Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Παγκόσμια Ημέρα κατά της δίαιτας...Οι διαιτολόγοι συστήνουν ′όχι′ στη δίαιτα



Το αδυνάτισμα στις μέρες μας επιδέχεται πολλές ερμηνείες. Άλλοι το θεωρούν ένα συνεχή και δυσβάσταχτο αγώνα, άλλοι αγγαρεία, ενώ για κάποιους είναι ένα άπιαστο όνειρο. Η δίαιτα κυρίως με τη μορφή στέρησης και απαγόρευσης είναι άμεσα συνδεδεμένη με το αδυνάτισμα και την απώλεια βάρους.
Είναι όμως η μοναδική και πραγματική λύση;
Στις 6 Μαΐου κάθε χρόνο εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Δίαιτας. Αφορά έναν εορτασμό που ξεκίνησε το 1992 στη Μεγάλη Βρετανία. Στόχος αυτού του θεσμού είναι να αποδεχθούμε το σώμα μας χωρίς κόμπλεξ, να γιορτάσουμε την ομορφιά και την ιδιαιτερότητα και ποικιλομορφία όλων των φυσικών μεγεθών του ανθρώπινου σώματος.
Η ημέρα αυτή έχει σα στόχο να μας προβληματίσει απέναντι στην εμμονή της δίαιτας, να πληροφορηθούμε τις συνέπειες μιας αυστηρής δίαιτας αδυνατίσματος και να βάλουμε ένα τέλος στις διακρίσεις κατά των υπέρβαρων συνανθρώπων.
Κι αυτό γιατί τελικά η δίαιτα και η έννοια της δίαιτας έχει εδραιωθεί ως 'μόδα' αποτελώντας έτσι μια κερδοφόρα επιχείρηση. Πράγματι, η βιομηχανία αδυνατίσματος αποτελεί, ίσως, την πιο επικερδή επιχείρηση στις ημέρες μας. Οι Αμερικανοί υπολογίζεται πως ξοδεύουν ετησίως 42 δισεκατομμύρια δολάρια σε τρόφιμα, προϊόντα και υπηρεσίες αδυνατίσματος, ενώ το αντίστοιχο κόστος στη Δυτική Ευρώπη ανέρχεται στα 1,4 δισεκατομμύρια.
Διάσημες δίαιτες αδυνατίσματος φυτρώνουν η μία μετά την άλλη. Παράλληλα, με την εμφάνιση αυτών αυξάνονται και τα ποσοστά παχυσαρκίας, γεγονός που υποδηλώνει την αναποτελεσματικότητά τους. Όλες, ωστόσο, εμφανίζουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά από τα οποία μπορούμε να τις αναγνωρίσουμε:


-Υπόσχονται γρήγορη απώλεια κιλών

-Τα τρόφιμα συνήθως χαρακτηρίζονται ως 'καλά' ή 'κακά'

-Δεν εξασφαλίζουν πάνω από 1.000 θερμίδες την ημέρα

-Συνοδεύονται ή προτείνουν κάποιο συμπλήρωμα διατροφής

-Απαγορεύουν τις κύριες ομάδες τροφίμων (δημητριακά, λίπη, κρέας, γαλακτοκομικά)

-Δεν υπάρχουν μακροχρόνιες κλινικές μελέτες που να επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματά τους, παρά μόνο 'η γνώμη του κόσμου'

-Δεν απαιτούν το συνδυασμό άσκηση

-Είναι δημιούργημα 'ειδικών' στο χώρο αδυνατίσματος

Ας θυμόμαστε λοιπόν πως οι εναλλακτικές μέθοδοι αδυνατίσματος αποδεικνύονται επιτυχείς μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Συνήθως συνοδεύονται με επαναπρόσληψη κιλών και επεισόδια υπερκατανάλωσης τροφής.
Όλες οι σύγχρονες επιστημονικές έρευνες συγκλίνουν πως η επιτυχημένη απώλεια βάρους είναι συνυφασμένη με τη διατήρησή του και μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν καταφέρουμε να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε, ερμηνεύουμε, αισθανόμαστε και τέλος συμπεριφερόμαστε απέναντι στο φαγητό. Βασικά συστατικά αυτής της αλλαγής είναι:

-η απόκτηση βασικών γνώσεων γύρω από τα θρεπτικά συστατικά και τη λειτουργία του οργανισμού με σκοπό την εξοικείωση με τον κόσμο των τροφίμων,

-η διερεύνηση των συμπεριφορών και συνηθειών που μας εμποδίζουν να αλλάξουμε και

-η προσπάθεια υιοθέτησης νέων συνηθειών που έχουν να κάνουν τόσο με τη διατροφή και την άσκηση, όσο και με τον τρόπο που χρησιμοποιούμε το φαγητό.

Η διαδικασία αυτή απαιτεί αρκετό προσωπικό χρόνο, αλλά και ρεαλιστικούς στόχους και κίνητρα που ανατροφοδοτούν τη θέληση και τη δύναμη για αλλαγή. Μια τέτοια παρέμβαση μπορεί να σχεδιαστεί μονάχα από ομάδα κατάλληλα καταρτισμένων επιστημόνων, όπως πτυχιούχων διαιτολόγων σε συνεργασία με γυμναστές και ψυχολόγους.

Πηγές: www.nutrimed.gr

2 σχόλια:

  1. Είναι προτιμότερη μία σωστή κ ισορροπημένη διατροφή από μία δίαιτα με αμφιλεγόμενα ίσως αποτελέσματα!
    (πάντα η δίαιτα πρέπει να γίνεται υπο την επίβλεψη ενός ειδικού Διατροφολόγου άν θέλουμε να εξεσφαλίσουμε θετικό αποτέλεσμα, χωρίς κινδύνους για την υγεία μας)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφώνω και επαυξάνω με αυτή την Παγκόσμια Μέρα...μια σωστή διατροφή υποκαθιστά κάθε δίαιτα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή