Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Φαβοκεφτέδες

H συγκεκριμένη συνταγή αποτελεί παραδοσιακή συνταγή που προέρχεται από τη Μήλο και είναι ένας πρωτότυπος τρόπος να καταναλώνεται ένα όσπριο που, παρότι ήταν πολύ διαδεδομένο στο παρελθόν στη χώρα μας, φαίνεται πλέον πως δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην κλασική μορφή του, αυτή της βραστής φάβας.

 


Υλικά για 6 μερίδες 
   

200 γρ. φάβα
2 αβγά
2 κ. αλεύρι
1 ξερό κρεμμύδι μεγάλο (150 γρ.)
½ φλ. φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ φλ. ελαιόλαδο
αλάτι – πιπέρι 


Εκτέλεση

Βράζετε τη φάβα και αφού την αφήσετε να κρυώσει, προσθέτετε τα αβγά, το κρεμμύδι και το αλατοπίπερο, ανακατεύοντας ώστε να δημιουργηθεί ένα πηχτό μίγμα.
Βάζετε το ελαιόλαδο στο τηγάνι και ρίχνετε μία κουταλιά από το μίγμα κάθε φορά για να τηγανιστούν οι κεφτέδες. 

Θρεπτική αξία ανα μερίδα

Θερμίδες: 246
Πρωτεΐνες: 6 γρ.
Υδατάνθρακες: 12 γρ.
Λίπη: 20 γρ. 


Διατροφική αξιολόγηση

Γενικότερα, τα όσπρια είναι μία τροφή χαρακτηριστική για τις μεσογειακές χώρες, η οποία σύμφωνα με τη Μεσογειακή πυραμίδα συστήνεται να καταναλώνεται μία με δύο φορές την εβδομάδα. Αποτελεί ιδανική επιλογή για φυτοφαγικές δίαιτες και ιδιαίτερα σε περίοδο νηστείας είναι μία βασική πηγή φυτικών πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας.
Τα όσπρια αποτελούν μία οικονομική ομάδα τροφίμων, η οποία είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Στην παραδοσιακή ελληνική διατροφή μπορούμε να ανακαλύψουμε μεγάλη ποικιλία συνταγών με όσπρια και ελαιόλαδο, οπότε με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η προσθήκη του κατάλληλου ελαίου σε μία τροφή με λίγα λιπαρά. Επιπλέον, ενδεδειγμένη πρακτική είναι το ελαιόλαδο να προστίθεται στα όσπρια ωμό, αφού βράσουν, αλλά εναλλακτικά υπάρχουν και άλλοι τρόποι μαγειρικής παρασκευής, όπως αυτός που προτείνεται με τη σημερινή συνταγή.
Από την ανάλυση της συνταγής προκύπτει πως η φάβα αποδίδει 3 γρ. φυτικών ινών, οι οποίες είναι γνωστό πως έχουν πολλαπλά ευεργετική δράση στον οργανισμό. Συγκεκριμένα βοηθούν στον έλεγχο του σωματικού βάρους, μειώνουν την ολική χοληστερόλη, βοηθούν στην πρόληψη και θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη, καθώς και στην πρόληψη του καρκίνου του παχέως εντέρου. Επιπλέον, τα όσπρια συστήνονται για τη διατήρηση χαμηλών επιπέδων ομοκυστεΐνης στο αίμα, μίας ουσίας που αποτελεί δυνητικό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.
Τέλος, σημαντική είναι και η συνεισφορά των οσπρίων σε φυλλικό οξύ (35 γρ. στην συγκεκριμένη συνταγή) και σε σίδηρο και ψευδάργυρο, αν και για τα δύο τελευταία καλύτερη πηγή αποτελεί το κρέας, επειδή στα όσπρια υπάρχουν ουσίες που μειώνουν την απορρόφησή τους.

Γράφει: Παπαλαζάρου Αναστάσιος, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc
Πηγές: www.nutrimed.gr

4 σχόλια:

  1. Δεν τους έχω δοκιμάσει αλλά επειδή λατρεύω τη φάβα...νομίζω πως θα λατρέψω και τους κεφτέδες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΕΙΑ ΣΟΥ PANSOFIX!!!
    ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΝΟΣΤΙΜΟΙ!
    ΦΙΛΙΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλημέρα καλό μήνα Γεωρία μου :) ωραίοι οι φαβοκεφτέδες σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή