η ουσία δρα ως αναστολέας της ιστονικής διακετυλάσης (HDAC) – ενός ενζύμου το οποίο ρυθμίζει την έκφραση γονιδίων που καταστέλλουν τους όγκους.
Η αναστολή της δράσης αυτού του ενζύμου αποκαθιστά την φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων, εξήγησε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Έμιλι Χο, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Υγείας & Ανθρώπινων Επιστημών του πανεπιστημίου.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Μοριακή Διατροφή & Έρευνα των Τροφίμων» (MNFR), ενώ οι ερευνητές πραγματοποιούν τώρα κλινικές μελέτες για να διαπιστώσουν πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί η σουλφοραφάνη για την αντιμετώπιση των καρκίνων του προστάτη και του μαστού.
Έως τότε, συνιστούν στους άντρες να τρώνε συστηματικά ωμό μπρόκολο ή/και κουνουπίδι, σε ποσότητα ίση με 1,5 φλιτζάνι (ή 140 γραμμάρια).


Πηγή : Web Only

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου