Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2011

Στόλεν! Παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό

Συστατικά

3 και 3/4 του φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1/4 του φλιτζανιού χυμό πορτοκάλι
2 κ.σ. κονιάκ
1/2 φλιτζάνι cheries ξερά
1/3 του φλιτζανιού σταφίδες
1/3 του φλιτζανιού ξηρά βερύκοκα
1/2 φλιτζάνι ζεσό γάλα 2% και 2 κ.σ. γάλα
1/4 του φλιτζανιού ζάχαρη
1 πακέτο ξηρή μαγιά
6 κ.σ. λιωμένο βούτυρο
2 μεγάλα αυγά ελαφρώς χτυπημένα
1/2 φλιτζάνι φρουό γλασέ λεμόνι
1/2 φλιτζάνι αμύγδαλο καβουρδισμένο
1 1/2 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
Μαγειρικό σπρέι
3 μεγάλα αυγά
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη

Τρόπος μαγειρέματος


Ανακάτεψε τα 3 1/2 φλιτζάνια αλέυρι με το αλάτι και το μοσχοκάρυδο
Σε ένα μπολ βάλε το χυμό ποροτοκάλι με το κονιάκ και ζέστανε σε φούρνο μικροκυμάτων ή σε κατσαρολάκι και πρόσθεσε τα κερασάκια, τις σταφίδες και τα βερύκοκα. Άφησε στην άκρη για 20 λεπτά
Ανακάτεψε το ζεστό γάλα με το τη ζαχαρη, τη μαγιά και άφησε να σταθεί 5 λεπτά. Πρόσθεσε και το βούτυρο μαζί με 2 αυγά και ανακάτεψε.
Πρόσθεσε το χυμό με τα φρούτα, τα φρουί γλασέ, τα αμύγδαλα και το ξύσμα. Συμπλήρωσε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς να πάρεις μια απαλή ζύμη
Γύρισε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζύμωσε να γίνει απαλή και ελαστική. Πρόσθεσε και το υπόλιπο αλεύρι και συνέχισε το ζύμωμα μέχρι να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια
Άλειψε με λάδι το μπολ και βάλε τη ζύμη, γυρίζοντας να πάρει λάδι και από την πάνω πλευρά. Σκέπασε και άφησε σε ζεστό μέρος να αυξηθεί και να διπλασιάσει τον όγκου
Μοίρασε την ζύμη σε 2 ίσες ποσότητες και πλάσε σε δύο ισόποσα οβάλ κομμάτια. Άρχισε να τυλίγεις από κάθε άκρη σφιχτά για να πάρεις δυο φραντολάκια
Βάλε τα φραντζολάκια σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν και πάλι για 1 ώρα
Προθέρμανε το φούρνο στους 180oC
Ανακάτεψε το ένα αυγό με το γάλα και άλειψε τα φραντζολάκια σου. Ψήσε για μισή ώρα περίπου να πάρουν χρώμα

http://www.tlife.gr/default.php?pname=RecipeView&recipe_id=761&friendly_name=recipes-stolen&cat_id=132

1 σχόλιο:

  1. Πω πω και τι δεν έχει μέσα!! Πολύ λαχταριστό, γεια στα χέρια σου:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή