Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα λίπη και τα έλαια


Τα λίπη είναι στερεά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, ενώ τα έλαια υγρά. Η παρουσία τους στην ημερήσια διατροφή είναι απαραίτητη και οι ανάγκες ενός μέσου ατόμου καλύπτονται όταν το 25-30% των ημερήσιων θερμίδων λαμβάνονται στη μορφή του λίπους. Χρειάζεται προσοχή ωστόσο, διότι το λίπος περιέχει αρκετές θερμίδες: μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο περιέχει 145 θερμίδες!

Φυτικά έλαια: περιέχονται στους ξηρούς καρπούς, την καρύδα, το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο και άλλα έλαια.

Ζωικό λίπος: περιέχεται στο λαρδί, τα ιχθυέλαια και το βούτυρο. Στα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κρέας και την πέτσα των πουλερικών.

Υδρογόνωση: πρόκειται για τη μετατροπή των υγρών φυτικών ελαίων σε στερεά ή ημιστερεά λίπη, όπως είναι η μαργαρίνη. Η μετατροπή των ακόρεστων σε κορεσμένα λίπη και η παραγωγή των trans λιπαρών, η υψηλή πρόσληψη των οποίων αποτελεί παράγοντα κινδύνου ανάπτυξης καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Κορεσμένα λίπη: περιέχονται στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, αλλά και στα φυτικά έλαια που έχουν υποστεί τη διαδικασία της υδρογόνωσης. Καταναλώστε τα με μέτρο.

Μονοακόρεστα λίπη: αποτελούν 'καλές' μορφές λίπους, αφού βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης ('κακή' χοληστερόλη) και την αύξηση των επιπέδων της HDL χοληστερόλης ('καλή' χοληστερόλη).

Πολυακόρεστα λίπη: συγκαταλέγονται στις 'καλές' μορφές λίπους, που καλό θα είναι όμως να καταναλώνονται με μέτρο διότι επάγουν τη φλεγμονή.

Χοληστερόλη: περιέχεται σε τροφές ζωικής προέλευσης και δεν αυξάνει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα. Χρειάζεται, ωστόσο προσοχή στην κατανάλωση αυτών των τροφών, διότι συγχρόνως περιέχουν υψηλές ποσότητες κορεσμένου λίπους.


Ω-3 λιπαρά οξέα: ανήκουν στην κατηγορία των πολυακόρεστων λιπών και περιέχονται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα ψάρια, τα ιχθυέλαια και το λιναρόσπορο.

Ω-6 λιπαρά οξέα: ανήκουν στην κατηγορία των πολυακόρεστων λιπών και περιέχονται στα διάφορα είδη σπορέλαιων, όπως είναι το σογιέλαιο, το ηλιέλαιο και το καλαμποκέλαιο.

Ω-9 λιπαρά οξέα: ανήκουν στην κατηγορία των πολυακόρεστων λιπών και καλές πηγές τους αποτελούν οι ελιές και το ελαιόλαδο.

Γράφει: Κυριακού Κατερίνα, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=21509



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου